Menu
KULTURA

49 godina kultnih “Stilskih vježbi”

Piše: Paula Marasović

Guinnessova knjiga rekorda puni stranice o brojnim nevjerojatnim postignućima i ljudskim fenomenima, a na njezinim stranicama naći ćete i ˝Stilske vježbe˝ predstavu koja je svoje mjesto zaslužila kao najdugovječnija predstava s istom glumačkim postavom. Ususret 49. godini izvođenja kazalište Planet Art organizira nekolicinu izvedbi ove kultne predstave.

Sve je započelo 1968. godine u Teatru&TD kad je premjera odigrana sa dvojcem glumaca, Perom Kvrgić i Mijom Oremović. Dvojac je glumio zajedno godinu dana, a nakon toga ulogu ˝Nje˝ preuzima Lela Margitić te je igra i danas.

Kao svojevrsni predložak za predstavu poslužilo je istoimeno djelo francuskog književnika Raymonda Queneaua, a Tomislav Radić, koji potpisuje režiju, adaptirao je i prilagodio radnju te je mjesto radnje umjesto busa broj 84, tramvaj broj 11 koji prometuje Ilicom.

Stilske vježbe već dugi niz godina uveseljavaju publiku upravo radi svog satiričnog sadržaja, jednostavnosti i vrhunske izvedbe glumaca. Radnja se bazira na jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života o čovjeku koji sretne istog čovjeka u tramvaju broj 11 i ispred Glavne pošte, a glumačke improvizacije i priča ispričana na nekoliko desetaka načina, upravo je ono što zabavlja publiku sve ove godine i čine ovu predstavu vrhunskom komedijom.
No pored smijeha koji nam zagrije i dušu i tijelo gledajući ovu predstavu, ne smijemo zaboraviti uočiti da su ˝Stilske vježbe˝ pored svega i kvalitetan poetski komad vrijedan u svakom smislu.

Tijekom 48 godina izvođenja, predstava je osvojila brojne nagrade, te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije. Od 2007. izvodi se u produkciji Kazališta Planet Art.

Zahvaljujući vrsnim glumačkim izvedbama Pere Kvrgića i Lele Margitić, interes publike za ovom predstavom svake je godine sve veći, te ona dugi niz godina s lakoćom puni dvorane.
Za sve one koji još nisu imali priliku vidjeti ovu predstavu , kazalište Planet Art organizira izvedbe na nekoliko mjesta: Zagrebu, zagrebačkoj Dubravi, Osijeku, Solinu, Kaštel Sućurcu, a izvedbe se nastavljaju i u ožujku.

Ne propustite priliku za uživati u ovom sjajnom djelu i otkrijte zašto su upravo Stilske vježbe proglašene fenomenom svjetskih razmjera.