Menu
LIFESTYLE

Split dostojanstveno proslavio rođendan Dina Dvornika, jedne od najvećih hrvatskih glazbenih legendi

Piše: Tea Mihanović

Split, grad pun „dišpeta“ koji nije lako impresionirati. Ipak, kada Split zavoli ta ljubav  traje vječno. Stoga, ne čudi da je „najluđi grad na svitu“ u stilu proslavio rođendan jedne od svojih najvećih legendi – nezaboravnog Dina Dvornika.

Prošlo je devet godina od prerane smrti neprežaljenoga kralja funka, ali energija kojom je zračio i danas je nadahnuće za neke od najboljih stvari koje se događaju gradu pod Marjanom. Aj Cha festival vratio je Dinovu ekscentričnost pod svjetla pozornice kroz nastupe njegovih prijatelja, brojnih glazbenika koji su se okupili iskazati počast ovoj glazbenoj legendi povodom njegovog 53. rođendana.

Neno Belan i Fiumensi/ Stari plac

Festival je održan na nekoliko gradskih lokacija u trajanju od 18. do 20. kolovoza, a Dinova ostavština okupila je Songkillerse, Jinxe, Splitsku dicu,  Marijana Bana i Diktatore, Nenu Belana i Fiumense te Dino Dvornik tribute band s Nikolom Marjanovićem za mikrofonom. Radi se o redom velikim prijateljima prerano preminulog pjevača čije je stvaralaštvo obilježilo i njihove karijere.

Za zagrijavanje publike na otvaranju festivala u petak zaduženi su bili Songkillersi, band koji je pratio Dina na nastupima još u razdoblju devedestih. Iz godina suradnje proizašao je album „Live in Munchen“, nominiran i za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Početak zakazan za 21h na kraju je dosta kasnio zahvaljujući ležernom splitskom stilu i publici koja je opuštenim korakom pristizala sve do 22:30, ali Songkillersi su naposljetku stvorili odličnu atmosferu.

Jinx/ Ljetno kino Bačvice

Drugog dana festivala na pozornicu Ljetnog kina Bačvice popeli su se Jinxi koje je Dino snažno podržavao od samih početaka te grupe. Publika je uživala u pjesmama „Tamo gdje je sve po mom“, „Smijem se“, „Bye, bye, bye“, „Ljeto“ i mnogim drugim hitovima koji se svojim pomalo hedonističkim porukama savršeno uklapaju u slavlje Dinovog stvaralaštva.

Jinx/ Ljetno kino Bačvice

I prijašnjih godina održavali su se događaji u čast Dinu, ali ove godine organizaciju je preuzela njegova „prgava familija“ kako ih je karizmatični Dino nazivao. Danijela i Ella Dvornik pobrinule su se da ovaj festival bude nešto potpuno novo i drugačije, kako i priliči njihovom suprugu i ocu. Tako su osim izvođača na glavnim binama razni DJ-evi bili raspoređeni po nekoliko lokacija u Splitu, a posjetitelji su imali priliku uživati u njihovim ritmovima na beach partyjima na Baćama i pozornici na rivi svakog dana od 17 sati.

No, petak i subota bili su tek uvertira za veliko rođendansko slavlje na „Starom Hajdukovom“ igralištu, odnosno Starom placu. Osim uvijek dobro raspoloženih voditelja Marija Petrekovića i Marijane Batinić, dobrodošlicu je publici poželio bend Splitska dica. Uslijedio je nastup Marijana Bana i Diktatora, a osim Splićanima omiljenih hitova još iz vremena Daleke Obale, Marijan je publiku zabavio anegdotama iz godina prijateljstva s Dinom. Nazvao je Dina „starijim učiteljem“ koji je bio svojevrsni mentor generaciji glazbenika koja je nastajala osamdesetih godina u Splitu. Jednom je prilikom Dino upozorio Bana da bi trebao prevesti svoju pjesmu s hrvatskog jezika na onaj splitski, pa ponosno izjavio „Sada imamo genijalnost!“.

Gibonni, Neno Belan i Fiumensi/ Stari plac

Atmosferu su dodatno podigli Neno Belan i Fiumensi koji su na stage izveli i gosta iznenađenja, još jednog velikana splitske glazbene scene, Gibonnija. Zajedno su otpjevali hit „Ella ee“, a omiljeni se Gibonni  u samoj završnici festivala još jednom pridužio Tribute bendu i Nikoli Marjanoviću. Festival je zaključio pjevajući najveće Dinove hitove, velike uspješnice „Tebi pripadam“ i „Ti si mi u mislima“.

U kratkom intervjuu s glavnom organizatoricom festivala, Dinovom ženom Danijelom Dvornik imali smo priliku saznati više o dojmovima organizatora i njihovim dugoročnim planovima. Danijela je iskazala zadovoljstvo koncertima Songkillersa i Jinxa zbog popunjenosti prostora Ljetnog kina Bačvice, ali priznala je da su očekivanja za zadnju noć na Starom Placu bila veća od realnog broja ljudi koji su prisustvovali završnom koncertu. Objasnila je kako nije isplativo raditi festival koji se bazira isključivo na lokalnom stanovništvu kao ciljanoj publici. Stoga nas je zanimalo kako planiraju privući turiste, na što je Danijela odgovorila da prvenstveno moraju zbrojiti i oduzeti troškove prije nego potvrde da će se festival nastaviti i narednih godina. Ipak, voljeli bi se orijentirati na različite žanrove takozvane svjetske muzike čime planiraju upoznati i turiste s legendom splitske glazbene scene.

Tribute bend Dino Dvornik w Nikola Marjanović

Iako Staro Hajdukovo igralište nije bilo sasvim ispunjeno, Danijela objašnjava kako organizatori  nisu htjeli odstupiti od tzv. „splitskog đira“, već su ostali dosljedni Dinovom stilu i muzici kakvu bi on volio čuti na svom festivalu. Zato se organizatori, ali i zadovoljni gosti, nadaju se da je ovogodišnji održani festival bio tek početak jedne nove splitske tradicije. Sigurni smo da ni Dino ne bi imao za reći ništa kontra Splita jer je atmosfera među publikom bila dostojna neprežaljenoga kralja funka koji će zauvijek ostati u našim mislima.

Fotografije: Karlo Mihanović, naslovna fotografija: Pinterest