Menu
JA, MAMA

Slana soba – oaza mira i zdravlja

Prvi puta sam za slanu sobu čula na nekoj od reklama za grupnu kupovinu i stvorio mi se upitnik nad glavom – slana soba? Soba puna soli, za što? Kada sam se malo bacila u istraživanje kupila sam odmah kupon na poklon svom dragom i poslala ga na nekoliko tretmana jer svake godine početkom zime pati od velikih problema dišnih puteva gdje ga pati konstantni kašalj. Već nakon sam jednog posjeta – kašalj se smirio i ubrzo i skroz nestao. Ovo sad zvuči kao neka loša reklama iz teleprodaje, ali zaista je bilo tako.

Kada se Lota prvi puta prehladila prošlu zimu, prvi odabir osim kućne inhalacije i pravilnog čišćenja nosa bio je i slana soba. Nazvala sam, raspitala se i rekli su mi da nije premala i da zapravo dob nije toliko bitna koliko je bitna količina te soli koja se raspršuje ovisno o dobi. Zanimalo me kako će ona to – hoće li htjeti provesti vrijeme tamo, iako se radi samo o 20 minuta za klince, no rezervirali smo termin i otišli. To je bio i moj prvi posjet. Ona je uživala – soba je bila ispunjena igračkama, udobnim foteljama, „okovana“ solju po zidovima i hrpom sitne soli po podu koja vas podsjeća na najljepše pješčane plaže na Maldivima ili Bahamima. Ponašala se kao i na plaži – imala je baš puno posla u tih 20 minuta koje su proletjele zaista vrlo brzo. Nakon samo 3 posjeta, prehlada je nestala.
Doma smo drastično smanjili ispiranje nosa jer zaista više nije bilo potrebno. Zaista je fascinantno da nešto poput sobe pune soli učini toliko mnogo.

Stručni naziv je haloterapija, odnosno metoda liječenja solju – liječenje i prevencija raznih bolesti, a najviše bolesti dišnih puteva i kože. Još iz srednjeg vijeka postoje zapisi o rudarima koji su se izlagali većoj količini soli kako bi poboljšali svoje zdravlje. Osim što je slana soba odlična za prevenciju bolesti dišnih puteva i za same bolesti dišnih puteva, odlična je i za astmu, alergije, gripe i sve ostale bolesti povezane s respiratornim sustavom.
Vrlo je bitno da u sobi osjetite mir – da budete opušteni i najbolje bi bilo, ako idete sami bez djece, da probate i odspavati – terapija će biti učinkovitija i zdravlje će se brže poboljšati. Svjetla su prigušena i često svira i neka opuštajuća glazba i idealno je za doći nakon posla i na pola sata do 40 minuta relaksirati se i u isto vrijeme poboljšavati svoje zdravlje. S djetetom to je već druga priča – ako se ludi za fotografiranjem kao što sam ja – onda će svaki vaš odlazak u slanu sobu završiti s barem 50-ak fotografija.

Slanu sobu mogu posjetiti svi – trudnice, djeca, starije osobe, teenageri – svi oni koji imaju ikakve tegobe respiratornog sustava. Alergije su sada na vratima tako da rezervirajte svoj termin pa probajte, a povedite i svoje maleno sa sobom jer uživat će, a škoditi ne može. Iako je naš prvi posjet bio uslijed prehlade – dva mjeseca nakon toga u trenucima najjače gripe, išli smo preventivno – i da se igra u divnom i čistom „pijesku“ a i da budemo sigurni da smo poduzeli sve za dizanje imuniteta kako bi preskočili temperature, začepljene nosiće i kašalj. Borba s dječjim imunitetom je svakodnevna borba i htjeli smo biti sigurni da smo sve učinili da prvo olakšamo njoj, a onda i nama.
Ovaj tjedan cijeli smo proveli u slanoj sobi jer nam je nosić opet počeo curiti i već treći dan – sve se drastično smanjilo i njoj olakšalo spavanje, a nama dalo vremena i prilike da se konačno naspavamo. Mislite da jesmo, a naravno da nismo. 🙂