Menu
LIFESTYLE

Razglednica sa splitskog adventa

Piše: Tea Mihanović

„Zagreb ima najbolji advent u cijeloj Europi!“ – već je dobro poznat naslov objava gotovo svih medijskih kuća u Hrvatskoj. I zaista, ono što Zagreb nudi je neopisivo ugodna blagdanska atmosfera koja zagrije i one najzimogroznije.

Međutim, postoji jedan sasvim drugačiji božićni grad 400 kilometara južnije koji pruža potpuno novi, suncem okupaniji doživljaj adventa. Split zadnjih godina postaje sve privlačnija turistička lokacija, ali ponuda više nije ograničena samo na ljetni turizam.

Ono što ovaj advent čini neobičnim je zasigurno temperatura koja je kroz prosinac često dosezala čak 17 stupnjeva. Dovoljno da šokira one koji za praznike dolaze iz sjevernijih krajeva, poput nas studenata koji smo na kratko zaboravili na atmosferu i toplinu u našem gradu. Velika razlika od zagrebačkog adventa je jedan neizostavan modni detalj – sunčane naočale, bez kojih malo tko dolazi na ovu dalmatinsku „špicu“, čak i za oblačnih dana.

Naravno, glavno odredište i centar zbivanja u svim dalmatinskim gradovima je nezaobilazna riva na čijim su se kućicama za toplijih dana mogli vidjeti i mnogi u kratkim rukavima dok ispijaju kavu. Za Splićane je dovoljan poziv da se spuste na rivu poneka zraka sunca i poznata splitska „ćakula“. Kada svemu tome pridodamo bogat program, odaziv ne može izostati. Tijekom adventa u dnevnom programu na pozornici su se izmjenile brojne klape i plesači tradicionalnih plesova koji su turistima ponudili uvid u splitsku kulturnu baštinu, kao i mnogi drugi gostujući izvođači iz svih krajeva Hrvatske. Za dobru noćnu atmosferu zaduženi su DJ-evi i ugostiteljski objekti, a zabava često potraje do sitnih jutarnjih sati.

Osim standardne ponude ugostiteljskih objekata, tijekom blagdana posjetitelji mogu pregledati koji se suveniri nude u kućicama. Među njima se funkcionalnim proizvodima izrađenim od maslinovog drva ističe „Butiga o masline“. Idealan suvenir za one koji žele u domu imati izvorni dalmatinski simbol.

Što se tiče gastro ponude, nema velike razlike od drugih božićnih sajmova. Fritule, kobasice, kuhano vino, rakije, palačinke – ali to i je ono što nas sve privlači da se iznova vraćamo na božićni sajam, a uostalom fritule i jesu izvorno dalmatinski recept. Ipak, u sred dalmatinskog slavlja ističe se jedna drugačija kućica – Lička kuća prepoznatljiva, osim po veprovoj glavi, po dosjetljivom dizajnu staklenih stolova u koje su umjesto već viđenih drvenih grana simbolično postavljeni lički krumpiri. Iskazali su se svojim idejama i ponudom na meniju.

Posebnost ovog adventa čine i turisti s kruzera koji povremeno i iznenada u velikim grupama ispune cijeli grad. Advent se nastavlja na predivnim splitskim Prokurativama (Trgu Republike), gdje me dočekala raspoložena ekipa! Poznata lokacija na kojoj se svakog ljeta održava Splitski festival i u zimskim mjesecima svijetli punim sjajem.

Svake godine se poseban naglasak stavlja na Narodni trg, poznatiji pod nazivom Pjaca, gdje se druge godine za redom okuplja „izgubljena generacija“. Voditelj muzičkog programa je ujedno i voditelj poznate radijske emisije koja naglasak stavlja na neka prošla vremena. Ove godine se „ispod ure“ u samom centru Dioklecijanove palače održao i doček dječje Nove godine na Silvestrovo u podne, ali bogatim glazbenim programom privukao je sve uzraste. Kafići i bistroi na tom trgu svake godine slove kao najljepše uređeni.

 

Naposljetku, kakav bi ovo bio pregled bez posjeta Bačvicama i svima dobro poznatim piciginašima. Kada sam došla na plažu nad Splitom su se nadvili oblaci i temperatura nije bila nimalo ugodna, ali za neumorne splitske piciginaše kao da zime uopće nema!

Iako nisam imala sreće da uhvatim brojniju ekipu na Bačvicama zbog nadolazećeg juga, ne mogu da ne zaključim ovaj članak činjenicom da kave na splitskom adventu najčešće završe upravo ovakvim čarobnim zalaskom sunca! Vjerujem da nema bolje pozivnice da se uputite prema Splitu i iskoristite još nekoliko preostalih dana ovog jedinstvenog adventa, čije će zatvaranje biti 7. siječnja.

Fotografije: Tea Mihanović

[addToAppearHere ]