Menu
LIFESTYLE

Strahovi zbog kojih propuštamo avanture života

Piše: Ines Vuković

Putovanje me pretvara u hrabrog pustolova. Odluka da krenem na put, napustim vlastiti komfor i krenem u nepoznato za mene je vlastiti uspjeh. Smatram se herojem jer sam se odvažila krenuti, promatrati svijet kao prolaznik i gost na tuđem terenu. Ono što mnoge od nas sprječava da krenemo s ruksakom na leđima i stvaramo vlastite priče jest vlastiti strah. Strah kako ćemo se snaći, hoće li naš put biti siguran, hoćemo li imati dovoljno novaca i kako ćemo riješiti milijun problemčića koji nam se nađu na putu.

Zaboravite sve ono što vas je do sada sputavalo! Donosimo vam nekoliko savjeta kako se riješiti strahova sa kojima se najčešće suočavamo prilikom planiranja putovanja ili zbog kojih propuštamo našu sljedeću avanturu.

U današnje vrijeme postalo je opasno putovati. Možda te ekonomska kriza, teroristički napadi ili prirodne katastrofe dovode u situaciju da se zapitaš: „Kamo da otputujem, a da je sigurno“? Realnost je da je velika većina svijeta i dalje sigurna za putovanje. Kako biste bili sigurni istražite trenutnu situaciju zemlje u koju putujete, savjetujte se s ljudima koji su je već posjetili  te saznajte gdje se nalazi veleposlanstvo vaše zemlje u slučaju da vam zatreba.

Jezične barijere. Danas skoro svi govore engleski, tako da ne biste trebali imati problema. Nažalost, na mjestima na kojima se ne barata istim, komunikacija se može malo zakomplicirati. No, čak ako nemate zajednički jezik, geste i osmijeh su univerzalni. A nije ni teško naučiti nekoliko riječi kao što su „molim“, „hvala“ i „ja trebam“, što će domaćinu zvučati pristojno i drago, te će vam drage volje priskočit u pomoć ako to zatreba.

Kako ću se upoznati s drugima putujući sam/a?  Najveći strah s kojim se susrećemo prilikom razmišljanja o solo putovanju je da nikoga nećemo upoznat na putu. Kako stvari danas stoje moramo vas obavijestiti da solo putnici čine četvrtinu svih svjetskih putovanja, tako da je puno drugih na istom brodu s vama. Ustvari putovanje je najjednostavniji način kojim možete upoznati istomišljenike.  Odsjedate u hostelima, pridružite se organiziranim izletima, koristite se društvenim mrežama putem kojih možete komunicirati sa ljudima u vašoj blizini. Uskoro ćete imati obilje novih suputnika. O solo putovanjima, detaljnije smo pisali u ovom tekstu.

Kako ću sam/a u restoran? Moglo bi se činiti trivijalnim, ali biti sam kod ispijanja šalice kave ili nekog objeda može prestrašiti i iskusne avanturiste. Nemojte solo ručak ili večeru gledati kao usamljenost, gledajte na to kao vrijeme za sebe, vrijeme za tišinu i razgovor sa vlastitim mislima. Neka to bude vrijeme za nove planove, nove ideje ili zapisivanje priča s putovanja.  Nemojte se iznenaditi ako završite uživajući, jer provoditi vrijeme sa samim sobom je oslobađajuće iskustvo, vrijedi riskirati!

Što ako me opljačkaju? Ili se izgubim? Kada sa sobom nosite laptop, fotoaparat ili drugo što je veće vrijednosti postoji i veća šansa da ostanete bez njih. Najbolji savjet je držati takve stvari uz sebe ili ih pospremite kako ne bi bile lako na dohvat potencijalnim kradljivcima, te vam putovanje završi sa puno većim troškovima od planiranoga. Kada smo kod snalažljivosti u prostoru savjetujemo da se opustite. Naravno da nam je najveća briga da ne završimo  na nekom nepoznatom mjestu, ali to je zapravo i najveća radost avanturističkog putovanja. Svako novo iskustvo donosi sa sobom i nove priče i doživljaje. Putovanje nas uči da se nosite i snađete i kad se stvari ne odvijaju po planu, te kako izvući najviše iz neočekivanih situacija i pretvoriti ih u avanturu!

Ne mogu si priuštiti putovanje. Jedno od najvećih zabluda je ta da je putovanje skupo. Dokaz tome da nije tako su brojni ljudi koji su proputovali svijet sa „sićom“ u džepu. Jeste li razmišljali autostopirati do cilja ili putovati biciklom? Možda osigurati besplatan smještaj preko brojnih društvenih mreža koje omogućuju da se spajaju  putoholičari i udomljuju jedni druge, ili ste možda za avanturu vlakom? Za sve postoji način, ako je želja dovoljno velika. Nikad ne odustaj od želja, kao ni snage da ih ostvariš!

Što da radim ako na putu ostanem bez novca? Lako je zaboraviti i biti neozbiljan s novcem kojim raspolažete kada shvatite slobodu putovanja. Zabave, hrana, druženja…Kako biste izbjegli propuh u novčaniku, planirajte dnevne izdatke, ali i neke nepredviđene, kada su u pitanju fakultativne aktivnosti, kupnja suvenira, javni prijevoz… U slučaju da ste na putovanja koji će potrajati (mjesec ili više), novac možete vratiti u zamjenu za rad, a pritom steći nova iskustva i prijatelje.

Putovanjem izlazim iz zone komfora. Pa što onda,  to i nije bitno! Mala doza života izvan vlastitog balona i nije tako strašna. Suočavanje sa strahovima tijekom putovanja pružit će vam veliku dozu zadovoljstva i dokazati da nije vrijedno izbjegavati ono čega se bojite.

Putovanje je strast i vlastita sloboda, izazov kojeg nećete promatrati kao problem, nego kao pustolovinu.