Menu
BUSINESS / GASTRO

Sjajan svjetski uspjeh dvojca koji stoji iza brenda Old Pilot’s Gin

Hrvatski Old Pilot’s Gin proglašen najboljim na svijetu na najprestižnijem natjecanju IWSC u Londonu

Old Pilot’s Gin, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, proglašen je najboljim na svijetu, i to na najprestižnijem svjetskom natjecanju IWSC. Njihov veliki svjetski uspjeh čini još većim činjenica da je ovo prvi put, da je na ovako važnom natjecanju, pobjedu nadmoćno odnio jedan hrvatski proizvod. 

Foto: Dean Zulić

International World Spirit Competition (IWSC) jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti vina i destilata, a osnovano je 1969. Svjetski proizvođači vina i destilata prijavljuju svoje najbolje proizvode svake godine kako bi ih ocijenili najbolji suci na svijetu, svaki prema svojoj specijalnosti (crna vina, whiskey, gin, rum, …). Svaki proizvođač prijavljuje svoj proizvod u “kategoriju” u kojoj se isto natječe (npr. Single Malt Whiskey, Vodka, London Dry Gin, Contemporary Gin, ….). Natjecanje se odvija “na slijepo” i suci ne znaju tko je piće proizveo niti kako se isto zove. Svaki sudac boduje proizvod te ukupni broj bodova predstavlja krajnju ocjenu/nagradu. Suci su najpoznatija imena industrije pića, vodeći Master Distillers (glavni destileri) najpoznatijih svjetskih brandova. Sve ZLATNE medalje (koju je dobio i Old Pilot’s Gin) idu na još jednu evaluaciju od tzv. “Judging Committee” koji još jednom potvrđuje ili odbacuje ZLATNU medalju. Sve ZLATNE medalje idu u posebni dio natjecanja i među njima se bira “pobjednik kategorije” tj. “najbolji od najboljih”. Taj proizvod dobiva titulu “IWSC Trophy” i predstavlja najbolji proizvod u kategoriji te godine. Trofej se dodjeljuje samo jednom proizvodu za tu godinu. Ove godine je titulu “najboljeg London Dry Gina na svijetu” – IWSC 2019 Trophy – London Dry Gin dobio Old Pilot’s Gin. Nije prvi put da hrvatski proizvođači sudjeluju na ovom natjecanju sa svojim vinima i destilatima, ali je ovo prvi put u povijesti da je titulu najboljeg destilata u nekoj kategoriji osvojio proizvod iz Hrvatske. Priznanje je utoliko veliko jer je hrvatski gin pobijedio, usred Londona, sve ostale svjetske proizvođače London Dry kategorije, a u natjecanju je sudjelovalo 800 svjetskih brandova gina.

Na svijetu su 2 takva natjecanja koja se međusobno nadmeću u ekskluzivnosti, kvaliteti sudaca, najpoznatijim imenima na svjetskoj sceni pića: International World Spirit Competition (IWSC) i San Francisco World Spirit Competition (SFWSC). Oba natjecanja nazivaju se još i  “Oscar industrije pića”. Zanimljiva je i činjenica da je Old Pilot’s osvojio „oba Oscara“, odnosno zlatne medalje na dva najznačajnija natjecanja, uz brojne druge nagrade i priznanja. A sreću i ponos nakon dobivanja ovako važne nagrade nisu krili Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, dvojac koji stoji iza Old Pilot’s priče:

 „Već dva dana skačemo od sreće i ne skidamo osmijeh sa lica. Nadali smo se nagradi ali bismo lagali kada bismo rekli da ćemo osvojiti titulu “najboljeg gina na svijetu”. Mislim da to u današnjoj konkurenciji i veličini tržišta nitko ne može “znati” ili “očekivati”. Izuzetno smo sretni da smo osvojili ZLATNU medalju na dva najvažnija i najprestižnija svjetska natjecanja na svijetu (Oscars for Boose) i time pokazali da se sa predanošću, znanjem, ljubavlju i strašću mogu postići vrhunski, svjetski rezultati pa čak i u Hrvatskoj. Neizmjerno smo zahvalni svima koji su, na našem samom početku, vjerovali u nas, podržavali nas i gurali naprijed (i vi ste među njima). Nagrade nam pokazuju da smo na dobrom putu i ohrabruju nas u razvijanju novih proizvoda. Sretni smo što nam se otvaraju vrata svjetskog tržišta i nadamo se zdravom rastu i izvozu prvo u EU a zatim i na druge kontinente. Već imamo pozive za suradnju iz USA, Kanade, Australije, Danske, Njemačke, … Ovu nagradu smatramo zajedničkim, hrvatskim uspjehom jer bez naših travara i OPG-ova koji su nam osigurali kvalitetnu sirovinu za proizvodnju, tvrtki partnera ali i podrške administracije i Ministarstava RH sve ovo ne bi bilo moguće“.

Ova dvojica pilota (otud i simboličan naziv Old Pilot’s Gin) oduvijek su bili zaljubljenici u destilate, stoga su prije nekoliko godina hrabro krenuli u ovaj pothvat. Kako bi bili sigurni da će proizvesti zaista sjajan proizvod, Hrvoje je na početku same priče otišao na školovanje u Nizozemsku, koja je upravo kolijevka gina, gdje je postao certificirani destiler. Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz  Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita. Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin. Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad, od spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin i dalje marljivo proizvode u maloj hi-tech destileriji na Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.

Ova nevjerojatna i inspirativna priča dokaz je kako, uz puno rada, truda, volje i ljubavi, rezultat zasigurno neće izostati. Veliki svjetski uspjeh malog proizvođača uspjeh je cijele Hrvatske. Dečki iz Old Pilot’s Gina najavljuju neke nove i uzbudljive projekte u vrlo bliskoj budućnosti, za koje već predviđamo odličan uspjeh.