Menu
INTERVJU

Marija Mažar: U stvaranju uspjeha nema preskakanja stepenica

Razgovarala: Barbara Grgić

Majka dvoje djece, vlasnica agencije za PR i organizaciju događaja, vlasnica jednog od najvećih blogova u regiji, Stilueta, te inspiracija mnogim mladim ženama, sve je to Riječanka Marija Mažar. Kako je to biti superwoman, doznat ćete u nastavku.

Kad vam netko kaže da ste mu uzor, kako se zbog toga osjećate? Smatrate li da je itko vrijedan te titule te što je to u čemu se mlade žene ugledaju na vas, po vašem dosadašnjem iskustvu?

Hvala kao prvo na ovako lijepom predstavljanju. Biti  nekome uzor je svakako laskavo, no ne i zavodljivo, volim biti u kontaktu s mladim ženama jer svijet danas ide prebrzo te nove generacije nose nove energije i znanja. Upijam tu njihovu radoznalost i životnu energiju dok s druge strane imam za ponuditi već neka konkretnija znanja i vještine  i zato se razumijemo i uvažavamo. Ne doživljavam se kao uzor, vjerujem da je moja priča zanimljiva jer se kroz Stiluetu mogao pratiti njezin rast i razvoj, iz hobija do posla, što može i druge nadahnuti da slijede svoje snove. Ovim ste mi pitanjem dali uistinu veliki kompliment. No, svako prijateljstvo, svaki odnos može nas učiniti boljim osobama i tu je  najveća prilika da se u nekom segmentu ugledamo na nekoga. Iskreno, na svakoj kavi, na svakom sastanku, na svakom radnom ručku ako mi osoba preko puta pruži jedno novo saznanje, ja sam jako sretna! Uzori su svuda oko nas, ali oni pravi, veliki postaju i opstaju  s vremenom, ponudite li mi intervju za trideset godina na istim vrijednostima, onda ću biti sretna odgovoriti konkretnije i sigurno  zanimljivije.

Kad biste Mariju gledali po vremenskim periodima, kakva je ona za vrijeme studentskih, za vrijeme prvih poslova, kao žena te kao majka? Koja joj je zajednička linija, a u čemu se jako promijenila?

Uh, jako zanimljivo pitanje, dali ste mi razmišljati. Prati me emotivnost, znatiželja, kreativnost, sanjarenje. A plaha i nesigurna studentica ipak je dobila dozu samopouzdanja i samosvjesnosti te sam sada kadra izraziti se i izboriti se za sebe. Majčinstvo je uloga koja me najviše promijenila i najviše oplemenila, uz svoje dvoje djece postala sam ono što sam danas: sretna, ispunjena, zadovoljna i mirna. Osjećaji koje živim privatno jako su utjecali na kvalitetu mog života poslovno, ostvarena sam i to se osjeti i usudim se reći da nikad nisam bila ovako zadovoljna, dok sam stalno nešto tražila, sada sam sretna tu gdje jesam s ovim što imam.

Što ste željeli postati kada ste bili mala djevojčica? Jeste li to ostvarili?

Htjela sam biti učiteljica i poput brojnih djevojčica obožavala sam se igrati škole. Završila sam studij Hrvatskog jezika i književnosti no nisam našla posao u struci, često znam reći kako nije bilo posla pa sam si ga stvorila. Danas mi nije žao, a svoje prijateljice kolegice koje rade u školi jako cijenim, one su jako bitna karika u odgoju novih generacija i gledajući ih koliko su predane i nadahnute, zbilja im se divim.

Prve pjesme napisala sam u prvom razredu osnovne škole i nitko nije vjerovao da su moje, svi su mislili da sam ih prepisala. Ja ih pamtim i danas, imaju one klasične dječje rime i sigurna sam i one govore o tome kako je pisanje u nekim fazama života samo strpljivo čekalo da ga vratim u život. I onda me nagradilo svime što sam s njime dobila. Pisana i govorena riječ danas je utkana u svaki dio mog života, PR, poslovna komunikacija, Stilueta i odnedavno tv emisija, talk show inspiraONA  na TV Istri. Riječi me prate u svim mojim poslovnim avanturama. Mislim da je mala Marija koja se igrala škole danas jako  zadovoljna!

