Menu
PITAM ZA FRENDICU

5 najčešćih zabluda o spolno prenosivim bolestima (SPB)

S Lanom Kasumović, voditeljicom Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razgovarali smo o temi o kojoj je mnogima još uvijek vrlo nelagodno govoriti – spolno prenosivim bolestima. Izdvojila je pet najčešćih zabluda, odnosno neistinih tvrdnji na ovu temu. Detalji su u nastavku!
1. Ako sam jednom imao/la SPB, više ih ne mogu dobiti.

Činjenica: Neke SPB, poput herpesa i HIV-a, trajno ostaju u tijelu. Druge, poput klamidije i gonoreje, se mogu liječiti, ali možeš se ponovo zaraziti ako imaš seksualni kontakt s nekim tko ih ima.

2. Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.

Činjenica: Dupli kondom ti ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dva kondoma istovremeno veća je mogućnost pucanja kondoma zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB.

3. SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.

Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, je li riječ o oralnom, analnom ili vaginalnom, možeš se zaraziti SPB-om.

4. Kontracepcijske tablete me štite od SPB.

Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od spolno prenosivih bolesti. Njihova jedina namjena je sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.

5. Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.

Činjenica: SPB često ne izazivaju nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

  • Izbjegavaj često mijenjanje partnera
  • Upotrebljavaj kondom (prezervativ)
  • Izbjegavaj seks pod utjecajem alkohola i psihoaktivnih sredstava
O projektu „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajati će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.