Menu
KULTURA

Ususret INmusicu, jednom od najvažnijih glazbenih festivala u Europi

Piše: Paula Marasović 

Najveći hrvatski glazbeni festival INmusic već punih jedanaest godina okuplja vrh svjetske glazbene scene. Uskoro nam slijedi dvanaesto izdanje na zagrebačkom Jarunu gdje će posjetitelji tokom tri dana uživati ne samo u nastupima na više pozornica, nego i u popratnim sadržajima koji su svakim novim izdanjem INmusica sve bolji i raznolikiji. Prije same najave i što sve možemo očekivati ove godine na našem najpoznatijem festivalu, nekoliko riječi o tome kako je INmusic promijenio ne samo koncertnu, nego i turističku ponudu Hrvatske.

Fotografije: Pinterest

Prije svega, ono što čini INmusic toliko hvaljenim i posjećenim festivalom je sigurno konstantno održavanje kvalitetnog programa: od Franz Ferdinanda i Nick Cavea na početcima festivala, preko Iggy Popa, Gorillaz Sound System, Lily Allen, Arctic Monkeysa, The Black Keysa, Placebo, pa do prošlogodišnjih zvijezda festivala Florence and the Machine.

Ovako kvalitetni izvođači i koncept festivala nije ostao samo na hvalu domaćih medija, već je jedan od najprestižnijih časopisa, britanski NME uvrstio INmusic festival među 12 najpopularnijih festivala na svijetu, a i postao je član Youropea – udruge najvažnijih festivala u Europi.

Stoga ne čudi da svake godine posjećenost raste i premašuje brojku od nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Naravno da među publikom nisu samo domaći glazboljupci, već gotovo pola publike čine inozemni posjetitelji iz Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske, Makedonije, Austrije, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Irske, Španjolske i ostalih zemalja. Osim što je nekim zemljama primamljiva blizina, drugima je upravo cijena jer je INmusic festival dvostruko, trostruko ili čak četverostruko jeftiniji od nekih drugih poznatih europskih festivala.

I tu dolazimo do činjenice da INmusic svakako čini dobro našem turizmu. Osim što radi glazbene ponude okuplja mase, prihvatljive je cijene, nudi noćenja u svom kampu, na samom festivalu dostupni su hrana, piće, suveniri i slično.

Također, tokom održavanja festivala raste potražnja za privatnim smještajima, a i restorani profitiraju. Ono što čini INmusic još zanimljivijim zasigurno je i popratni program u sklopu samog festivala.

Naime, dok čekate popodnevni/večernji koncertni program, jutra možete provesti na raznim destinacijama i aktivnostima, poput Kajaking Mrežnica, gdje je osim vožnje kajakom moguće plivanje, veslanje i skakanje sa slapova.

U duhu avanturizma slijedi uzbudljiva vožnja na svježem zraku: Bike Adventura niz Medvednicu. A za one koji bi htjeli upoznati ljepote Zagreba i okolice tu je izlet u NP Plitvička jezera i Šetnja Zagrebom gdje možete upoznati ljepote i atrakcije metropole, a za one koji bi spojili šetnju s dobrom kriglom piva, tu je obilazak 4 zagrebačka bara s najboljim craft pivom u zemlji pod nazivom ˝Putevima kraft pive˝. Sve aktivnosti se dodatno plaćaju, a u cijenu su uključeni i još neki sadržaji.


Dakle, da zaključimo ovu priču, brojne pohvale domaćih i stranih medija, kvalitetna organizacija, glazbena ponuda i svakim novim održavanje veći broj posjetitelja neprocjenjiva je promocija hrvatske turističke ponude.

I konačno, ovogodišnji 12. INmusic festival ne zaostaje za prijašnjima pa će nam kao glavne strane zvijezde zasvirati dobitnici čak četiri nagrade Grammy, američki bend Kings og Leon, zatim energični Arcade Fire, britanski indie rock trojac Alt-J, irsko-američki, keltski-punk bend Flogging Molly i mnogi drugi. Među domaćim izvođačima, tik uz svjetska glazbena imena, gostovat će jedan od najznačajnijih regionalnih rock autora – Darko Rundek, a po drugi put na pozornicama INmusic festivala tu je beogradski trio Repetitor.

Uz navedene izvođače očekuje nas još niz drugih, domaćih i stranih, što sve skupa, uz navedene sadržaje, čini vrhunski festivalski doživljaj koji je zasluženo hvaljen.

Naslovna fotografija: Julien Duval, službena stanica INmusic festivala