Menu
KULTURA

Siječanj je bio probni mjesec, počinjemo čitati u veljači

Instagram je prepun memova o siječnju kao predugom probnom mjesecu. Novogodišnje odluke ostavili smo iza sebe već negdje na samom početku godine i nastavili smo po starom. Veljača svima djeluje nekako obećavajuće. Ako je i vaša želja da u 2020. ekran i scrollanje zamijenite s malo više offline aktivnosti, svakog mjeseca ćemo vam ponuditi jedan književni naslov kojim biste mogli upotpuniti slobodno vrijeme. Počinjemo od danas i zajedno se vraćamo u čitalačku kondiciju.

1/11 Haruki Murakami: “O čemu govorim kada govorim o trčanju”

Prvi na redu su trkački zapisi Harukija Murakamija. Ali, ovo nije knjiga o (samo) o trčanju. Ovo je poticaj na ustrajnost, predanost i na “dodavanje gasa” kad nam se čini da ne možemo dalje, više, brže… Murakami je počeo trčati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je bio srednjih godina. Počeo je trčati jednako kao što je počeo pisati – odjednom i bez stajanja. Tijekom knjige povlači brojne paralele između trčanja i pisanja i zapravo smatra da ne bi bio to što je danas da nije predano trčao.

“Predano” znači da tijekom svih tih godina nikad nije napravio pauzu dužu od dva dana. Mjesečno trči i do 350 kilometara. Od početka osamdesetih, trčao je najpoznatije svjetske maratone, uključujući nekoliko puta i onaj newyorški. Tijekom 90-ih, otrčao je i ultramaraton (100 kilometara!) na japanskom Hokkaidu s vremenom od 11 sati i 42 minute. Godinama nakon zaljubljivanja u trčanje, počeo se, uz puno prepreka, baviti triatlonom.

Čak i ako vas knjiga ne potakne na trčanje (mnoge je potaknula, a mnoge, kao nas, ipak nije :)), dat će vam uvid u mindset jednog od najvećih pisaca današnjice i biti dobar vjetar u leđa i motivacija da svakodnevno dajete sve od sebe, iako će po putu biti bolno, puno žuljeva i naizgled nepremostivih prepreka…