Menu
INTERVJU / KULTURA

VETVY: Ilustracije kao idealan poklon za godišnjice i rođendane!

Mirna Rajaković je studentica fonetike i muzeologije koja se primarno vidi u karijeri rehabilitacije slušanja i govora, a kaže da bi ju uveselilo ”kad bi jednom uspjela spojiti rehabilitaciju s ilustracijom kroz edukativnu slikovnicu koja bi raznim materijalima prikazala svojstva zvuka”. Slobodno vrijeme provodi sa svojim dečkom, prijateljima i psom, a kad je sama – crta. Njene su nam ilustracije zapele za oko, pa smo ju kontaktirali da saznamo nešto više.

Foto: Mirna Rajaković

Ispričaj nam kako si sa ilustriranja po platnenim torbama došla do ilustracija na papiru.

U prvom razredu srednje škole otvorila sam stranicu Parisblu3 na nagovor prijateljica. Nacrtala sam im nekoliko torbi samo iz zabave, a uskoro su se i ostali počeli raspitivati gdje mogu kupiti takve torbe. Tada sam mislila da ću ih prodati samo nekoliko u Rijeci, ali uskoro su počele pristizati narudžbe iz cijele Hrvatske. Kroz cijelu srednju školu crtala sam i prodavala svoje Parisblu3 torbice što me u početku jako veselilo. Međutim, kad sam krenula na faks Parisblu3 torbe su se s vremenom prestale prodavati, većinom zbog nedostatka entuzijazma za vođenje stranice s moje strane. Većinom sam radila samo narudžbe i poneki poklon prijateljici koji bi bilo jedino vrijeme kad bih si dopustila malo kreativnosti pri izradi.  Stranicu sam otvorila prije sedam godina i napravila ih već toliko da me nijedna narudžba nije veselila niti malo. Stranicu Parisblu3 bags. nisam izbrisala, ali sam odlučila početi s nečim novim. Trebala mi je promjena jer tkanina ne dopušta toliko detalja i preciznosti koliko papir. Razmatrala sam tisuću opcija za novo ime tjednima i ništa mi nije odgovaralo.

Od kud ime Vetvy?

Riječ vetvy ima značenje na jednom jeziku, ali ono je manje bitno – recimo da mi se jednostavno svidjela po zvučnosti i impulzivno sam se odlučila za nju samo da mogu konačno pokrenuti stranicu. Mislila sam da ću s vremenom smisliti nešto bolje, ali s vremenom mi se počelo sve više sviđati. Na instagramu sam aktivno objavljivala ilustracije, otvorila giveaway i uskoro su počele pristizati narudžbe. Nisam nikad mislila da ću raditi i couple portrete jer inače ne crtam muški spol, a upravo mi se za to sada ljudi najviše i javljaju.

U zadnje vrijeme si se posvetila digitalnoj ilustraciji. Što te privuklo?

Otkad imam dostupan tablet počeo me sve više zanimati svijet digitalne ilustracije. Digitalno je preciznije i urednije zbog mogućnosti zumiranja i lakog brisanja prvobitnih skica – upravo zbog toga je i manje stresno jer se ne moram brinuti da ću uništiti cijeli crtež zbog jednog trenutka dekoncentracije. Uvijek se mogu vraćati korak unatrag ili promijeniti boju unutar par sekundi, a mogući su i drugi efekti poput igranja sa saturacijom i kontrastom.

Smatraš li da imaš umjetnički izričaj koji te izdvaja od ostalih i što te najviše inspirira?

Ne mislim da je svaki umjetnički izričaj nužno poseban pa tako ni moj. Crtam lijepe žene, zaljubljene parove i slatke kućne ljubimce što se ne smatram izuzetno atraktivnim s obzirom na druge fantastične umjetnike koje pratim. Uz faks se crtanju ne mogu maksimalno posvetiti– pa na njega gledam kao na hobi jer nisam u potpunosti u tome. Posebnost nosi previše pritiska. Najčešće crtam žene jer smatram da mi to najbolje ide. Svaka od njih ima svoju priču. Inspiriraju me sve lijepe žene na svijetu, odjeća, moda, likovi iz knjiga i bajki.

Možeš li nam izdvojiti svoj najdraži rad trenutno?
Najdraži rad mi je trenutno ova ljepotica, ali favorit se dosta često mjenja jer mislim da se još nisam potpuno odlučila kojim stilom crtam.

Čemu težiš?

Htjela bih da u budućnosti moje djevojke izgledaju kao da dolaze iz istog svijeta, određenih karakteristika lica i linija. Upravo to pokušavam uvježbavati dok crtam digitalno.

Kako izgleda i koliko traje izrada jedne ilustracije?

Prvi korak je uvijek naći osnovnu temu ili element oko kojeg će se sve ostalo razvijati. Zatim krećem sa skiciranjem na koje potrošim dosta vremena – nakon toga ispunjavanje bojom, zatim linijama i završavam s dodatnim glow efektom na nekim dijelovima. Trajanje ovisi o dimenziji i težini zadatka kojeg si zadam. Neke ilustracije završim unutar jednog dana, a na nekima provedem i nekoliko dana.

Koja atmosfera ti najviše odgovara dok crtaš?

Moguće je da neki umjetnici prolaze stadije delirija ili eksplozivne sreće tijekom crtanja, ali to nije slučaj kod mene. Ponekad se osjećam izrazito lepršavo i mirno, a ponekad bih zgužvala papir i bacila sve u smeće. Ovisi o tome na čemu radim i imam li neki određeni rok završavanja. Ako nakon toga moram krenuti učiti ili odrađivati neke obveze, ne osjećam se nikako dobro. Najviše volim raditi na svojim ilustracijama kad znam da se ne moram žuriti i mogu samo biti u tom trenutku – neovisno o tome što će se događati sutra.

Gdje možemo vidjeti ilustracije?

Svi moji radovi nalaze se na Facebooku i na Instagramu gdje me bilo tko može kontaktirati.

Pratiš li domaću ilustratorsku scenu i što misliš o domaćoj sceni?
Neka od imena koja mi sad padaju na pamet su definitivno Zombijana Bones, Artu-Ditu, OKO, Lonac, Đontra. O domaćoj ilustratorskoj sceni mislim sve najljepše i nadam se da ću jednom u životu imati pun stan radova naših domaćih umjetnika. Htjela bih samo svima ostalima poručiti da podrže našu art scenu.

Planovi za budućnost?
Završiti prvu godinu diplomskog još u ljetnom roku kako bih imala dugo lijepo ljeto i dosta vremena za crtanje. Također unaprijediti i dodatno razviti svoj vlastiti stil – prestati toliko lutati od ideje do ideje.