Menu
GASTRO

Slatki Tajland na tanjuru

Pripremila: Marinela Stjelja

Inspiracija za nove recepte dolazi sa svih očekivanih i neočekivanih strana. Tako smo spojili ljubav prema knjigama, putovanjima i otkrivanjem slatkih zalogaja. Ovaj tjedan krenuli smo čitati popularan putopis Tomislava Perka, „1000 dana ljeta“. Kako Tomislav putuje po različitim dijelovima svijeta, tako upoznaje zanimljive ljude i njihovu kulturu i gastronomiju.

Otkrili smo kako je na Tajlandu, u mjestu Trang, probao njihovo lokalno jelo znano kao „Mango & sticky rice“, koji opisuje kao svoje najdraže jelo svih vremena, pa smo odlučili pokazati vam kako se spravlja. Tomislav navodi četiri sastojka koja su potrebna da bi se ovakva divota stvorila na vašem tanjuru, a to su: riža, kokosovo mlijeko, šećer i svježi mango. Radi se o tradicionalnom tajlandskom jelu koje se čak može jesti rukama.

Fotografija: Pinterest

Jasno je kako se sa sastojcima možete igrati te ih zamijeniti npr. staviti neku drugu vrstu riže, izbaciti šećer, dodati med ili neki začin kao npr. cimet te ga učiniti osobnijim.  No ako se želite upustiti u pripremu tajlandske inačice donosimo vam recept koji smo pronašli na thaitable stranici. Sigurno će vam dočarati ljetni duh egzotičnog Tajlanda, a njime možete iznenaditi sve koji vole probati nešto novo, slatko i drugačije.

Mango on Sticky Rice

Sastojci

1 šalica kokosovog mlijeka

2 puta prstohvat soli

1 šalica kratkozrnate riže

2 jušne žlice šećera

Priprema

Tradicionalna metoda:

Potopiti rižu u dovoljno vode da pokrije rižu na najmanje sat vremena, pa čak i preko noći. Uzeti kuhalo na pari, staviti vodu na dnu i pokriti parnu sekciju sa širom krpom. Ulijte ljepljivu rižu na gazu, pokriti s poklopcem i staviti ga na štednjak na srednje do visoke topline. Ljepljiva riža  bi se trebala kuhati oko 20 minuta u pari i postati prozirna na kraju.

Mikrovalna metoda:
Potopiti ljepljivu rižu 10 minuta u toploj vodi u zdjeli. Namakanje riže je vrlo važno. Razina vode treba biti iznad riže koja izlazi. Pokrijte posudu i kuhajte u mikrovalnoj pećnici u punoj snazi 3 minute. Umiješajte rižu od vrha do dna. Primijetit ćete da su neki dijelovi riže prozirni ili kuhani, a neki još uvijek nisu. Zagrijete opet na još 3 minute. Kada je kuhano, sva riža treba biti prozirna. Ako treba više kuhanja, preporučujem zagrijavanja i provjeru svake 3 minute.

Zagrijte kokosovo mlijeko u loncu na srednje jakoj vatri. Miješajte stalno i neka kokosovo mlijeko zakuha. Dodajte šećer i sol. Uklonite s vatre. Ulijte 3/4 vrućeg kokosovog mlijeka na vruću ljepljivu rižu. Neka smjesa stoji  5 minuta. Vruća ljepljiva riža će upiti svu kokosovo mlijeko. Riža treba biti malo kašasta.Stavite ljepljivu rižu na tanjurić s mangom i prelijte ih sa žlicom kokosovog mlijeka.