Menu
KULTURA

Pub kvizovi – naša nova omiljena zabava

Piše: Jelena Duvančić

Planirate izlazak, tražite novi hobi ili jednostavno želite upoznati nove ljude? Mjesto na kojem se možete zabaviti, naučiti nešto novo, pokazati svoje znanje i upoznati nove ljude su pub kvizovi.
Pub kviz je forma kviza razvijena i još uvijek popularna u Velikoj Britaniji (QuizNight, TriviaNight). Pub kvizovi se u Hrvatskoj održavaju od 2005., kada je zagrebački klub Booksa započeo ono što je sada postalo trend.Organiziraju se ponedjeljkom, četvrtkom ili nedjeljom, u vrijeme kada kafići inače nemaju puno gostiju.

Foto: mojarijeka.hr

Prema Hrvatskom kviz savezu najčešća forma pub kvizova je klasično pitanje-odgovor, s pisanjem na papir, iako su moguće razne varijacije. U tom klasičnom sistemu postoji otprilike 30 pitanja podijeljenih na razne kategorije, bilo one klasične (povijest, geografija, sport, itd.) ili apstraktne (vjetrovi promjene, daj pet, itd.). Izrazito su omiljena pitanja u kojima se nešto treba pogoditi iz audio ili video isječka.Timovi se obično sastoje od 3 do 6 ljudi, ovisno o kapacitetu prostora u kojem se igra, ali ponekad i o vrijednosti nagrade. Jedan od zanimljivih dijelova je i saznati koja su imena igrači odabrali za svoje timove.

Neka od zanimljivijih imena sa osječkih pub kvizova su: Džoni Šetač, Brzopotezni Puževi, Ćaćina Dica, Oslobođeni od Tjelesnog, Mač u Piću, Došli na Pivu, Amputirana Noga Mirka Miočića, New Kids on theblock te još mnogi.

Atmosfera na pub kvizovima je najprivlačniji dio svega, radi se o prijateljskom druženju uz piće, ali u natjecateljskoj atmosferi. Reakcije na točne ili netočne odgovore su razne, od pljeskanja, vikanja, udaranja glavom o bilo koju dostupnu površinu, pa čak i korištenje kreativnog vokabulara. Nagrade su obično simbolične (ulaznice, piće, pizza i sl.), a ako se plaća kotizacija onda postoje i novčane nagrade.

Iako su najčešće pub kvizovi općeg formata, postoje i oni specijalizirani tj. s određenom tematikom, npr: glazbeni, filmski, književni, nogometni, košarkaški, Harry Potter i slično. Ili kvizovi u kojima mogu sudjelovati samo određene skupine tj. studenti određenih fakulteta.

Foto: Dalmatinski portal

Zagreb

Na području Zagreba i okolice se svaki dan može sudjelovati na nekom pub kvizu, na ovom linku je popis svih mjesta na kojima se održavaju.

Osijek
Pub kviz Slaba točka (caffe bar Voodoo, Sunčana 8, blizu tržnice i Filozofskog fakulteta) – svaki četvrtak u 18.30 h
Celtic pub (Sjenjak 61) – svaki utorak u 19 h, sve dok ima studenata u gradu
Pub kviz – Caffe bar Peppermint (Vrt Jagode Truhelke 3) – petkom ili subotom, ali uvijek u 19 h
Zadar
Zadarski Pub Kviz – Caffe Bar No.7 – petkom u 20h
Britko uho – Qbar – svako treća srijeda u 20h

Split
Quizimodo– Klub Quasimodo – 21:00, svake druge srijede (kroz jesen i zimu)
Kockin Kviz Znanja – Klub Kocka – 20:30, svaki drugi četvrtak (od 1.10. do proljeća)
SmartAss – Cafe Bar “Basket” – 20:30, svaki drugi utorak (kroz jesen i zimu)
QuizNight – Caffe Bar “To je To” – 20:00, svaki ponedjeljak (kroz jesen i zimu)
Pub Quiz – Caffe Bar “Dreamers” – 20:30, svaki ponedjeljak (od 5.10.)
Mensa Kviz – GK Sućidar – 19:00, zadnji četvrtak u mjesecu

Šibenik
Good kviz hunting – Azimut – 20h,utorak
Rijeka
Rijeka pub kviz- Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/A, centar) – svake nedjelje u 19 h
RiverPub Rijeka – Supilova 12- – svake srijede u 20:30 h
Bačva TuesdayQuiz-Dolac 8– svaki drugi utorak u 20/21 h