Menu
KULTURA

Svi putevi vode u – kazalište!

Piše: Paula Marasović

Svaki topliji dan dijeli nas od početka održavanja kulturno-zabavnih događanja pod vedrim nebom i zelenom travom, a dok čekamo takve radosti na sunčanom i toplom vremenu, dok nas još nisu uhvatile tople proljetne zrake, predlažemo da toplinu potražite u udobnim sjedalicama zagrebačkih kazališta. Za sve ljubitelje dasaka koje život znače, u nastavku teksta donosimo kazališne predstave koje nikako ne smijete propustiti.

Fotografija: Službena stranica ZKM-a

Za početak predlažemo ˝Noćni život˝ u Zagrebačkom kazalištu mladih, predstava je u režiji proslavljenog Paola Magellija, a nastala je prema predlošku političke drame Ivana Vidića. U predstavi se pojavljuju isječci različitih društava, od Oktobarske revolucije, neostvarenih i promašenih revolucija pa sve do današnjice. Pa se tako na sceni pojavljuju likovi od umirovljenika pa do studenata, a sve kako bi se odgovorila na dva ključna pitanja koja postavlja sama predstava: Je li danas moguća revolucija i Što je ostalo od Oktobarske i prethodnih više ili manje uspješnih revolucija?
P.Magelli nakon osam godina izbivanja sa scene ZKM-a dolazi sa vrlo zanimljivom predstavom koja je svojevrsni prikaz aktualnog društva. Nositelji predstave su već poznati ZKM-ovi glumci predvođeni Katarinom Bistrović Darvaš u ulozi Majke, Doris Šarić Kukuljica kao Gospođom Hortenzijom, Uršom Raukar – Gospođom Durancijom, Lucijom Šerbedžijom kao Melisom, Milivojem Beaderom koji utjelovljuje Šefa policije,  Natašu Dangubić kao Teu, Pjera Meničanina kao Umirovljenika i mnogi drugi.  Iako je premjera predstave bila još krajem prošle godine, vjerojatno ponukani oduševljenjem publike, izvedbe se nastavljaju i u ožujku.

Očekuje nas još jedna predstava u Zagrebačkom kazalištu mladih čija premjera je održana nedavno, 10.03.  Radi se o goteski u tri čina pod nazivom ˝Ponoć˝ prema istoimenom dramskom tekstu Josipa Kulundžića iz 1921. godine, nagrađen je Demetrovom nagradom, u adaptaciji Ivana Planinića. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić, student  završne godine studija Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti osim režije potpisuje i dramaturgiju. U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija.

Fotografija: službena stranica ZKM-a

A za sve one koji bi radije pogledali neki kazališni klasik, a k tome su ljubitelji baleta, 17.ožujka pravi je dan za njih kada će u Hrvatskom narodnom kazalištu biti premjerno izveden tzv. Bijeli balet, odnosno ˝Labuđe jezero˝ Čajkovskoga, a uprizorit će ga svjetski proslavlje­ni plesač i koreograf Vladimir Malakhov. Upravo taj balet, već više od 120 godina, jedan je od naj­težih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok su uloga krhke Odette i zle Odilije ostale vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine, a prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, bit će kreirano upravo za zagre­bački baletni ansambl. Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici dobitnik je mnogih prestižnih plesnih i koreografskih nagrada.

Fotografija: službene stranice HNK-a

Ljubitelji veselih nota i plesnih točaka između dijaloga sigurno će uživati u novopečeno mjuziklu Byron koji je premjerno prikazan krajem veljače. Mjuzikl je produkt dvojca Mire Gavrana koji je napisao tekst i Darka Domitrovića koji potpisuje glazbu. Mjuzikl predstavlja ljubavnu priču Lorda Byrona za njegova boravka u Veneciji 1820-ih godina. U poznatog engleskog romantika i pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona zaljubljene su dvije sestre, Maria i Brigitte, Austrijanke čiji je otac kao vrhovni vojni zapovjednik poslan u Veneciju koja je nakon napoleonskih ratova pripala austrijskoj kruni. Osim emotivne priče jednog od najčitanijih britanskih pjesnika, pratimo priče i drugih junaka ovog mjuzikla, zapletenih u razne neočekivane ljubavne i životne obrate.

Gavran napominje kako je rad na tome mjuziklu započet još prije pet godina kada mu je Domitrović prvi puta predočio ideju o glazbenoj predstavi koja bi tematizirala velikoga engleskog pjesnika zanimljive biografije. Za potpuni doživljaj i užitak tu je i vrhunski glimačko-pjevački ansambl, od Đanija Stipaničeva i Dražena Bartulića kao lorda Byrona, Sandre Bagarić i Vlatke Burić Dujmović, te Danijele Pintarić i Renate Sabljak kao starija i mlađa sestra, pa sve do Ervina Baučić, Mile Elegović i drugih.

I konačno, za malo smijeha i opuštanja tu je ˝Ustav Republike Hrvatske˝, nova komedija u kazalištu Kerempuh Vinka Brešana, kazališna inačica istoimene filmske suvremene satire Ante Tomića i Rajka Grlića. Riječ je o predstavi koja će  bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima. U predstavi igraju: Borko PerićNikša ButijerAna Maras Harmander, Damir PoljičakMatija Šakoronja i Vedran Mlikota. Ustav Republike Hrvatske moguće je pogledati 9.,18. i 24. ožujka 2017. u 20 sati te 5.,9. i 27. travnja 2017. u 20 sati.