Menu
JA, MAMA

Unutarnji i vanjski pritisak najveći su izazovi s kojima se susreću roditelji u svijetu

  • Objavljeni rezultati globalnog Indeksa roditeljstva koje je za Nestlé proveo Kantar, a koji su ispitivali su univerzalne probleme s kojima se susreću roditelji u svijetu
  • Osjećaj unutarnjeg i vanjskog pritiska, financijska stabilnost i podrška u radnom životu identificirani su kao najveći univerzalni problemi roditelja

Rezultati prvog globalnog istraživanja koje je ispitivalo roditeljska iskustva diljem svijeta predstavljeni su danas u sklopu iscrpnog izvještaja pod nazivom Indeks roditeljstva 2020, prvo izdanje, 2021., za kompaniju Nestlé.  Istraživanje je proveo Kantar, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta i obuhvatilo je stavove više od 8000 majki i očeva u 16 zemalja s četiri kontinenta kako bi se identificirali univerzalni problemi s kojima se susreću roditelji.

Prema rezultatima Indeksa roditeljstva, prvom izdanju, 2021., za kompaniju Nestlé, čak 22,6 % roditelja navelo je osjećaj unutarnjeg i vanjskog pritiska kao najveći univerzalni problem koji je 2020. utjecao na njihovu svakodnevicu. Slijede financijska stabilnost (16,7 %) i potpora u radnom životu (15,6 %), odnosno pristup čuvanju djece i zaštitama koje omogućavaju roditeljima rad od kuće ili prilagodljivo radno vrijeme. Istraživanje je pokazalo da 74 % roditelja na globalnoj razini ima klizno radno vrijeme što im olakšava skrb o djeci i zahvaljujući čemu osjećaju lakoću i manju opterećenost.  

„Iako roditelji u Hrvatskoj nisu bili dio ovog istraživanja, vjerujemo da su problemi s kojima se susreću univerzalni i da se mogu s njima poistovjetiti. Nestlé je vodeća kompanija u svijetu u kategoriji proizvoda za prehranu dojenčadi i s više od 150 godina iskustva i želimo biti partner roditeljima u izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Nestlé Adriatic je tako zaposlenicima u Hrvatskoj, među kojima je 78 % roditelja, omogućio klizno radno vrijeme, što su i ispitanici u okviru ovog istraživanja naveli kao jednu od ključnih stavki pozitivnijeg pristupa roditeljstvu. U nastojanju da dodatno podržimo svoje zaposlenike potičemo očeve na porodiljni dopust te smo osigurali sobe za dojenje. Smatramo da bi se svi roditelji trebali osjećati informirano, poštovano i podržano u odlukama koje donose za sebe i svoju djecu“, izjavila je Mihaela Busu, izvršna direktorica kategorije dječje hrane Nestlé jugoistočno europsko tržište, i dodala da je potreban zajednički napor te u ime kompanije Nestlé pozvala sve koji dijele ista uvjerenja da se pridruže promicanju novog dijaloga koji pomaže olakšati roditeljstvo u današnjem svijetu.

Najveći univerzalni problem koji utječe na roditelje

Dio pritiska, identificiranog kao najveći problem roditelja, čine unutarnji faktori kao što su previsoki standardi koje sami sebi postavljaju te osjećaj nedovoljne spremnosti za roditeljsku ulogu, a što rezultira potrebom za više kompromisa nego što su očekivali. No, vanjski pritisci nad kojima roditelji imaju malo kontrole daleko su jači i mogu imati iznimno negativan utjecaj na dinamiku obitelji. To su: neželjeni savjeti drugih, posramljivanje roditelja i uloga društvenih medija, usamljenost u hiperpovezanom svijetu (osjećaj usamljenosti i izolacije), roditeljska krivnja (osuđuju sebe i svoje roditeljske vještine) i šok roditeljstva (osjećaj nespremnosti za novu stvarnost).

Indeks roditeljstva 2020, prvo izdanje 2021.

Ostali ključni rezultati:

  • 62 % ispitanika slaže da su očevi aktivniji i više se bave brigom o djeci od prethodnih generacija, no samo 49 % ih navodi da su odgovornosti za brigu o djeci ravnopravno podijeljene između majke i partnera. 
  • Neki roditelji (32 %) smatraju da se čak i u hiperpovezanom svijetu gdje ih od prijatelja i obitelji dijeli samo jedna poruka, s djetetom u naručju mogu osjećati duboko izoliranima i usamljenima.  
  • (tugu nakon rođenja djeteta)ili postporođajnu depresiju.
  • Gotovo trećina (31 %) ispitanika izjavila je da se osjećala nespremno za novu roditeljsku ulogu.  
  • Preferirani izvori roditelja za savjete o zdravlju i dobrobiti su zdravstveni radnici (66 članovi obitelji (62 %) i partner (44 %).

Utjecaj pandemije na roditeljstvo

Pandemija bolesti COVID-19 imala je malen – ali prilično pozitivan – utjecaj na to kako se majke i očevi osjećaju u pogledu svojeg roditeljskog iskustva. U svim anketiranim državama roditelji su izjavili da tijekom pandemije osjećaju više međusobne podrške, uključujući povećanu društvenu povezanost i osjećaj pripadnosti. Roditelji su izjavili i da osjećaju manji društveni pritisak kako odgajati svoju djecu tijekom pandemije COVID-19.

Nestlé nastavlja s osluškivanjem potreba roditelja i razvojem niza aktivnosti za podršku roditeljstvu.