Menu
KULTURA

Ususret SFeraKonu

Piše: Marinela Stjelja

Bliži se i to doba godine, kada Zagreb poprima obrise SF-a, a svi koji još ne znaju mogu zalutati na jedan neuobičajeni i uobičajeni zagrebački festival, SFeraKon.  Ako se možda na prvi spomen znanstvene fantastike ne prepoznajete u žanru, razmislite opet i pogledajte što vas očekuje ove godine na čak 39. programu.

SFeraKon se, već tradicionalno održava od 12.-14. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te kao takav postoji od 1983. godine.

Festival je zamišljen kao trodnevni skup koji okuplja sve zaljubljenike poznatih  kultnih filmova kao Star Wars, igrica, stripova te različite beletristike. Svaki dan ima bogati program te je moguće prisustvovati  različitim predavanjima, upoznati nove ljude, zaigrati zanimljive igre tzv. board games, kvizove, kartaške, LARP i možda najzanimljivije uživati ili sudjelovati u popularnom cosplayju.

Kako smo sad naveli neke nove pojmove bilo bi poželjno da ih malo i razjasnimo. Tzv. board games bi obuhvaćale sve one igre koje se igraju na ploči po kojoj se pomiču figurice po određenim pravilima. Nasuprot tome, LARP, punog naziva Live Action Role Play predstavlja igru u kojoj ljudi dobivaju uloge koje glume u igri, najčešće neznajući koje uloge igraju drugi sudionici te se mogu i po prvi puta vidjeti. Još jedan engleski naziv, cosplay označava oblačenje, izradu kostima i po želji uživljavanje u likove iz fikcije, raznih žanrova. To je i središnji dio festivala jer svi cosplayeri koji odluče, mogu sudjelovati u natjecanju za najbolji kostim. Ne treba naglašavati koliko truda, mašte se ulaže u izradu samih kostima. Stoga budite spremni na iznenađenjaili iskoristite priliku da budete u zanimljivom kostimu ili se fotkate s omiljenim likovima kao što su  Daenerys Targaryen, Stormtrooperi, Gamora, Pokemonima, Sailor Moon , Super Marijem, Jokerom, Batmanom i još mnogim drugim junacima.

Na ovogodišnjem festivalu najavljena su tri počasna gosta pa ćete imati priliku upoznati Jamesa Lovegrovea, britanskog SF pisca, Justynu Annu Barys, injženjerku Europske svemirske agencije te zagrebačkog crtaća stripova, Dalibora Talajića. Možda baš tu pronađete inspiraciju i napišete novog Gospodara prstenova ili potpuno drugačije djelo koje će utjecati i oblikovati brojne generacije.Da vam nebi otkrili previše detalja, ostavljamo vašoj mašti da popuni praznine i potakne vas da se pridružite zanimljivoj ekipi koja je odlučila zaboraviti na godine i pomaknuti granice realnosti.