Menu
LIFESTYLE

4 savjeta za produktivan dan, tjedan, mjesec, godinu…

Jedna sam od onih koji ne “padaju” na tekstove koji u naslovu imaju korake, načinetrikove savjete. I, evo me sada, pišem savjete za što veću produktivnost. Ipak, radi se o provjerenoj priči, o nečemu što sam testirala iz prve ruke i, kad već imam platformu za to, mislim da bi bila šteta ne podijeliti svoje iskustvo  s drugima. Ne radi se o čarobnoj formuli niti o koracima koje trebate slijepo pratiti, jedan po jedan, jer inače ovi savjeti neće imati smisla. Radi se o jednostavna, a efektna četiri savjeta koja su i meni neizmjerno pomogla da se fokusiram, odmorim, osjećam bolje i samim time kvalitetnije i bolje obavljam sve obaveze tijekom dana, tjedna, mjeseca…

Zaboravite na multitasking

Iako svi mislimo kako je multitaskanje sjajna stvar, ono zapravo i nije toliko učinkovito. Kada poželite sve učiniti odjednom kako biste obavili što više zadataka u što manje vremena, stanite i dobro razmislite. Posvetite se jednom po jednom zadatku.  Prebacivanjem s jedne radnje na drugu s druge na treću i tako dalje, nećete nijednu odraditi kvalitetno. Ako je naša pažnja usmjerena na više stvari istovremeno, to postaje vrlo zamorno,  razina koncentracije će početi padati, a stresa povećavati  te ćete na kraju razočarani ustanoviti kako ništa niste odradili onako kako ste zamislili.

Čim primijetim da, osim što pišem neki tekst, u isto vrijeme odgovaram na mailove i WhatsApp poruke te guglam nešto nevezano za tekst koji upravo nastaje, prekidam sve radnje i gasim suvišne prozore na laptopu. Radimo li nešto s punom pažnjom, to će se i vidjeti. Naši rezultati bit će mnogo bolji, a i mi ćemo biti zadovoljniji.

Čak i rutinske radnje obavljajte jednu po jednu. Svi možemo jednom rukom odgovoriti na mail dok drugom kuhamo ručak ili pospremamo radni stol koji je u kaosu. Svi možemo telefonirati dok u isto vrijeme nanosimo šminku ili čitamo neki portal. Svi možemo jesti  i gledati seriju. I lakirati nokte. Znate li koliko nas to zapravo usporava? I koliko pogrešaka činimo prilikom žongliranja između dvije, tri ili više radnji?

Krevet nije radni stol

Na ovom testu sam i sama često padala. Onda sam saznala za pojam higijena spavanja. Da, to postoji.  Krevet mi je nerijetko bio i radni stol prepun papira, knjiga i bilježaka. Laptop je više vremena provodio na krevetu nego na stolu i to je uvelike utjecalo na (ne)kvalitetu mog sna. Umjesto da spavaću sobu povežem s odmorom, povezivala sam ga s aktivnošću. Krevet je bio mjesto radnje mojih najvažnijih aktivnosti u danu.

Sad znam da je trebao služiti samo za spavanje. Dobar i kvalitetan san, zamračena soba, tišina i potpuni mir uvelike pomažu našem raspoloženju, koncentraciji i produktivnosti. I dok mi je mobitel do prije godinu dana svaku noć doslovno brujao pored glave, sada svake noći isključim wifi i odložim mobitel na radni stol. Vjerujte, sve poruke i mailovi mogu čekati do jutra.

U posljednje vrijeme prije spavanja odabirem meditaciju, vizualizaciju, čitanje dobre knjige ili slušanje opuštajuće glazbe. Zapravo, trudim se da mi prvo i/ili drugo budu obavezan dio noćne rutine, a onda uz to kombiniram još nešto za što sam raspoložena. U svakom slučaju, prije spavanja izbjegavam čitati news portale i gledati nešto što bi potencijalno moglo biti uznemirujuće. I nikad, ali baš nikad ne radim noću.

Važnost tjelesne aktivnosti

Nikad nisam bila sportski tip. Nijednoj tjelesnoj aktivnosti nisam bila posvećena više od dva mjeseca.  Bila sam poprilično troma i ne baš najbolje raspoložena, a sve bez (kako mi se tada činilo) nekog posebnog razloga. Imala sam 22 godine (a definitivno se nisam tako osjećala) i nisam mogla prstima na rukama dotaknuti nožne prste.  (Ukoliko u ovom trenutku to ni vi ne možete napraviti, trenutak u kojem je bilo krajnje vrijeme da se počenete baviti nekom aktivnošću prošao je prije nekoliko godina.) I onda, u ljeto 2013. godine, prijateljica me pitala želim li s njom otići na jedan sat joge. „Onako, čisto da probaš.“

Joga mi je promijenila život. Iako ovo zvuči kao da sam u najmanju ruku učiteljica joge s prebogatim i dugogodišnjim jogijskim iskustvom, dovoljno je da ju prakticirate svega nekoliko mjeseci da biste osjetili kako vam naočigled tranformira tijelo i um. I kako bi s punim pravom izrekli ili napisali prvu rečenicu ovog odlomka. Još nisam upoznala osobu koja je sa sata joge, pa makar on bio prvi i prilično zbunjujuć, izašla razočarana. U sto posto slučajeva, svi su jedva čekali idući sat.

Oni koji govore da je joga „spora i dosadna“ ili da njima treba „nešto jače“, garantiram vam, nikad nisu bili ni na jednom satu joge.  Zaboravite ono što ste o jogi čuli od osoba koje ju ne prakticiraju.

Nadam se da mi nitko neće zamjeriti što za potrebe ovog teksta o jogi pišem isključivo iz perspektive tjelesne aktivnosti, ali smatram da je izvrsna čak i ako ju prakticirate samo zato što želite biti u dobroj formi. Ionako ćete pravu magiju joge, koju ne čine samo stajanje na glavi i druge atraktivne asane, s vremenom neizbježno upoznati.

Ako bih morala izdvojiti najvažniji savjet iz ovog teksta, to bi bio savjet da se bavite tjelesnom aktivnošću. Bilo kojom. Redovito. Uporno. Motivirano. Bez odustajanja.

Osjećat ćete se bolje, snažnije, zdravije, poletnije, sretnije, ispunjenije, zadovoljnije… Popis je podugačak, a na njemu su samo divne stvari kojima bismo svi trebali težiti.

Promjena fokusa

Nešto što kao ideja zvuči toliko lako, ali u praksi mnogima i nije baš jednostavno.  Pod „mnogima“, naravno i nažalost, mislim i na sebe.

„Promijeni svoje misli i promijenit ćeš svoj cijeli svijet“

nije samo zanimljiv citat i dobra ideja što da napišete ispod svoje iduće fotografije na Instagramu, već je jedna od istinitijih tvrdnji koje sam ikada čula/pročitala. Životno važna tvrdnja. Ako mislite da naše misli nemaju težinu i ne utječu na tijek naših života, imam vijesti za vas: U krivu ste.

Ono na čemu nam je fokus, postaje naša realnost.

Sve donedavno moj je fokus bio na svemu onome što je kontraproduktivno za moj uspjeh, sreću i zadovoljstvo. Bilo je teško odmaknuti se od takvih misli, koliko god one bile loše i izjedajuće. Svakodnevnim ponavljanjem istog filma, nekako se na taj film i naviknete. Umjesto da se fokusiram na vlastiti razvoj i uspjeh, fokusirala sam se na druge ljude i njihov uspjeh stavljala ispred svog. Umjesto da pričam vlastitu priču, pratila sam priče drugih. Na svu sreću, to se prije određenog vremena počelo mijenjati. Polaganim, ali sigurnim korakom krenula sam drugim, boljim smjerom.

Neću vam obećati da će drastične promjene doći preko noći. Neću vam obećati da ćete za dva dana biti nova osoba. Neću vam obećati ni da se poneki loš dan isprekidan mislima koje nas odvraćaju sa zacrtanog puta neće ponoviti. Ali, ono što mogu obećati je da će vam se promjenom fokusa otvoriti nova vrata, da ćete upoznati mnogo novih ljudi, da će vam se dotadašnji problemi činiti u najmanju ruku smiješni i da će vas novi smjer ispuniti nekom novom, dugoočekivanom pozitivnom energijom.

Kada bih vam ispričala što mi se sve dogodilo u samo 6 mjeseci od pokretanja ovog portala, ne biste mi vjerovali. Ono što biste trebali povjerovati jest to da se ništa od toga ne bi dogodilo da sam ostala na onom starom „stanju uma“, u onoj fazi pasivnog promatrača.

Putem sam dobila bezbroj savjeta, a najviše od onih čiji savjet nisam tražila i koji nemaju nikakve veze s onim čime se bavim. Ono što je bilo ključno jest to da takve savjete ni u jednom trenutku nisam poslušala. Po prvi sam put poslušala sebe i vjerovala vlastitom iskustvu, idejama i načinima kako da ih provedem u djelo. I, znate što – uspjela sam.