Menu
JA, MAMA

Prvo putovanje s bebom – što spakirati?

Putovanje s bebom veliki je izazov, ali i velika sreća jer promjenom mjesta boravka na nekoliko dana ili tjedana udahnete neki novi zrak, izađete iz rutine i pofotkate vašu malu obitelj na nekim novim mjestima. Naše prvo putovanje bilo je u Istru, za vrijeme uskršnjih praznika. Tražili smo apartman za nas četvero jer gdje god možemo, povedemo i našu psicu Lu koja se veseli svakom putovanju jer obožava putovati, ponosno se šepuriti na prednjem sjedalu i uživa u dugim šetnjama kojih je, kada smo na putu, jako puno.

Pronašli smo apartman putem Bookinga i sad je ostalo samo da se spakiramo i prebacimo svoje mjesto boravka u topliju klimu. Odlična stvar kod Bookinga je, što i često prakticiramo, da možete pronaći super povoljne apartmane od danas do sutra i otići neplanirano na put ili produžiti boravak ako vam se baš ne vraća u svakodnevicu.
Odlučila sam u glavi proći popis što nam sve treba i krenula skupljati na hrpu, prvo sve najbitnije stvari, a onda one sekundarne poput robe. 🙂

Što se tiče bitnih stvari kada putujete s bebom (Lota je tada imala 7 mjeseci), nikako ne smijete na put bez – toplomjera, čepića, fiziološke otopine, nosnog aspiratora, vitamina, gela za zubiće, kreme protiv pelenskog osipa i bočice i dohrane (ako više ne dojite). Realno, to sve možete kupiti na putu ako i zaboravite, samo se jako dobro informirajte, ako putujete u stranu zemlju, gdje možete kupiti navedene stvari.

Bez fiziološke otopine i aspiratora za nos ne idemo ni kod bake na ručak jer najbitnija stvar kod male djece je da je nos čist i prohodan jer redovitom i temeljitom higijenom nosa vašeg mališana prevenirate upale nosa, grla i uha i ostalih dijelova gornjeg respiratornog trakta.

Najnužnije stvari su spakirane, ostalo je još kofer napuniti robom, igračkama i ostalim sitnicama koje će vam biti potrebne na putu. S obzirom na to da smo putovali u vrijeme Uskrsa kada je vanjsko vrijeme bilo i toplo i hladno, spakirala sam i nekoliko dugih majičica, hlača, jaknicu i nezaobilaznu kapu koja nam je čuvala uši na moru od gotovo konstantnog vjetra. U koferu su se još našle i pelene, nekoliko najdražih igračaka i deka. Deka je bila u funkciji pokrivala u kolicima jer smo od 5 dana, 3 dana bili u jaknama, a 2 dana u kratkim majicama – toliko o stabilnosti vremena. 🙂

U autu su se još našli i prijenosni krevetić, kada, posteljina i naravno kolica. Nakon nekoliko putovanja shvatite da ste veliki dio stvari mogli ostaviti doma jer vam nisu ni trebale, ali za prvo putovanje mislite da vam treba baš sve. Koristan savjet – tražite apartman, hotel, bilo koju vrstu smještaja koji će vam na korištenje dati i dječji krevetić – ima ih puno, ne brinite. Što se tiče kade, dijete komotno možete otuširati za tih nekoliko kratkih dana, a ako je beba baš mala ili vam je kada baš potrebna, možete kupiti i prijenosnu kadicu na napuhavanje koja vam neće zauzeti mjesta u autu, a poslije vam može služiti kao bazenčić za dijete na plaži ili terasi.

Još jedan koristan savjet – kada se odlučite pakirati, nađite djetetu zanimaciju ili to radite kad zaspe jer će vam sve stvari iz kofera magično nestajati i pojavljivat će se na raznim mjestima po cijelom stanu.

Kako sam ja pakirala, tako je ona raspakiravala i sa super slatkim smješkom brzo puzala po cijelom stanu i raznosila svu njezinu čistu i ispeglanu robu. Ah, djeca 😀

Što se tiče prehrane na putu, ponijeli smo termo posudu u koju sam stavljala sve što smo skuhali u apartmanu, a u nedostatku skuhane hrane posezali smo za Hippovim kašicama koje su uvijek super alternativa ako ste na putu ili u šetnju, a dijete je gladno. Naravno ako još uvijek imate malu bebu koja je isključivo na prsima, bitni ste joj samo vi i uz vas nikada neće biti gladna. Hippove kašice su odlična zamjena domaćim pripravcima jer su pravljene bez dodatne soli, šećera i aditiva i vrlo su ukusne – čak i za nas odrasle. Boca friške vode uvijek je spremna u Lotinom ruksaku jer je voda jedino što želi i voli piti zbog toga sam baš sretna. Voda je jedina koja će joj utažiti žeđ, malo ju rashladiti i u krajnjoj liniji – najzdravija je. Nas sam spakirala u nekoliko minuta jer već dugo putujemo zajedno i znam što nam treba, neovisno o vremenskim uvjetima. Najveće umijeće je bilo sve to utrpati u naš mali gepek, ali moj dragi je tu već postao ekspert, a i godine igranja tetrisa uvelike su mu u tome pomogle. Sve je spakirano i na putu smo bili već prije 8, s obzirom na to da je Lota ranoranilac i veselo nas svojim pjevanjem budi svako jutro oko pola 7.

Najbitnija stvar koju morate zapamtiti kod putovanja je da sve što ste zaboravili možete kupiti, ali stvarno se prije raspitajte, naročito ako putujete u stranu zemlju. Zadnja stvar koja vam na put treba je da dragocjene dane odmora potrošite na kupovinu stvari koje ste zaboravili ili ne možete pronaći. I na kraju – uživajte na putu gdje god da putujete i ne zaboravite napraviti 1000 fotki jer će vam biti drago imati uspomenu na prvo putovanje s vašim mališanima.