Menu
INTERVJU / MODA

Tamara Kalinić: Nije bitno koliko imaš, bitno je kakve su ti misli

Razgovarala: Dina Lijić

Imali smo veliku čast razgovarati s poznatom modnom blogericom Tamarom Kalinić, Novosađankom s dugogodišnjom britanskom adresom. Više o Tamarinim profesionalnim počecima, riskantnoj promjeni karijere, ljubavi kao pokretaču svega, putovanjima i važnosti pozitivnog razmišljanja, pročitajte u nastavku teksta!

Koliko je biti blogericom zahtjevan i naporan posao? Naime, pratitelji uglavnom vide samo konačan rezultat poput gotovih fotografija i videa, često nesvjesni koliko se uloženog vremena i truda krije iza svega toga.

Naizgled veoma glamurozan, ovaj posao zapravo iziskuje mnogo organizacije, planiranja, bezbroj neuspelih fotografija iza one prave. Čitatelji često ne vide onu dosadnu stranu blogovanja, kao što je administracija, računovodstvo ili neprospavane noći. Ipak, za mene je ovo najlepši i najuzbudljiviji posao na svetu te se nikada ne bih požalila.

Fotografije: theglamandglitter.com

Koliko su se danas promijenila poimanja blogera u odnosu na prošle godine kad je mnogima bilo teško zamisliti da upravo to može biti profesija i karijera?

Definitivno blogera ima više, što znači da je konkurencija jača a samim tim i standard fotografije i sadržaja. Nekada je skoro svako mogao biti bloger i to je razlog zašto mnogi blogeri polako nestaju sa scene jer je odjednom njihov kvalitet nedovoljan. Više se blogovi ne slikaju u spavaćim sobama, već na nedeljama biranim lokacijama.

Unikatan i jak sadržaj je prioritet svakog profesionalnog blogera – kod njih nikada nećete videti da su se prodali i da reklamiraju sve živo na svojim platformama.

[addToAppearHere]

Blogerice, poput vas, postale su one koje diktiraju modne trendove te imaju neosporno veći utjecaj od većine modnih kuća i časopisa. Koliko će, po vašem mišljenju, modna industrija u budućnosti ovisiti o blogerima?

Mislim da će se i modni časopisi prebaciti na svoje digitalne strane te tako zadržati svoj uticaj. Industrija je jako mlada kako bih mogla nešto predvideti ali mislim da će blogeri imati ogromnu moć i da će se standardi u blogingu pomeriti toliko visoko da će možda čak nadmašiti i najveće i najozbiljnije modne časopise.

Kako su izgledali vaši profesionalni počeci kao modne blogerice? Jesu li bili više obeshrabrujući ili motivirajući i koliko je bilo teško probiti se?

Bilo je mnogo obeshrabrujućih trenutaka, ali nikada na njih nisam tako gledala. Nije bilo lako, ali samo iz razloga što nisam imala pojma u šta se upuštam. Pratila sam ljubav i radila ono što volim par godina bez ikakve novčane koristi. Mnogi se na to ne bi usudili. Ja sam zapravo imala dva posla pune tri godine, ali mi je samo jedan posao bio plaćen, dok sam drugi radila iz ljubavi. Na kraju se ipak isplatilo.

Zavrsili ste farmaciju. Iako vam je ona nudila siguran i uspješan posao, izjavili ste da vas nije ispunjavala te da se dugoročno niste vidjeli sretnom u tom pozivu. Odlučili ste se na potpunu promjenu karijere te se izabrali ono što vas ispunjava, motivira – i niste požalili. Je li upravo ta odluka bila sudbonosna te ona koja je označila prekretnicu vašeg života? Koliko je za osobu važno raditi ono što voli i u čemu uživa?

Ljubav je moj pokretač. Ne mogu da radim nešto što ne volim ma koliko to novaca donosilo. Farmacija je zaista unosan posao na zapadu, ali nije bila moj san. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja svoj posao ni onda nisam mrzela, ali sam znala da to nije moj put.

