Menu
JA, MAMA

Važnost boja u dječjem razvoju

Čim ostanete trudni ili počnete planirati, najčešće jedno od prvih pitanja s kojim ćete se susreti je – a jel’ bi više voljeli curicu ili dečka? I najčešće ćete reći  – ma nema veze, bitno da je zdravo, no zapravo većina ljudi ima spol koji više preferira i želi za svoje dijete iz njima samo poznatih razloga. Kada se vratite s pregleda nakon 15., 16. tjedna i saznate taj dugo očekivani spol, mame, bake pa i prijateljice kreću s kupovinom robice i opreme koja naravno mora biti roza za djevojčicu ili plava za dječaka.

Pitanje koje me uvijek mučilo je zašto roza za djevojčicu, a plava za dječaka? Znam da je to neka opće prihvaćena društvena norma, ali budimo drugačiji i pri tome razmišljajmo o važnosti boja u dječjem razvoju. Svaka boja nosi neku svoju skrivenu priču, a mi ćemo se prošetati paletom osnovnih boja.

Američka istraživanja pokazuju da djeca u prvih nekoliko mjeseci vide samo nijanse crne, sive i bijele boje. Iz tog razloga bojanje dječje sobe u jednobojnu boju s kontrastnim uzorcima i oblicima vašoj bebi pruža najbolji oblik vizualne stimulacije.

Foto: Pinterest

Kontrast crno – bijelo šalje snažne vizualne signale prema dječjem mozgu što pospješuje bržem razvitku mozga. Baš zbog toga igračke, detalji i uzorci u crno – bijelom kontrastu, u prvih nekoliko mjeseci djetetovog života, poboljšavaju pamćenje i pospješuju razvoj živčanog sustava.

Ulaskom djeteta u četvrti mjesec, možete polako dodavati primarne boje kao što je npr. žuta i to kroz sitne dekorativne predmete poput lampe, jastučića ili malih plišanih igračaka. Istraživanja pokazuju kako djeca u toj dobi već počinju vidjeti i razaznaju ostale boje, koje su odlične za vizualnu i kognitivnu stimulaciju. S obzirom na to da dijete u tom periodu još uvijek većinom leži na leđima i gleda u strop, detalje u primarnim bojama možete polijepiti po stropu, a kako dijete bude raslo možete ih preseliti na bočne zidove.

Prelaskom šestog mjeseca, djeca već dobro vide sve boje i sada je vrijeme da u njihov maleni kutak unesete još boja, no napravite to postupno. Ne morate sve u sobi mijenjati, samo možete dodati detalje poput knjiga, igračaka, slika na zidu i sl. Pri odabiru boja za vaše dijete, vrlo je bitno da one budu stimulativne, ali i da se dijete uz njih osjeća opušteno i da uz njih može spavati.

Jedna od boja koja je opuštajuća i odlična u periodu kada uče je zelena.

Foto: Pinterest

 

Žuta boja je boja veselja i daje prostori u kojoj dijete boravi puno svjetlosti. Također je odlična za poticanje koncentracije.

Crvena boja nije poželjna boja za dječju sobe jer je dokazano da potiče agresiju i uzrokuje glavobolje. Naravno detalji crvene boje ne mogu škoditi i podići će energiju vašem mališanu, samo nemojte pretjerati.

Plava boja, za razliku od crvene, daje osjećaj opuštenosti i smanjuje anksioznost. Siva boja potiče vašeg mališana na razmišljanje i ima vrlo opuštajući i smirujući učinak. Ipak, siva boja može ostaviti dojam općeg sivila, zato ju upotpunite s toplijim i svjetlijim bojama.

Na društvenim mrežama poput Pinteresta ili Instagrama možete pronaći nepresušno vrelo ideja za uključivanje boja u život vašeg mališana. Odvojite vrijeme, malo istražite i učinite svom djetetu njegov kutak jedinstvenim, stimulativnim, opuštajućim i idealnim za istraživanje, učenje i igranje.