Menu
INTERVJU / LJEPOTA

Skincare stories: Upoznajte Skinlosophy!

Njega kože je tema koja zanima mnoge djevojke i žene – neke od njih zanima u tolikoj mjeri da o njoj uče i informiraju se na dnevnoj razini. I tako godinama. Jedna od njih je i 21-godišnja Magdalena, buduća liječnica i osnivačica Skinlosophyja, online zajednice koju prati čak 13 tisuća zaljubljenica u skincare. Postavili smo Magdaleni nekoliko pitanja kako bismo je bolje upoznali, a svi detalji su u nastavku teksta!

Foto: Privatna arhiva

Za početak, reci nam tko stoji iza Instagram profila Skinlosophy.hr i koja je bila motivacija za pokretanje ovog skincare projekta?

Ja sam Magdalena, imam 21 godinu i studentica sam 4. godine Medicinskog fakulteta. Pokretanje vlastitog bloga bila je moja velika želja još od osnovne škole. Željela sam pokrenuti blog koji će pratiteljima biti od pomoći u svakodnevnom životu. To sam mogla postići samo dijeljenjem kvalitetnog sadržaja. I onda mi je odjednom „kliknulo“ kako želim pisati o njezi kože. Proučavanje skincarea moj je dugogodišnji hobi, a i veliki sam fan farmakologije i fiziologije te svih stvari koje se odvijaju na molekularnoj razini. Osim toga, studij medicine pomogao mi je u pronalaženju kvalitetnih znanstvenih informacija. Shvaćam kako su znanstveni radovi jako teški za čitanje. Zato sam željela iz njih izdvojiti ono najbitnije i svojiim pratiteljijma te informacije prezentirati na jednostavan i pristupačan način. Željela sam da svi imaju pristup kvalitetnim i provjerenim informacijama kako bi svi mogli razumjeti i zavoljeti vlastitu kožu.

Vrlo brzo, okupila si velik broj onih koji jedva čekaju pročitati tvoje recenzije i čuti nešto novo o njezi kože, proizvodima i sastojcima… Koje je najčešće pitanje koje dobivaš u inbox?

Najčešće su to pitanja o kombinacijama proizvoda tipa „može li se retinol koristiti s niacinamidom“ (može ;)). Uglavnom pitanja o kombiniranju sastojaka i o tom u koje je doba dana najbolje koristiti koji sastojak. Također s pratiteljima često komentiram proizvode koje sam recenzirala. Oni mi daju i feedback koji mi pomaže u radu.

Koji je tvoj općeniti savjet svima onima koji se bore s različitim stanjima kože? Kome da se jave, kako da biraju proizvode i, najvažnije – usvajaju li ono što često ponavljaš a to je da je njega kože individualna stvar?

Želim svima pomoći da razumiju način na koji njihova koža funkcionira i način na koji djeluju proizvodi koje koriste u rutini. Njega kože je zaista individualna stvar i zato je prvo potrebno razumijeti svoju kožu kako bismo znali što nam je iduće činiti – za nekoga je to odlazak dermatologu, a nekome je to uvođenje hidratantnije kreme ili nekog aktivnog sastojka. Vidim da su moji pratitelji već vrsni u razumijevanju vlastite kože.

Jesi li i sama imala problematičnu kožu i kako je sada njeguješ? Kako izgledaju tvoje dnevna i noćna skincare rutina?

U srednjoj školi i na početku faksa imala sam velikih problema s aknama. To mi je došlo kao šok jer do sedamnaeste godine nisam nikada imala niti jednu jedinu aknu! Na kraju sam zahvalna na iskustvu jer da nisam prošla kroz to možda ne bi bilo ni Skinlosophyja.

S rutinom se trudim biti minimalist. Koristim četiri osnovna proizvoda: ulje za skidanje šminke, neisušujući čistač, laganu hidratantnu kremu te SPF. Smatram da bi ovakvu osnovu svatko trebao imati u svojoj rutini i pronaći iz svake od ovih kategorija proizvod koji im odgovara. Ovisno o dobu godine u ovu osnovnu rutinu ubacim i aktivni sastojak, trenutno su to niacinamid i vitamin C.

Koji je tvoj najdraži tretman njege kože lica u salonu, a koji kod kuće?

Kod kuće sam veliki fan hidratantnih maski za lice. U salonu volim mikrodermoabraziju i hydrofacial.

Mnogi, sigurna sam, puno uče od tebe. Učiš li ti od svojih pratitelja, ima li među njima tolikih zaljubljenika u skincare i dobrih poznavatelja znanstveno utemeljenih činjenica, baš kao što si ti?

Na Skinlosophyju smo izgradili pravu malu zajednicu zaljubljenika u skincare. Međusobno komentiramo brojne proizvode i naša iskustva s njima. Uvijek učim od svojih pratitelja, a nekada mi oni i pomažu u pisanju objava – šalju mi svoja iskustva sa sastojcima i ono što im je pomoglo. Tako zajedno dolazimo do kvalitetnog sadržaja.

Ok, sad nešto što me osobno jako zanima: što s proširenim porama? Neki saloni garantiraju sužavanje, pa čak i „uklanjanje“ proširenih pora. Kratko i jasno – ima li im pomoći?

Pore su maleni „otvori“ na koži kroz koje izlaze sebum i znoj. One nam trebaju i one su u potpunosti normalan dio kože i ne mogu se izbrisati s lica. Pore su važne, a ne zločeste! Međutim, pore stvarno mogu biti proširene! Njihova širina uvjetovana je genetikom (utjecaj vanjskih čimbenika na ekspresiju gena trenutno se istražuje), ali i „stvarima“ koje se nalaze unutar pore. Na primjer, ako imaš u pori više sebuma, ona izgleda šire. Ako se znojiš, ona također izgleda šire. Na ovaj dio možemo utjecati i neki od tretmana ili sastojaka mogli bi biti od pomoći (npr.niacinamid koji smanjuje produkciju sebuma).

I za kraj – koje su najbolje metode i proizvodi za njegu dehidrirane kože zimi?

Istraživanja pokazuju kako je najefektivniji način osnaživanje kožne barijere. To možemo postići korištenjem dobrih hidratantnih krema i sastojaka poput hijaluronske kiseline, glicerina i niacinamida koji direktno osnažuje kožnu barijeru.