Veliki sam kreativac i naučila sam da budem srećna i privlačim pozitivne stvari u svoj život tek onda kada sam se ohrabrila i počela pratiti svoju intuiciju. Trebalo je mnogo hrabrosti, truda, samopouzdanja, ali sam svom snagom želela da radim ono što volim, jer je za mene to najvažnije.

Vaš optimizam i pozitivna energija mnogima su inspiracija. Rekli ste da ste još od djetinjstva sanjali velike snove. Vrijedi li po vama ona poznata rečenica Paula Coelha da kad nešto jako želimo, cijeli se svemir uroti da to i dobijemo?

Apsolutno. Za mene je to životna krilatica. Kada nešto želim za mene ništa drugo ne postoji, svaku ćeliju u svom organizmu usmerim ka tom cilju. Želim, volim i verujem.

Rijetki su oni koji se usude riskirati. Većina ljudi, metaforički, žive poput brodova u luci – sigurni, ali ne i za to stvoreni. Studirali ste u inozemstvu, živjeli daleko od obitelji. Koliko je trebalo hrabrosti izaći iz svoje udobne zone komfora i odvažiti se uspjeti, tj. jednostavno – riskirati?

Što sam bila starija, rizik je bio veći. Odlazak na studije bio mi je uzbudljiv. Znala sam da je rizik velik, postojala je mogućnost da ću izgubiti mnogo novaca te razočarati svoje roditelje, ali sam verovala u sebe i na kraju opravdala njihovo poverenje. Nakon što sam diplomirala i zaposlila se kao farmaceut, dočekalo me je drugo iskšenje. Napustiti posao farmaceuta i oprobati se u modnoj karijeri ili pak ostati na svojoj poziciji i primati mesečnu platu. Slušala sam svoj instinkt. Napustila sam posao farmaceuta i time napravila najrizičniju ali najbolju odluku ikada. Rezultati nisu došli odmah, ali sam iskreno verovala u njih i radom zaslužila poverenje mojih saradnika.

Fotografije sa Santorinija: Dušan Petrović, Instagram

      

Zbog svog posla vrlo često putujete. Jesu li vam stalna putovanja diljem svijeta proširila horizonte, koliko su vas oblikovala te koja vas je destinacija u potpunosti očarala?

Putovanja su mi otvorila poglede, učinila me fleksibilnijom osobom i naučila me bezbroj toga. Upravo ta putovanja su mi pomogla da razmišljam i naučila me da vidim lepotu u svemu. Najviše me očarala Indija, jer je kulturološki najbogatija. I dalje sam pod velikim utiskom njihovog mentaliteta i topline. To je jedina zemlja u kojoj sam videla nasmejanog prosjaka.

Od Indijaca sam naučila da nije bitno koliko imaš, bitno je kakve su ti misli.

Fotografije: Instagram

Više puta ste naglašavali važnost vizualizacije, zakona privlačnosti i snagu pozitivnih misli kao bitne preduvjete privatnog i poslovnog uspjeha. Koliko su ta uvjerenja promijenila i utjecala na vaš život?

Sve što mi se dešava apsolutno dugujem vizualizaciji i zakonu privlačenja. Još na studijima sam pročitala knjigu “Tajna” i time otvorila jednu veliku Pandorinu kutiju. Sada praktikujem zahvalnost, čitam knjige, budim se nasmejana i koncentrišem samo na pozitivno. Gledam svaki video Ane Bučević koja me takođe motiviše svojim stavom. Kao tinejdžerka kupovala sam Cosmopolitan. Bio mi je uvek omiljeni časopis i zaista nisam propuštala nijedan broj. Ovog meseca moje lice krasi naslovnu stranu upravo mog omiljenog časopisa. Mislim da sam to privukla svojom ljubavlju i to je još jedan dokaz da ništa nije nemoguće.