Menu
KULTURA

Tek je ožujak, a ja već imam omiljenu seriju godine

Prošle smo godine, u ovo vrijeme, živjeli naš posljednji tjedan starog normalnog, prije globalnog lockdowna i upoznavanja sasvim novog, dotad nezamislivog načina života. Moj je lockdown, osim danonoćnog rada u improviziranom kućnom uredu i gubitka pojma o vremenu, bio obilježen gledanjem svega što mi se našlo pod rukom. Nisam tip za bingeanje, ali u 2020. sam neumorno bingeala puno sjajnih serija. Ove sam godine nastavila u sličnom tonu, pa sam već u prvih par mjeseci pogledala svašta, ali ako bih se morala odlučiti za jednu seriju, to bi svakako bio Grijeh (It’s A Sin). Mogu već sad sa sigurnošću reći da će mi to biti serija godine.

Grijeh je mini – serija nagrađivanog scenarista i producenta Russella T Daviesa, poznatog po radu na serijama Godine i godine te Vrlo engleski skandal. Tijekom pet epizoda, smještenih u London 80-ih godina, pratimo početak globalne pandemije AIDS-a. U jednom desetljeću, koje je počelo burno, mladenački, buntovno i slobodno, živote mladića u fokusu serije, zaokupit će priče o dotad nepoznatom, misterioznom virusu koji se razvija u smrtonosnu bolest i zaustavlja ih u namjeri da žive sretno, neopterećeno, baš onako kako su željeli dok su čekali da iz malih sredina u kojima su odrasli, stignu u veliki grad prepun mogućnosti.

Moj omiljeni Olly Alexander, a zatim i  Omari Douglas, Callum Scott Howells, Lydia West, Nathaniel Curtis, Keeley Hawes, Shaun Dooley, Neil Patrick Harris, Stephen Fry i Tracy Ann Oberman divno portretiraju likove u koje se zaljubljujemo, s kojima se radujemo, koje volimo i za kojima tugujemo.

Serija je pametna, dirljiva, posebna, potresna i važna. Pogledajte!