Menu
INTERVJU / MODA

Tatjana Bašević: Upoznajte djevojku koja stoji iza velikog projekta Adria’s Topmodel

Razgovarala: Pola Križevac 

Tatjana Bašević je producentica i manekenka rođena u Švicarskoj. Manekenstvom se počela baviti s 13 godina te iako su joj tek 22 godine može se pohvaliti kampanjama za L’Oreal Paris, Philipp Plein, La Perlu i mnoge druge. Magazin Maxim ju je svrstao u Top 100 najseksipilnijih žena Europe te je ušla u Top 20 najuspješnijih i najljepših žena Švicarske. Tatjana je došla u Srbiju prije dvije i pol godine jer se htjela početi baviti produkcijom i prestati s manekenstvom. Njezin producentski pothvat Adria’s Topmodel by Angel Tatjana se realizirao u jesen 2016. godine i bio prikazan na Pink televiziji širom Balkana. Adria’s Topmodel je reality/talent show koji prati živote manekenki koje žive zajedno u jednoj kući i kroz razna snimanja i izazove se bore za titulu Adria’s Topmodel. Tatjana nam je za Collage otkrila kako su se dogodili njezini prvi koraci u modni svijet, što ju je motiviralo da producira projekt Adria’s Topmodel, s kakvim nedaćama se sve morala nositi tijekom produkcije i koja očekivanja žirija trebaju ispuniti djevojke da bi postale Adria’s Topmodel. 

Foto: Dušan Petrović

Draga Tatjana, reci nam kako je započela tvoja modna priča? Kada su se dogodili tvoji prvi koraci u svijet modne industrije?

Počela sam sa manekenstvom sa 13 godina tako što me je agent jedne švajcarske agencije zaustavio na ulici, tada sam dobila svoj prvi ugovor i krenula pored škole da radim.

Odradila si kampanje za L’Oreal Paris , Philipp Plein, La Perlu i mnoge druge, bila si predstavnica Srbije na izboru za Top model u Egiptu, magazin Maxim te svrstao u Top 100 najseksipilnijih žena Europe te si ušla u Top 20 najuspješnijih i najljepših žena Švicarske. Čestitamo! Koliko je teško dokazati se i izdvojiti među velikom konkurencijom modela i manekenki?

Hvala! Biti manekenka je san koji oduvek imaju mnoge devojčice i devojke na svetu. Danas je taj posao užasno popularan tako da sa time postoji velika konkurencija. Devojka treba uvek biti fleksibilna i ne komplikovana po pitanju saradnje da bi dobila dobar glas u tom svetu jer to je po meni bitan faktor u toj industriji. Agencija i klijenti su osnova za karijeru i zato treba da se počne od toga da oni dobiju super utisak i devojku preporučuju dalje. Naravno ovaj posao zavisi od izgleda, telo i lice su koliko god to zvuči surovo “produkt” o kome devojka treba da brine i da zna gde joj je mesto. Neko ko je više sexy ne treba se gurati na kastinge gde se traže high fashion manekenke, tako i obrnuto. Kada pronađe svoj deo tog sveta gde i pripada, neće je zanimati konkurencija jer će sa vremenom shvatiti da to nije ništa lično već svaki klijent traži to što je zamislio, tako da je bitno od sebe izvući najbolje, istaknuti se iz mase sa nastupom i stavom i naravno, nikada odustati.

Foto: Adria’s Topmodel Instragram

U kakvoj se poziciji trenutno nalazi modna industrija u Srbiji, a u kakvoj u Švicarskoj? Što smatraš da su pozitivne, a što negativne strane modne industrije?

Po meni modna industrija u Srbiji ne stoji nigde. Imamo velikih potencijala šta se tiče kreatora i devojaka koje treba da se koristi i forsira. To vreme nažalost još nije došlo, ali smatram da projekt poput mog može da pokrene taj svet u pravom pravcu. Švajcarska nikada nije bila zemlja jer je mala zemlja u kojoj postoji neki metropolni modni svet, ali je zato zemlja u kojoj veliki brendovi imaju svoje sedište i u kojoj se održavaju bitna dešavanja oko toga. Postoji malo agencija, ali zato svaka ima jake veze sa inostranstvom kao i sa velikim brendovima. Pozitivne strane manekenstva su samo pozitivne ukoliko je to nečija strast, tj. putovanje oko sveta, upoznavanja mnogih ljudi, sinergije tokom slikanja i naravno rezultati svakog slikanja i snimanja. Sve to je nezaboravno i prelepo iskustvo za jednu devojku kroz koje može mnogo da nauči i doživi. Negativne strane kao i u svakom poslu, postoje i u manekenstvu. Teško je što si često sama i odvojena od kuće i familije, teško je na početku ne shvatiti lično kritike ili prvih 20 “ne” na kastinzima, nije lako ne odustati nakon 50 “ne”. Generalno taj posao je sve, samo ne lak.

Kada je nastala želja za projektom Adria’s Topmodel i što te motiviralo da realiziraš taj projekt? Koliko je bilo potrebno vremena za njegovu realizaciju?

