Menu
KULTURA

Star Wars: The Last Jedi – nova era franšize

Nova epizoda The Last Jedi, u franšizi Star Warsa, željno iščekivana od strane mnogih obožavatelja ovog filmskog serijala, nije razočarala u vidu efekata, spretnom uvođenju novih likova i ono što je jako pohvalno, pažljivog  odavanja počasti  izvornoj trilogiji kroz teme junaštva, nesebičnosti i pružanja otpora, čime je ova epizoda poprimila mnoge odlike prethodnih filmova poput ˝New Hope˝, ˝Impire strikes back˝ i ˝Return of the Jedi˝.

Fotografije: Službeni SW Facebook

No unatoč tome, promjena redatelja: Jeffreya Jacoba Abramsa nasljeđuje Rian Johnson, rezultiralo je ipak odmicanjem od prijašnjih filmova i uvođenjem prostora za manipulaciju, za nove, nadolazeće filmove, nove likove i vjerojatno nove fanove, a na to upućuju dijalozi likova koji stalno razgovaraju o tome kako prošlost treba ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti.

U središtu radnje svih Star Wars filmova je pobuna koja zahtjeva heroje, pa čak i one nesavršene, što je u The Last Jedi podignuto na visoku razinu gdje heroja ne manjka u trijumfalnim pothvatima prožetim, očekivano, odličnim efektima: zvučni i vizualni efekti, te animacije svakako su izvedene najkvalitetnije i najbolje do sad.

Radnja počinje gotovo na istom mjestu gdje je i završila sedma epizoda, Rey pronalazi Lukea Skywalkera koji je ogorčen i neoduševljen njenim dolaskom. Otkrivamo kako naš omiljeni heroj Luke nije ni sam ostao otporan na unutarnja kolebanja i testiranja mračne strane, te razlog bijega na otok. Ako su izvorni Star Wars-i jasno prikazivali dobro i zlo, The Last Jedi razmatra tanku liniju između tih krajnosti – kao i kako je junaštvo često malo više od pogodaka koje poduzimaju neizvjesni pojedinci. Pojašnjava se Sila i daje se dašak one stare mitologije kroz odnos učenika i učitelja.

Johnson komplicira odnose između uspostavljenih likova, postavljajući paralelne pripovjedne tako da u potpunosti razumijemo emocionalne potkove koji će na kraju dovesti do katarzijskih akcijskih sekvenci.
U ovom nastavku produbljuju se neki likovi i odnosi, poput odnosa između Kylo Rena i Snokea, a opet imamo traganje za identitetom i smislim kod glavnih protagonista Kylo Rena, odnosno Ben Sola, i Rey.

Film obiluje akcijom, ˝skakanjem˝ s planeta na planet i mnoštvom likova koji su, dalo bi se raspravljati, bitni ili nebiti, s obzirom da su neki krajnje nedorečeni, ali ipak toliko količina protagonista i antagonista dobro funkcionira na sceni. Još jedno iznenađenje koje donosi ˝Posljednji Jedi ˝ je nova doza humora koja više nalikuje Marvelovim ili DC-evim herojima, što svakako doprinosi onoj prijašnjoj tezi da se franšiza okreće ka nekom novom svijetu.

Glumačke izvedbe su svakako na vrhunskoj razini, od najboljeg izdanja Marka Hamilla kao Lukea Skywalker, preko odličnih Adamom Driverom (Kylo Ren) i Daisy Ridley (Rey), a svakako nas hvata sjeta vidjeti Carrie Fisher posljednji puta u serijalu. Redatelj je obratio pažnju i dao dovoljno filmskog prostora za likove umjetne inteligencije i novih životinja, otvarajući i neka moralna pitanja.

U konačnici, pred nama je svakako jedna nove era Star Wars franšize, čije se naznake mogu vidjeti i u osmoj epizodi The Last Jedi, filma koji se svakako isplati pogledati. I kao stari i kao novi obožavatelj.