Menu
JA, MAMA

Skokovi u razvoju – što, zašto, kada?

Nekoliko tjedana nakon Lotinog rođenja, točnije negdje oko trećeg tjedna, ono divno, mirno, plaho dijete počelo se pretvarati u malenog gremlina – plač, konstantna glad, nervoza, loše spavanje… Nije mi bilo jasno što se dešava – grčevi nisu, zubi još nikako nisu, čista je, jela je, toplo joj je, što je?! Čula sam se s frendicom koja je rodila nekih šest mjeseci prije mene i kaže mi ona – nemaš kaj razmišljati, ona ti je u skoku. Što, molim, kakav skok? O čem ti pričaš…objasnila mi je i nagnala me na istraživanje.

Dakle sveto trojstvo u tim nemilim skokovima je 3,6,9 što znači da se pojavljuju točno oko tih perioda djetetova života. Treći dan, treći tjedan, 13 tjedan itd. Sad već kužite koncept. Naravno da skok neće nastupiti kada je dijete u ponoć navršilo tri tjedna, ali će se, ako i bude izražen pojaviti u tom periodu.

Što je zapravo skok u razvoju? Skokovi u razvoju označavaju periode bebinog razvoja u kojima dolazi do promjena u ritmu hranjenja, spavanja, promjena u djetetovu ponašanju, a i veća potreba za dojkom, ako dojite naravno. To je zapravo period u kojem vaše maleno odrasta – skače u jedan novi period u svom životu i zaista neki od skokova, pogotovo ovi kada su stariji, vidno vam pokazuju da je dijete doslovce preko noći iz bebe izraslo u maleno dijete. Nas skokovi nisu nešto pretjerano uzbuđivali i nisu nam drastično mijenjali ritam, sve dok nije došao skok u 18. mjesecu.

Iako ne spada pod sveto trojstvo, puno sam o tome čitala i uvidjela da je to period gdje dijete zaista pravi najveću promjenu u svom malenom životu i iz malenog krhkog bića izrasta u malo većeg, ali čvrstog mangupa. Mi smo nedavno prošli kroz taj period koji je trajao nešto više nego traje jedan klasičan skok, a to je od 3 do 10 dana. Ovaj nas je skokić ošinuo i doslovno očajno ne puštao puna tri tjedna. Razina našeg razumijevanja je bila na minimumu, a razina njezinog divljanja na maksimumu. I onda samo preko noći, smirila se, ali i izrasla iz bebe u djevojčicu.

Ako još uvijek niste čuli za skok u razvoju, a postoje periodu u životu vašeg malenog koje ne možete objasniti, budite sigurni da je to to, ali nemojte pitati mame ili bake što one o tome misle, jer ćete dobiti odgovor kao i ja od moje majke, poznate još kao i najbolja baka na svijetu. Skok, kakav skok, kad si ti bila mala, takve stvari nisu postojale. Nisi ti bila u nikakvom skoku, niti mi je to ikada itko spomenuo – izmišljaš, dijete ti je super pa uopće ju ne čujem. Reče ona nakon petominutnog telefonskog razgovora prije kojeg mi je Lota 10 sati visila na prsima i nakon kojih je konačno zaspala i da, probudila se čim je razgovor završio. 😀