Preselila sam se zbog svoje strasti prema ovom projektu i buduće karijere producenta. Za kratko vreme sam zaključlla da u Srbiji i generalno na Balkanu, devojkama nisu pružene mogućnosti i prilike u manekenstvu kao što su na primer muzičarima. Takođe je manekenstvo kao posao na Balkanu pogrešno shvaćeno i osuđeno. U većini zemalja postoje i Casting Shows za manekenke koji su isto forsirani i popularni kao i emisije za pevače/muzičare i druge talente. U mojoj karijeri, na primer, takva emisija je igrala bitnu ulogu za uspeh. Sa ovom emisijom pružamo našim lepoticama šansu da se dokažu u svetu kao i gledaocu mogućnost da sebi stvori sasvim novu sliku o svetu manekenstva.

Foto: Dušan Petrović

Prvi koncept sam pisala dve noći, iskrivila sam se da bih čula komentare koji su me pratili do juče. „Lepo što sanjaš.“ Da, sanjala sam. A pored sanjanja sam 12 sati dnevno, godinu dana, radila za sve ovo što vidite. Od dizajna do scenografije, koreografije, do izgubljenih sati ubeđujući moguće sponzore koji su od prezentacije videli samo jedan kadar, onaj ispod mog vrata (obraćam se jednom polu). Krvarenja po stenama, suze i nervni slomovi su cena koja se plaća za filozofiju „Mogu ja to sama“. Ali rado sam proživela sve to, i da, lepo je što sanjam. Još lepše što se budim u svojim snovima.

Koliko je teško biti mentor djevojkama koje se prvi put susreću s manekenstvom i modelingom? Koje kvalitete mora imati jedan Top model? Koja očekivanja cjelokupnog žirija moraju ispuniti djevojke?

Mnogo je teško, pogotovo suđenje o tako reći njihovoj budućnosti. Bilo je i teško doći sa njima do kraja jer nažalost nismo održavali kastinge za prvu sezonu nego ih pozvali preko agencije koja drži nova lica tako da je bilo teško u njima zapaliti strast za celo takmičenje. S obzirom da tražimo novo lice i želimo kroz emisiju da formiramo devojke u top modele, očekujemo samo prirodan fizički potencijal, strast i želju. To su elementi koji su potrebni da bi se kreirao jedan top model, sve ostalo se lako nauči.

Možeš li nam reći koje si sve obveze imala i s kakvim situacijama si se morala suočavati kao producent talent showa Adria’s Topmodel?

Iskreno, mogla bih da napišem knjigu o tome. Žensko sam, već me to sprečava u mnogo toga. Zatim sam imala 21 godinu, najmlađa sam u svom poslu na svetu, ali to mi nije predstavljalo problem. Imam urođen autoritet i stav. Moje godine su samo broj. Mene čini moje iskustvo kroz poslove pored manekenstva i mislim da sam kao vođa odradila to dobro s obzirom da smo imali samo 16 dana za snimanje celoga serijala, premalo radnika, otkazivanja sponzora do devojaka koje su se ponašale neopisivo ružno i sto drugih problema. Kao producent se trpi mnogo.

Bila sam u situaciji da sam morala biti sve, direktor, producent, menadžer, svoj asistent, dizajner, snimatelj, montažer, čak i vatrogasac. Prva sezona je tako prošla i srećna sam što sam doživela i to, pogotovo jer znam šta treba biti drugačije u sledećoj.

Foto: angel.tatjana Instagram

Kada počinje casting za sljedeću sezonu Adria’s Topmodela i kada možemo očekivati njegovo prikazivanje na televiziji? Hoće li se moći prijaviti i djevojke iz Hrvatske?

Trenutno još uvek smišljamo koncept sledece sezone, a snimit će se još ove godine, detaljnije još ne znamo.

Devojke iz Hrvatske su rado pozvane, bit će otvoreni kasting i u Zagrebu.

Koje je tvoje gledište na America’s Next Top Model koji ovu sezonu po prvi puta vodi pjevačica Rita Ora? Pokretačica talent showa i supermodel Tyra Banks je izjavila kako je baš Rita idealna mentorica jer je žena boss s obzirom da se show ove sezone bazira na traženju Top Modela koji će biti boss i imati svoj brend, dok izgled i konstrukcija lica više nisu najvažniji. Smatraš li da dobar mentor u takvom showu može biti osoba koja nema iskustva u modelingu i koja možda ne zna prepoznati pravi talent?

Mislim da novi koncept kao i u prošlim sezonama ima veze sa tim da jedan format top modela može brzo dosaditi, ipa tako i mi planiramo promene za svaku sezonu. Sviđa mi se ideja sa obzirom da jedan top model ukoliko postigne svetsko ime, treba imati veštine kao boss babe jer postaje brend, a i ako nema, postoje vrlo dobri menadžeri, tako da je to manje više po meni iz razloga da ne dosadi emisija. Mislim da je Rita odličan mentor zato jer znam ljude koji nemaju veze sa manekenstvom, ali su odlični objektivni mentori.

Koji je najbolji savjet koji si dobila radeći u modnoj industriji i što bi savjetovala mladim talentima koji se žele probiti u modnom svijetu?

Prođi Adria’s Topmodel i sve ćeš naučiti…Haha, šalim se. Treba pravi management, gde je devojka sigurna i maksimalno forsirana u svom smeru. To je prvi i najbitniji korak.

 Radiš li trenutno na nekom novom projektu i koji su ti planovi za budućnost?

Ja se više ne bavim intenzivno sa manekenstvom. Želim da se ostvarim kao kreativni direktor, tačnije da ostvarim svoje ideje i izvan modne piste!

Naslovna fotografija: Dušan Petrović