Menu
GASTRO

WE LOVE LOCAL: Chef Marin Medak pokazao zašto se lokalna namirnica vraća u modu na velika vrata

Prošlotjedno zagrebačko predstavljanje gastronomske platforme WE LOVE LOCAL  koja vraća u modu lokalnu hranu i sezonske namirnice bilo je prava poslastica za sve ljubitelje dobre hrane, novinare, foodije, food blogere i brojne poznate koji su se okupili u restoranu Rougemarin City na jednoj od najljepših terasa u gradu.
WE LOVE LOCAL je nacionalna riznica

Chef Marin Medak je uzvanicima na najbolji mogući način je predstavio projekt WE LOVE LOCAL: pripremio im je maštovite i neočekivane, a opet autohtone delicije spravljene od svježih i kvalitetnih lokalnih namirnica i pokazao kako će u praksi funkcionirati platforma WE LOVE LOCAL – povezat će male lokalne uzgajivače i proizvođače hrane s restoranima koji serviraju najbolja jela pripremljena od lokalnih namirnica.

Foto: Marija Laća

WE LOVE LOCAL su uz dragocjenu podršku dvojice vrhunskih chefova, znalaca i gastronomskih vizionara Marina Medaka, vlasnika kultnog Rougemarina i Rudolfa Štefana, vlasnika restorana Pelegrini i domaćina Chefs’ Stagea, pokrenuli marketinška agencija Alert i lifestyle portal Journal.hr, a projekt s ponosom podupire hrvatska tvrtka Nord Produkt.

Zajednički cilj im je podrška, rast, jačanje i ekonomsko osnaživanje malih proizvođača autohtonih proizvoda te prepoznavanje i promocija izvrsnosti hrvatskog kulinarstva.

Od lokalne namirnice do gastro umjetnosti

Chef Marin Medak, strastveni zagovornik projekta WE LOVE LOCAL koji ovu filozofiju živi oduvijek, uspio je kroz sljedove originalnih jela uzvanicima prenijeti ljubav prema autentičnoj domaćoj hrani spravljenoj od lokalnih kvalitetnih i svježih namirnica. Predivnom terasom restorana Rougemarin City širili su se neodoljivi mirisi dok su na stolove, jedna za drugima, stizala Medakova remek-(d)jela.

Čarolija u pet sljedova nudila je zamamne gastro užitke bazirane na lokalnim namirnicama kao što su Dimljeni tuna tartar s pancetom i rajčicom, Ajvar salata s pečenim škripavcem i čvarcima, Pašticada bule i maraška mayo, Tripice grdobine s ukiseljenom ljutikom, uljem peršina i domaćim rezancima te Crni brudet od sipe, coulis od cherry rajčica, kremu od boba, bijele žgance sa skutom. Posebno iznenađenje bile su ručno rađene lizalice od bijele čokolade s likerom od ruže, čokoladne lizalice s maslinovim uljem te Medakove originalne Mini brafne s pekmezom i premazom od jagoda.

Chef Marin Medak, poznat po svojim kreativnim i vizionarskim iskoracima, rekao je: „Vjerujem u WE LOVE LOCAL koncept kvalitetne hrane od farme do stola i zato će se ova premijerno predstavljena jela odsada nalaziti na novom jelovniku Rougemarin Cityja. Servirat ćemo autohtonu hrvatsku kuhinju od probranih lokalnih sastojaka izvedenu u street food formi. To je hrabar zaokret u ponudi, ali zagovornik projekta mora povesti primjerom. Očekujem da ćemo ovime pokrenuti trend koji će biti korak u dobrom smjeru za male proizvođače, goste restorana i društvo u cjelini.“

Kako bi svi restorani koji podržavaju, kupuju i poslužuju jela od namirnica koje se uzgajaju i proizvode lokalno bili prepoznatljivi gostima koji žele jesti kvalitetnije, pokretači platforme WE LOVE LOCAL su pripremili naljepnice koje će gostima reći da se tu priprema i poslužuje nutritivno bogata, svježa i ukusna lokalno uzgojena hrana.

Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi

Na zagrebačkom predstavljanju projekta WE LOVE LOCAL svoje mjesto u kuhinji i na stolu su našle sočne rajčice Rajska koje mirišu na bezbrižno ljeto, fantastično hrskava peciva i kruh iz Kroštule, a završnu notu su dala dva mirisna istarska maslinova ulja boutique brenda Fameja: Mati i Šći.

Kako bi užitak bio potpun, ponudu jela je pratio izvrstan odabir hrvatskih vina. Posluživala se lepeza profinjenih vina cijenjene vinarske obitelji Pilato iz Istre: fina Malvazija, savršeno slatki Muškat bijeli i ljetno iznenađenje: Pilato Rose. Ljubitelji „vina u smokingu“ uživali su u svom omiljenom plemenitom nektaru, točio se izvrsni Plavac Mali Barrique, Mendek Selekcija. Marijo Mendek, istinski poznavatelj svjetske gastronomije i zaljubljenik u hrvatsku sortu plavac mali uz puno truda proizvodi svjetsku klasu tog iznimno uglađenog vina s juga Hrvatske.

Sjajni istarski craft gin Aura Karbun savršeno se sljubio sa slatkim jagodama u glamuroznom Pinky Ginu, a mirisni su voćni likeri Aura očarali sve koji su ih probali. Ljubitelje voćnih aroma iznenadila je ponuda GUUC cijeđenih prirodnih sokova od mandarine i nara iz Doline Neretve u kojima se nalazi samo voće koje se dugo sunčalo. Posluživao se i osvježavajući domaći sok od bazge koji priprema sam Marin Medak, a i sočne mirisne jagode su stigle s njegove obiteljske farme.

Uživati se moglo i u kvalitetnim domaćima pivama nastalima trudom Krešimira Golića iz Hajsonberg pivovare. Pivovara Hajsonberg je počela s radom u prosincu 2018. godine kada su na tržište izbacili svoje prvo pivo Proud Mary – Blond Ale, nedugo nakon toga tržištu su predstavili i svoja druga dva piva Foxy Lady – Brown Ale i Black Betty – Porter.

Budućnost se gradi danas

Brojni su razlozi zašto podržati male lokalne uzgajivače, a ovi se tiču svih nas. Svi volimo hranu koja je jako kratko putovala od zemlje do stola i koja ima fantastičan okus i teksturu. Lokalno uzgojene namirnice osnova su kvalitetne prehrane, nutritivno su bogatije, svježije i jeftinije od onih koje do nas dugo putuju. Uzgajivači lokalne hrane mogu svojim radom prehranjivati obitelj. Restorani imaju na raspolaganju najbolje namirnice i pouzdanog partnera s kojim mogu graditi svoju kvalitetu. Kupci jedu zdravo, domaće, svježe ubrano i za to plaćaju nižu cijenu. Lokalne zajednice se s vremenom ekonomski osnažuju. Puno je razloga i svi su međusobno povezani.

Nord Produkt poznati hrvatski proizvođač kuhinja, je prepoznao ove razloge i s veseljem prihvatio sudjelovanje u projektu koji podupire domaću proizvodnju jer su jednom i sami tek počinjali i bili mali lokalni proizvođač.

Silvije Čakanić, predsjednik Uprave tvrtke Nord Produkt rekao je „Drago nam je da možemo svojim proizvodima podržati ostale vrijedne hrvatske proizvođače okupljene oko We love local projekta. Već gotovo 30 godina vrijedno radimo kako bismo svojim partnerima i korisnicima pružili kvalitetu, usluge i podršku kakvu žele bilo da se radi o kuhinji, kupaonici ili najnovije – mobilnim kućicama, a naše marke Nord, Schmidler i Armal su svima dobro poznate po svojoj pouzdanosti. Takvi smo i mi, pouzdani. Nadamo se da ćemo zajednici doprinijeti na najbolji način.“

Pozivamo vas da se i vi pridružite ovoj ukusnoj, ali i društveno korisnoj promjeni. Birajte i jedite bolje, zavolite lokalno!