Menu
JA, MAMA

Rutina – potreba ili smor

Postoje neke stvari koje nikada nisam čula kod svojih prijateljica ili rodbine koji imaju djecu već neko vrijeme, a voljela bih da jesam. Jedna od njih je činjenica da djeca vole i trebaju rutinu. Rutina je nešto što može biti vrlo naporno i dosadno, no kada steknete neku određenu rutinu sa svojim djetetom bit će lakše vama, a na kraju i njima.

Najbitnija rutina je ona spavanja. Iako mnoge majke ili one koje će tek postati zagovaraju onu – „neka ide spavati kada mu/joj se spava“, svojim iskustvom sam naučila da ta teorija baš i nije pozitivna za vaše dijete. S obzirom na to da kada su mali ne znaju koliko je sati, ne znaju da se spava po mraku, ne znaju koje spavanje će biti ono noćno, idealno je da ih već od dolaska iz bolnice navikavate na rutinu koja će prvenstveno odgovarati vama. Hoće li vrijeme spavanja biti u 19, 20 ili 21 je do vas, samo je bitno da svaki dan bude u to vrijeme. Naravno da će se dogoditi da puno puta neće zaspati u to vrijeme, pogotovo preko ljeta, kada dani duže traju, kada ste na putu i za vrijeme nekih izvanrednih situacija, ali potrudite se držati vaše rutine jer djeca ju zaista vole.

Iako ćete od mnogih čuti kako nije baš normalno da vam dijete svaki dan ide spavati u 20 sati jer to je jako rano, nemojte se dati smesti – ako ste vi kao roditelji odlučili da dijete ide spavati u osam, onda ide spavati u osam. Budite svjesni toga da se dijete naviklo na vrijeme spavanja i svako odstupanje od toga u njemu stvara nemir jer se osjeća kao da ste mu promijenili vremensku zonu ili kao da se promijenio sat. Djeca vole i rutinu prije spavanja jer tada postaju svjesni da je vrijeme spavanja. Svaki dan ponavljajte isto kako bi djetetu odlazak na spavanje bio ugodan, a ne stresan. Naša rutina sad već 15 mjeseci je sljedeća – večera oko 19 sati, kupanje, maženje, mlijeko i spavanje oko 20 sati. Svako odskakanje od rutine Lotu čini razdražljivom i stvara joj veliku dozu stresa što se vidi na njoj jer postaje mali gremlin kojeg ste polili vodom. Svi koji su gledali film, znat će o čemu pričam.

Također, vrlo je bitno da se vi i vaš partner, partnerica, muž, žena, tj. ona osoba s kojom odgajate vaše dijete, da se ujedinite i oboje držite te rutine jer ako ćete samo vi na tome ustrajati, a vaša druga polovica ne, stvoriti ćete konfuziju kod djeteta i ni samo neće znati što ga je snašlo. Svakim novim danom postat će sve više razdražljivo i noćno uspavljivanje postati će noćna mora, a to si nikako ne želite.
Ono čime se morate oboružati je strpljenje. Bez strpljenja nećete ništa postići. Bit će dana kad će vam jako ići na živce što s nečijeg rođendana ili druženja morate doma u ranih šest sati jer dijete mora na kupanje, večeru i spavanje, ali vjerujte, dugoročno činite dobro sebi i vašem malom čudu.

Ona krilatica – ma pusti neka zaspe što kasnije, probuditi će ti se ujutro kasnije, ne drži baš vodu. Na svojoj koži sam itekako osjetila kako je to kad Lota zaspe kasnije nego inače – uspavljivanje postaje noćna mora, cijelu noć spava nemirno i na kraju se probudi kad i svaki dan, samo nije naspavana jer nije odspavala na koliko je navikla. U razgovoru i s drugim mamama, zaključila sam da je kod svih isto i ostala pri onoj svojoj – djeca vole rutinu!

Pustite dijete da si samo stvori neke rutine. Osluškujte njegove/njezine potrebe i kada shvatite što želi, shvatiti ćete i što i kada mu najbolje odgovara. Primjerice kroz nekoliko mjeseci vašeg zajedničkog života primijetiti ćete kada je dijete gladno, tj. kada bi moglo ogladnjeti. Preduhitrite ga i ponudite mu hranu prije nego skroz ogladni jer ćete spriječiti razdražljivost uzrokovanu praznim trbuščićem i zajedno ćete uživati u hranjenju. Vi u sreći jer divno papa, a dijete u sreći jer puni svoj prazni trbuh. Na taj način zajedno ste stvorili još jednu rutinu koju ćete obožavati.

Iako je djetetova rutina vrlo bitna, nemojte da mu ona narušava socijalizaciju ili prilagodbu na neke nove stvari ili prostore. Također, prilagodite rutinu starosti djeteta – dijete što postaje starije to će potreba za dnevnim spavanjem biti sve manja, a potreba za druženjem s vršnjacima sve veća. Pustite ga da se druži, socijalizira i uživajte gledati kako vaš mališan uživa u igri i veselju.
Pozdravite rutinu – vašu najbolju prijateljicu i upoznajte ju s vašom boljom polovicom i vašim mališanima i zajedno uživajte u dugogodišnjem druženju.