Menu
LIFESTYLE

Što se skriva iza poznatih citata?

Svaka rečenica koju izgovorimo ili svaka rečenica koju čujemo da je izgovorena nije samo jednoznačni skup riječi. Iza svake riječi, a onda pogotovo i rečenice, skriva se uvijek bar još mali dio priče. Ponekad su to emocije, ponekad je to pokoja prešućena riječ, a ponekad je to stvarno jedno potpuno drugo značenje. Redoslijed riječi najčešće je zaboravljen prije nego li je rečenica dosegla svoju točku. Ono što ostaje s nama je samo mutno sjećanje na značenje koje smo im sami dali. Zato vam danas donosimo nekoliko poznatih citata i neizgovorenih priča koje su se iza njih skrile.

I ovo će proći.

Ovaj citat izvorno je perzijskog podrijetla. Njegovo značenje nosi jednu vrlo snažnu poruku. Naglašava prolaznost života i ljudsku nemoć da zaustavi njegov tok. Citat iza sebe ima i priču koja ga dodatno čini intrigantnim i vrijednim slušanja. Upravo ta priča pojavljuje se u književnosti, u kolekciji priča Edwarda Fitzgeralda, te govoru Abrahama Lincolna. Priča govori o kralju Solomonu. Sultan ga je tražio da izgovori rečenicu koja će uvijek biti točna, u dobrim i lošim vremenima. Solomon je bez razmišljanja uzvratio: „ I ovo će proći“. Zapravo je nevjerojatno koliko je istinita, poučna i snažna ta rečenica bila. Smatrao je Solomon da je ta rečenica izvrsna utjeha u trenucima kada nam je teško i kada želimo odustati. Ujedno je i upozorenje u trenucima kada smo ispunjeni i sretni da ne gubimo glavu i ne dopustimo si zaboraviti da ni taj prekrasan trenutak ne traje zauvijek.

I put my heart and my soul into my work, and have lost my mind in the process.
Posvetio sam svoje srce i svoju dušu svojim djelima, i izgubio um u procesu.

Vrlo popularno mišljenje o velikom broju poznatih umjetnika je da su bili pomalo drugačiji. Postoji i pojam kojim su često opisivani; „mad genius“ ili „ludi genije“. Ovaj citat mogao bi opisivati upravo tu pojavu. Na jedan preneseni i poetični način možda je samo želio opisati ljubav prema umjetnosti koja je bila veća od razuma. Iako možda izgovoren s prije navedenom namjerom, ovaj citat s vremenom je dobio potpuno novo značenje. Vincentu van Goghu, kome je citat i pripisan, dijagnosticiran je težak anksiozni poremećaj. Moderni analitičari, tvrde da se promjena u njegovom mentalnom stanju može vidjet čak i na njegovim slikama koje su postajale sve sporije i manje jasne. Zato ovaj citat za ovog velikog umjetnika ima i jednu tužnu i mračnu stranu za koju možda mnogi od nas nisu niti čuli.

Život je ono što ti se dogodi dok si zauzet smišljanjem drugih planova.

Često se nađemo u situaciji gdje u dani žurimo od obaveze do obaveze bez i malo vremena da se osvrnemo oko sebe i stvarno proživimo taj dan. Legnemo u krevet i shvatimo da je u jurnjavi projurio naš dan. Upravo tu pouku željelio nam je podariti autor citata. John Lehnon ove je riječi otpjevao u svojoj pjesmi „Beautiful Boy“ na albumu „Double Fantasy“. Pjesmu je posvetio svojemu sinu Seanu. Iako je pjesma u najvećoj mjeri popularizirala ovu izjavu, ona se zapravo pojavila još dva desetljeća prije. Prvi puta je nađena u magazinu „Reider’s Digest“ u članku pod imenom „Quotable Quotes“. Iako je tamo pripisana piscu stripova Allenu Saundersu, još nije prođena ta rečenica ni u jednom od njegovih stripova. Možda nikada nećemo ni saznati točno podrijetlo, ali možda je bitnije da postoji netko tko nas je podsjetio da prestanemo živjeti u budućnosti i prepustimo se neizbježnoj sadašnjosti.

Možda naši najdraži citati govore više o nama nego o pričama i ljudima koje citiramo.

Smatram da je ovaj citat vrlo prigodan kraj ovog članka u kojem sam s vama odlučila podijeliti neke od vlastitih najdražih citata. Kao što sam već navela na početku, svijet je zapravo crno-bijeli, a mi ga baš kao i bojanku bojimo vlastitim drvenim bojicama. Možemo slijediti pravila, a možemo se i proizvoljno igrati bojama. To je upravo ono na što je John Green mislio izrekavši ovu vrlo zapamtljivu i jednostavnu rečenicu. Neke rečenice koje nama znače mnogo više od par poredanih riječi, nekome su bile samo usputna izjava bez namjere da je ljudi prenose kao opću mudrost.

Još nekoliko citata u nadi da ćete se barem u nekom od njih pronaći: