Menu
GASTRO

U vinu je istina, ali i znanost i zabava

Istra priča tisuće priča, od onih povijesnih preko velikih ljubavnih sve do, u novije vrijeme, hvalevrijednih vinskih priča. U šarm istarskih gradića većina se zaljubi na prvu, a čini se da je tako i s istarskim vinima. Vinari Istre međusobno se ne smatraju konkurencijom. Svaka vinarija jedna je karika u nizu cjelokupnog vinskog uspjeha u Istri. Svaka ta vinska karika ima svoju jedinstvenu priču koja je prepoznatljivo utkana u svaku bocu proizvedenog vina. Vrlo često, Istrani kroz svoje priče donose novitete u Hrvatskoj. Dok je većina vinara svoj posao naslijedila kao uhodani višegeneracijski obiteljski posao bez puno promjena u načinu proizvodnog procesa, dvije istarske vinarije, Vina Matošević i Pino Rossi Vina uspješno implementiraju nova znanstvena otkrića u proizvodnju svojih vina.

VINA MATOŠEVIĆ

Ivica Matošević svoju je vinarsku priču započeo sredinom devedestih kada je proizveo prvu komercijalnu bocu Mladuha (istarska inačica beaujolaisa) za hrvatsko tržište. Od tada nezaustavljivo puni boce i police domaćih i svjetskih trgovina i restorana. Razvoj njegovih vina i rast njegovog podruma mogli bismo usprediti s maratonima kojima se odnedavno intenzivnije bavi. Baš kao i za maraton, za proizvodnju vina potrebna je kontinuirana priprema i konstantno poboljšavanje i stjecanje novih znanja i vještina. Kroz vinarstvo se ne juri, u njemu se uživa i predaje mu se potpuno, emocionalno i mentalno. Takav stav dovodi do toga da vaši klijenti i svi koji piju vaša vina, doslovno kroz svaki gutljaj osjete koliko ste truda, znanja i predanosti uložili u cijeli proces proizvodnje vina. Tik prije početka svoje vinske priče, Matošević je završio doktorat u području biotehnologije, s temom vezanom uz ekologiju mikoriza na području Brijuna. Uz znanja prikupljena tijekom doktorata, Ivica Matošević neprestano istražuje o biotehnološkim znanstvenim dostignućima te neprekidno takva znanja implementira u svoj proizvodni proces, od samog uzgoja loze, do punjenja boca.

Vina Matošević ove godine odnijela su tri srebrne medalje na najvećem i najutjecajnijem svjetskom natjecanju vina, Decanter World Wine Awards. Sva tri poslana vina, Aura (malvazija istarska), bijela Grimalda (kupaža malvazije istarske, sauvignona bijeloga i chardonnayja) i zelena Grimalda (sauvignon bijeli) uzgojena su na istom lokalitetu, obroncima Grimalde gdje Matošević ima 15 hektara vinograda.

Foto: Vina Matošević, naslovna fotografija: Tea Ritoša

O svemu tome će vam uz degustaciju vina ispričati Valentina Babić, članica tima Vina Matošević. U dvorištu vinarije nema ništa pretenciozno: nekoliko stolova, puno zelenila i dvorišne zgrade uz glavnu zgradu vinarije. “Dok ispijate vina, imate osjećaj kao da ste prijateljima došli u goste jer je ozračje veoma opušteno i prijateljsko i takvim ga se trudimo održati,” govori nam Valentina. Međutim, samo jedan gutljaj bilo koje od Matoševićevih Grimaldi, dat će vam osjećaj da se nalazite u nekom od najboljih svjetskih restorana gdje se ispijaju samo najbolja vina.

Foto: Tea Ritoša

Valentina je nedavno za ponudu Vinarije osmislila i uvela Wine Cellar Escape, vinsku inačicu popularnog Escape Rooma i pravo (vinsko) osvježenje u brojnim klasičnim degustacijama. Na samom početku igre dobijete čašu i degustirate nepoznato vino iz podruma. Ako pogodite o kojoj se sorti radi,  dobijete pravo na pomoć pri rješavanju jednog od četiri zadatka koja se sastoje od matematičkih, logičkih, kriptografskih i sličnih zagonetki. Četvrti, završni zadatak rješavate svojim okusnim pupoljcima, a ne naprezanjem moždanih vijuga. U tom finalnom zadatku, kušate tri različita vina i ukoliko pogodite koja aroma prevladava u bilo kojem od ta tri vina, dobijete nagradu, bocu vina iz podruma. Ne možete više govoriti da ste isprobali baš sve ideje za team building stoga se u najkraćem mogućem roku uputite u Krunčiće i dobro zabavite!

Foto: Vina Matošević

Vina Matošević, Krunčići 2, Sveti Lovreč, službeni web.

PINO ROSSI VINA

Kada je započela svoj studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Sara Rossi nije mogla ni zamisliti da će ju on jednoga dana odvesti u osunčane vinograde Sonoma Valleyja u Kaliforniji. Kao najbolja studentica na svojoj godini, tri je mjeseca provela na plaćenoj stručnoj praksi u Landmark Wineryju, a svaki slobodan trenutak izvan vinarije iskoristila je za posjećivanje drugih kalifornijskih vinarija. Ono što je se najviše dojmilo u kalifornijskim vinarijama bila su odležala bijela vina, a kada se vratila, svoje je znanje o takvim vinima htjela prenijeti i na vino iz obiteljske vinarije, malvaziju istarsku. Tako je nastala Malvazija Istarska Contessa, bijelo vino napravljeno od najboljeg grožđa iz stoljetnog obiteljskog vinograda, za koje maceracija traje tri dana umjesto uobičajenih 12-24 h, a nakon toga godinu dana odležava u hrastovim bačvama.

Foto: Pino Rossi

“Pino Rossi vina nastala su iz ljubavi i strasti prema vinima koje se u našoj obitelji prenose već generacijama,” govori nam Sara o vinariji koju je osnovao njezin otac, Josip (Pino) Rossi. Uz Sarinu, Pino ogromnu podršku dobiva i od supruge Dragane i kćeri Elene. Kažu da je svaki korak u proizvodnji vina jedan veliki izazov koji uvijek ostavlja mogućnosti za poboljšanje, a oni već dugi niz godina  zajedničkim snagama spremno prihvaćaju sve te izazove i pronalaze načine za poboljšanje, što objašnjava razlog zbog kojeg im je svaka nova godina bolja od one prethodne. Vinogradi se nalaze na obroncima zapadnog istarskog vinogorja u općini Vižinada, točnije selu Bajkini koje se prostire nad dolinom rijeke Mirne. Takav bajkovit krajolik, uz maksimalnu osunčanost zbog jugozapadne ekspozicije i specifične mikroklime daje jedinstveni terroir Pino Rossi vina. Podrum iz grožđa s pet hektara vinograda godišnje proizvede 20 000 boca vina različitih etiketa: malvazija istarska, Contessa, Bocca Rossa rose (kupaža merlota, cabernet sauvignona i pinota crnoga), teran, merlot, cabernet sauvignon, pinot crni i Bocca Rossa cuvee (kupaža kao u rose-u uz dodatak caberneta franca). Vina prodaju restoranima i wine bar-ovima diljem Hrvatske, ali najdraže im je vina prodavati na kućnom pragu jer su im kontakt i interakcija s potrošačima najvažniji.

Foto: Pino Rossi
Foto: Pino Rossi

Osim što se vinima bavi u sklopu obiteljskog posla, Sara svoje znanje o vinima i njihovim utjecaju na psihofizičko zdravlje ljudi gradi i u sklopu izrade svog doktorata na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču kao doktorandica na projektu Vinum Sanum (sufinanciranom od Hrvatske zaklade za znanost). U istraživanje su uključeni malvazija istarska, teran, pošip i plavac mali, a detaljnije o rezultatima tog istraživanja uskoro će objaviti u znanstvenoj publikaciji. Više o tome sigurno ćete moći saznati od nje ukoliko posjetite podrum Pino Rossi Vina u Bajkinima. Osim o znanosti, u hladu podruma ili dvorišta njihove obiteljske kuće moći ćete popričati o mnogim temama te se opustiti uz degustaciju svih vina iz ponude podruma, a društvo će vam, uz članove obitelji Pina Rossija, raditi i pas Max i maca Maza. Zvuči kao idealan razlog za sljedeći vikend odmor, zar ne?

Foto: Đorđe Stošić

Pino Rossi vina, Bajkini 10a, Vižinada, službeni web.