Menu
GASTRO

Splitski ZOI Michelin uvrstio u hrvatsku gastronomsku elitu

Najprestižniji svjetski gastronomski vodič dodijelio Michelinovu preporuku popularnom splitskom restoranu

Michelinov vodič svjetski je sinonim za izvrsnost u gastronomiji i jedan od najcjenjenijih i najpriznatijih specijaliziranih gastronomskih vodiča u svijetu, koji preko 100 godina ocjenjuje i preporučuje najbolje restorane. Postati dijelom Michelinovog vodiča znači biti u samom vrhu svjetske gastronomije te stati uz bok najboljima od najboljih. Prilikom ocjenjivanja, profesionalni i anonimni Michelinovi inspektori vrednuju kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete te omjer kvalitete i cijene. Michelinov vodič prvi put je stigao u Hrvatsku 2017. godine, kada je jednom hrvatskom restoranu dodijeljena Michelinova zvjezdica, dok su priznanja Michelinovog vodiča, tzv. Michelinove tanjure dobila 34 hrvatska restorana. Ove godine Michelinov vodič za Hrvatsku proširen je za čak dvije nove Michelinove zvjezdice i 24 nova restorana s Michelinovom preporukom.

 

Foto: Duško Vlaović

Michelinovu preporuku za 2018. godinu zaslužio je i splitski restoran ZOI, koji se tako našao među hrvatskom gastronomskom elitom te dobio neprikosnovenu potvrdu svoje iznimne kvalitete i izvrsnosti. ZOI je svoja vrata otvorio početkom prošlog ljeta i u vrlo kratkom roku prometnuo kao jedna od najpopularnijih gastronomskih destinacija u Dalmaciji. Smješten u kolijevci povijesti grada Splita, na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja, ZOI nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada i izvući najbolje od svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području. Jelovnik je nadahnut raznolikošću mediteranske kuhinje i njezine bogate povijesti. Doživljaj je to mješavine kultura, fuzija nespojivih kuhinja, a s obzirom da se velika pažnja pridaje sezonalnosti namirnica, meni se mijenja svakih nekoliko mjeseci. S prestižnom preporukom jednog od najznačajnijih vodiča restorana u svijetu, došao je i novi chef, Ivica Katić, koji je u Zoi prešao iz splitske Kadene, također nositelja Michelinove preporuke.

Ukoliko još niste imali priliku posjetiti ovaj vrhunski restoran, sada je krajnje vrijeme da to ispravite i doživite djelić bogate splitske povijesti, fuzije kuhinja i povijesne atmosfere u jedinstvenom i elegantnom ambijentu ZOI restorana na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23Split.