Menu
LIFESTYLE

Najljepši hrvatski svjetionici za odmor

Piše: Katarina Dropulić

Vrijeme godišnjih odmora već je krenulo, a vi se pod svaku cijenu želite maknuti od gradske vreve, zvonjave mobitela, zvukova automobila i sirena. Naša obala nudi pregršt predivnih destinacija na svakome koraku, no ukoliko želite potpunu izolaciju, da vas budi samo zvuk valova i galebova, svjetionici na hrvatskoj obali su najbolji izbor za vas. Iako im je prvotna namjena signalizacija za pomoć moreplovcima u što boljem snalaženju, isto tako mogu pomoći vama da imate potpuni odmor i mir kakav nemate tijekom godine. A definitivno ste ga zaslužili!

Izdvajamo one najljepše. Na vama je samo da izaberete gdje i kad, a vjerujte – izbor će biti težak! Obavezno ponesite fotoaparat jer ćete htjeti imati doživotnu uspomenu na najljepše trenutke.

VELI RAT, DUGI OTOK

Svjetionik je izgrađen 1849.godine 35 kilometara zapadno od Zadra. Na udaljenosti od tri kilometra nalaze se mala mjesta poput Velog Rata, Verunića i Polja, a do trajektne luke imate oko 20 km. Borova šuma, prekrasne uvale sa šljunčanim plažama naprosto pozivaju na uživanje i opuštanje. Njihove plaže su proglašene jedne od najljepšima na Jadranu, a osobno bih rekla i šire  Pogled koji se pruža sa kule oduzima dah. Poželit ćete nikad ne otići nazad u grad!

SVJETIONIK VILA KORKYRA

Rustikalni vanjski izgled vrijedan je divljenja. Neograničeno uživanje u čistom, kristalnom moru, ronjenju ili jednostavno izležavanje na plaži. Smješten je na južnom dijelu Pelješkog kanala na otoku Vela Sestrica koji se prostire na 9125 četvornih metara. Sami interijer je kombinacija modernog i rustikalnog stila. Unutar vile imate sve što je potrebno, može zaprimiti 8 gostiju i idealna je za parove. Sastoji se od četiri spavaće sobe, dva toaleta, tri tuša, blagovaonice. Ima besplatan wifi , vanjski bazen, privatnu plažu, a ukoliko se želite potpuno prepustiti uživanju možete uzeti i batlera.

SVJETIONIK PORER

Izgrađen je 1833. na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura.
Kula je visoka 35 metara i nalazi se u samom središtu svjetionika. Potrebno vam je svega par minuta da obiđete cijeli otočić no prirodne ljepote i čarobni zalasci sunca, natjerati će vas da svako toliko zastanete i divite se čudu prirode. Može primiti osam osoba, u dva odvojena apartmana.

VILLA LANTERNA

Ukoliko želite spojiti povijest i odmor, idealan izbor za vas. Izgrađen je na jugozapadnom djelu otoka Vira za vrijeme austrougarske vladavine i službeni je spomenik nulte kategorije.
Zgrada svjetionika se smjestila na osami u borovoj šumi. Nalazi se uz prekrasnu pješčano-stjenovitu plažu posebno prikladnu ukoliko idete sa djecom. Predvečer možete prošetati i rivom i uživati u zvuku valova i čarobnom zalasku.

SVJETIONIK STRUGA

Otok Lastovo ima svoj dragulj među svjetionicima. Na sredini južne strane otoka nalazi se rt Struga, na kojem se smjestio istoimeni svjetionik. Zbog udaljenosti od obale, djelu dosta usamljeno, pa je idealan za sve one koje uistinu žele odmor o vreve. Čini se kao da uranja u plavetnilo neba i mora. Smješten je na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža predivan pogled na otvoreno more. Jednostavni pristupi moru kroz borovu šumu i prekrasni vidikovci čine ovu destinaciju jednom od atraktivnijih.
Oboružajte se fotićima i ponesite uspomene doma da vas griju u hladnim zimskim večerima!