U današnje vrijeme sve je više ljudi koji se smatraju „piscima“, „književnicima“, a sve je više i raznih blogera (travel, gastro, tech). Smatrate li da se danas može živjeti od pisanja te hoće li se išta promijeniti po pitanju tog „zanata“?

Smatram da može. Pratim što se događa i nikad nije bilo lakše nametnuti se, društvene mreže izvsrtan su alat u promociji no bitna je autentičnost, bitna je priča i iskrenost.

Oduševljena sam onima koji kritike ne brišu već ih doista uzimaju kao putokaz za dalje, onima koji ne očekuju uspjeh preko noći, onima koji imaju dobre temelje i dobre motive.

Facebook, Instagram i mediji danas su kadri stvoriti superstar u trenu, no isto tako pronađu li mrlju, spremni su prilično krvoločno razokriti sve. I sama pratim izvrsne domaće blogove i oduševljena sam sadržajima, ako smijem istaknula bih neke od njih: Kruzovi, riječka obitelj s kreditom u švicarcima koja putuje i slavi život na svoj način, Andrea Tintor, jako pronicljiva mlada blogerica piše o društvu na blogu Razlivena tinta, Ana Fatić svoje je Instagram cartvo preselila na blog Ana With Instalove.

Ima tu  i brojnih drugih no svima je nešto zajedničko: dobar sadržaj, iskrena emocija i kao što sam navela – autentičnost.

Vjerujem da su ova vremena vrlo podatna za kreativce svih vrsta te da se može uspjeti no nema preskakanja stepenica, sve ide pomalo i sigurno…

Kada biste se morali opisati jednim pridjevom kao poslovna žena, kao supruge te kao majka, koji bi to pridjevi bili?

Sretna!

Postoji li nešto što biste napravili drugačije da možete krenuti od početka?

Bilo je jako teških razdoblja, početak nije bilo lagan, odjednom sva moja kreativnost i želja našle su se za stolom s propisima i statistikama i trebalo je stvoriti prijateljstvo među osobinama koje si nisu na „ti“.  Onda kad sam ih sprijateljila, nastupila je druga trudnoća, no svima sam govorila: Uspjet ću, bit će sve u redu i vjerovala da će biti tako. I bilo je, trudnoća, porod i dobila sam mirnu i zahvalnu bebicu. Ne bih ništa mijenjala, svako putovanje ima ljepše i ružnije vidike, ravne ceste i zavoje, sve me to dovelo do ovoga sada. Sve je to dobra škola na kojoj sam iz današnjeg kutka, sa kojom sijedom na kosi i borom na licu više, zahvalna.

Karakteristika partnera koju bi svaka žena trebala tražiti i obrnuto, karakteristika partnerice koju bi trebao cijeniti svaki muškarac?

Teško je partnerski odnos svesti na jednu karakteristiku no mora postojati međusobno poštivanje, razumijevanje i prije svega ljubav. Mislim da je bitno i za žene i za muškarce da prije svega vole sebe sa svim vrlinama i manama i prihvaćaju, tada će biti spremni na isti način voljeti i drugu osobu. A onda je to prava stvar.

Što biste savjetovali mladim ženama koje tek kreću u prve poslove, a što mladim majkama?

Ženama koje kreću na svoj poslovni put rekla bih da neprestano uče i rade na sebi, šire horizonte, ponekad se i naizgled nespojiv hobi  može savršeno uklopiti u posao, neka budu radoznale, vrijedne, stprljive i dobre jedne prema drugima. Neka se okruže sličnima sebi, snaga kvalitetnog ženskog plemena je čudesna!

Mladim majkama bih poručila da uživaju u svakom trenu. Poneke faze su jako zahtjevne, no neka uživaju i u njima jer sve prebrzo prođe, osobno nisam jedna od onih koja je za sto upita koje sam imala iznad glave išla na forume i tu je super imati svoje pleme, onih par prijateljica koje će sve razumjeti, kojima ćete se moći pojadati i dobiti savjet. Majčinstvo je najveći životni blagoslov, ljubav koja daje  motivaciju, krila, priliku da budemo i učitelji i učenici u istom trenu, mladim majkama ne bih davala puno savjeta, majčinstvo je jedan instiktivan izazov, neka samo slušaju sebe i svoje srce.

Fotografije: privatna arhiva (hvala TARA FASHION)