Menu
INTERVJU / JA, MAMA

Martina Friganović: S platformom Supermame, uspjela sam u želji da o majčinstvu pišem bez cenzure

Martina Friganović je, uz Sonju Švajhler, jedna od osnivačica i urednica poznate lifestyle platforme za  mame – Supermame.hr. Kako stoji na njihovom portalu, on je tu kako bi  nasmijao, utješio, oraspoložio i podržao sve mame i pokazao im da nisu same. Martina je za Collage rekla nešto više o Supermamama,  ali i o tome zašto je veseli sudjelovanje na nadolazećoj sedmoj po redu konferenciji Ladies of New Business.
Martina, vi i Sonja ste već više puta govorile o tome kako vas je spojio Instagram. Ajde još jednom, barem ukratko, ispričajte tu priču i čitateljicama Collagea! 🙂

Sonju i mene spojio je Instagram jer smo prije djece i jedna i druga bile u blogerskim vodama. Ona je tad pisala modni blog, a ja lifestyle blog. Oba su bila na engleskom tako da su i naša prva dopisivanja započela na tom jeziku sve dok nismo skužile da i jedna i druga pričamo hrvatski. Dogodilo se i to da smo u približno isto vrijeme ostale trudne i naša su dopisivanja postala svakodnevna. Počele smo dijeliti jedna s drugom sve ono kroz što smo prolazile od trudnoće, poroda do majčinstva. Bile smo jedna drugoj velika podrška, ponekad i rame za plakanje. Mislim da sam sa Sonjom razmijenila više poruka nego s bilo kim u životu. Tako je i danas. Postale smo prijateljice, a onda i poslovne partnerice.

Supermame

Foto: Privatna arhiva

Kada ste pokrenule portal Supermame.hr? U odnosu na ostale portale koji pišu o temama povezanim s roditeljstvom, što ste vas dvije željele napraviti drugačije?

I jednoj i drugoj prvi mjeseci majčinstva su nam bili poprilično teški. To je sasvim normalno. Prvo dijete, neispavanost, svakodnevno propitkivanje jesi li dovoljno dobra majka i radiš li sve kako treba samo su neki od problema koje muče novopečene majke. Osim što smo jedna drugoj bile velika potpora, utjehu smo pronašle i u nekim stranim blogovima i portalima na temu majčinstva kakvih kod nas još nije bilo. Svaki dan bi jedna drugoj proslijedile barem po jedan tekst i zaista nam je bilo lakše kad smo vidjele da ima još žena koje se ne srame priznati da majčinstvo i nije baš onakvo kakvim su ga zamišljale. Tada smo shvatile da je to ono što želimo. Želimo pisati o majčinstvu bez cenzure. Pokrenuti portal gdje možemo reći što god želimo, gdje se neće samo pisati o bebi i pelenama već će fokus biti na majkama i promjenama kroz koje prolaze. Portal koji će im biti utjeha i podrška. U svemu.

Što mislite, jeste li uspjele u tome?

Znam da smo u tome uspjele. Dokaz su nam majke koje nam se svakodnevno javljaju jer žele podijeliti svoju priču, svoje iskustvo. Bezbroj poruka koje na dnevnoj bazi dobivamo u inbox. Te mame s već odraslom djecom koje nam kažu: „Da smo bar imale nešto takvo kad su nam djeca bila mala.“

Što biste izdvojile kao najbolje što su vam Supermame donijele?

Donijele su nam prije svega neka nova prijateljstva te osim divnih suradnja, rad na humanitarnim projektima na koje smo posebno ponosne. Meni je osobno portal donio više samopuzdanja i vjere u sebe.

Koja je tajna uspješnog spoja prijateljstva i poduzetništva?

Ljubav prema onome što radimo i iskrenost.

U tri riječi opišite rad u digitalnoj industriji!

Kreativnost, inovativnost i učenje.

O čemu ćete govoriti na sedmom izdanju Netokracijine konferencije Ladies of New Business?

Jedna sam od sudionica u panel raspravi koja će govoriti o majčinstvu i poduzetništvu, točnije kako nas je majčinstvo inspiriralo da krenemo u nove poslovne poduhvate te kako pronaći balans između poduzetništva i obiteljskog života. Sonja sudjeluju u panelu koji će raspravljati o utjecaju online grupa i zajednica na majčinstvo. Jako smo sretne što smo dio ove konferencije.

Zašto su konferencije ovog tipa korisne mamama?

Čuti iskustva drugih mama iz prve ruke vrlo je motivirajuće i korisno, osobito za one majke koje se nakon godinu dana porodiljnog moraju vratiti na posao ili za one koje razmišljaju o poduzetničkim vodama, odluka koju nije lako donijeti kad imaš obitelj. Koliko god jedva čekamo povratak na posao nakon godinu dana posvećenosti bebi, uvijek je prisutan onaj strah kako će nas naše kolege prihvatiti i hoćemo li moći ići ukorak sa svim tim promjenama.

Svi koje zanima više o konferenciji, mogu detaljnije proučiti službenu najavu te pročitati razgovore s Miom Biberović i Irenom Orlović. Vidimo se 26. ožujka!