Menu
LIFESTYLE / KULTURA

Vacanze romane: Mojih 5 rimskih dana

Piše: Sarah Dogan

Kada ljubitelje putovanja pitate koji je razlog njihove ljubavi prema novim mjestima, ovisno o interesima navest će vam različite razloge – nova iskutva, upoznavanje različitih ljudi i kultura, razgledavanje povijesnih znamenitosti te isprobavanje karakterističnih jela i pića, kao i uživanje u specifičnim običajima i načinima življenja. No, bez obzira na različitosti, zasigurno će kao jedan od važnijih razloga navesti osjećaj koji novi grad stvara posjetitelju.

Mnoga su umjetnička djela pokušala opisati emocije koje u posjetiteljima bude  mjestašca i gradovi Italije, posebice njena prijestolnica, Rim. Neka uspješno, neka malo manje, ali bez sumnje mogu tvrditi da se prava atmosfera tog čarobnog grada u potpunosti može razumjeti samo ukoliko ju doživite na licu mjesta.

I to je ono što vas, nakon što ga napustite, vječito iznova privlači natrag, pa puni nade ubacujete novčić u Fontanu di Trevi, sami sebi dajući obećanje kako ovo nije zadnji put da ste ovdje.

Fotografije: Petra Vrdoljak

Isto sam obećanje prije 4 godine dala i ja – svega 5 dana provedenih u Rimu nisu bila ni približno dovoljna da posjetim njegove najpoznatije znamenitosti, a kamo li da uživam u skrivenim uličicama koje se šarene s razglednica i u potpunosti doživim poznati talijanski hedonizam. Zato sam s oduševljenjem prihvatila mogućnost provođenja 5 mjeseci u Italiji. Grad u kojem trenutno boravim svega je 90 minuta udaljen od glavnog grada, pa sam već prvi mjesec iskoristila priliku ponovno ga posjetiti.

Bio je početak studenog, kada su se temperature već počele znatno spuštati. Nas je vrijeme svih pet dana dobro poslužilo, no jak vjetar primorao nas je da svako malo potražimo zaklon u skrivenim uličicama. Zato kao idealno doba posjete svakako preporučam toplije, proljetne mjesece godine.

Tražeći smještaj kratko prije samog putovanja, prijateljica s kojom sam putovala i ja većinom smo nailazile na, za naš studentski budžet, preskupe aranžmane. Stoga svakako preporučam unaprijed isplaniran i rezerviran smještaj, koji se sve češće može pronaći vrlo povoljno, bilo da se radi o iznajmljivanju stana, rezervaciji hotela, ili, u našem slučaju, isplativog hostela. Naš se nalazio u prometnom i povezanom dijelu grada neposredno kraj glavne željezničke postaje Termini, a noćenje je koštalo svega dvadesetak eura po osobi. U pet dana grad smo obišle većinom pješice, uz malu pomoć podzemne željeznice. Ovisno o dužini ostanka, preporučljivo je raspitati se o cijenama dnevnih, tjednih ili mjesečnih karata javnog prijevoza, koje su dugoročno isplativije.

Kada riješite praktični dio putovanja i napokon se prepustite istraživanju poznatih i nepoznatih kutaka Rima, sigurna sam da će se slijed putovanja slagati sam od sebe. Čak i ukoliko bez strogog plana hodate ulicama, na gotovo svakom koraku susrest ćete neku povijesnu građevinu, fontanu, statuu, ulicu ili fotogenični trg koji će mamiti objektiv kamere. Kao da sâm vizualni doživljaj nije dovoljan, često će razgledavanje biti popraćeno melodijom uličnih glazbenika najrazličitijih muzičkih žanrova – od opere preko rocka do tipičnih talijanskih kancona.

I sama sebi zvučim idealistički kada entuzijastično prepričavam običnu šetnju Rimom, ali upravo ulični glazbenici čine da se u njemu osjećate kao Audrey Hepburn u filmu „Praznik u Rimu“, taman kada pokraj vas prođe zeleno-bijelo-crvena Vespa i shvatite da je to talijanska realnost.

S obzirom na ovakve svakodnevne prizore, nije neshvatljiva izuzetna pozitivna atmosfera koja vlada kako među posjetiteljima, tako i među stanovnicima Rima. Stranci će vas pozdravljati na ulici, što zato jer vam žele “uvaliti” kalendar s najljepšim svećenicima (istinita priča!) za samo 15 eura, što zato jer se bliži pauza za ručak (svaki dan od 13.00 do 16.00 sati), a što jednostavno zato jer su popili ukusan espresso i dan je lijep.

I da, istina je, iz čista mira uzvikuju Ciao, bella! I da, razumiju se uz pomoć bogate gestikulacije, čak i ukoliko ne kažu niti jednu jedinu riječ.

Uz nezaobilazni Koloseum koji vrišti sa svih razglednica i suvenira, najvjerojatnije ćete prvih dana posjetiti i rimski Forum te brdo Palatin. Naučena na vlastitoj grešci, preporučam kupnju karte za obilazak sve tri atrakcije preko internetske stranice koja nudi značajan popust za mlade od 18 do 25 godina te djecu. Isto vrijedi i za kupnju karata za posjet vatikanskog muzeja te Sikstinske kapele, koji sadrže impresivnu kolekciju umjetničkih djela. Fotografiranje nije dozvoljeno, no sva se djela nalaze na internetskoj stranici muzeja.

Na pitanje koji mi je najdraži dio boravka u Rimu nemam konkretan odgovor, a na upit o preporuci najdražeg mjesta na kraju navedem sva mjesta koja sam posjetila. Ipak, kao obaveznu stanicu, uz sve važne lokacije koje će vam turistički vodiči navesti, uvijek preporučam zapadni dio obale rijeke Tiber, zvanu Trastevere. Tamo ćete naići na mnoštvo šarenih  trgova, uske uličice ukrašene svim vrstama cvijeća, parkove koji izgledaju netaknuto i nerijetko sadrže kamene skulpture iz antičkog doba te fontane koje služe kao glavni punktovi okupljanja i odmora prolaznika. Također, svako malo naići ćete na crkve, čija su vrata uvijek otvorena za razgledavanje. Ukoliko se nakon razgledavanja poželite odmoriti uz šalicu talijanske kave ili pak tipično talijansko jelo u jednoj od trattoria, želite li izbjeći gotovo duplo veće cijene, izbjegavajte lokale neposredno pored turističkih atrakcija. Kada u moru različitih restorančića odaberete jedan, naručite tjesteninu all’amatriciana, carbonara ili cacio e pepe, a zatim se zaputite u slastičarnicu Giolitti, kako bi kušali najbolji talijanski sladoled.

Svatko tko je posjetio Rim slaže se u jednom – ovo je zaista poseban grad koji u čovjeku stvori neki poletan osjećaj uživanja u svemu što radi – bilo da je to ispijanje kave, ukusan obrok ili naprosto promatranje i upijanje života koji se u njemu odvija. Zato ne iznenađuje poznata činjenica da, tko dođe u ovaj grad, zasigurno se u njega i vraća.