Menu
LIFESTYLE

Prve ljubavi: Dobro, zašto ih je tako teško zaboraviti?

Kada postanete nostalgični i vaše misli krenu u smjeru „što bi bilo kad bi bilo“, sjetite se da iza prvih ljubavi zapravo stoje znanstvena objašnjenja. Međutim, svi volimo vjerovati da ipak postoji nešto čarobno u njima i da su sve baš kao ona Noah i Ally iz „Notebooka“.

Kako i ne bi. Prve (SMS) porukice, prvi spoj, prvi poljubac, prvi put, prvo sve – ne može uzbudljivije od toga.

Rekla bih da prve ljubavi imaju tri scenarija. Prvi scenarij je ujedno onaj najčešći. Nakon što ste s nekim iskusili sve prvo, prekinut ćete i to će biti to. Jedno drugog ćete se ponekad sjetiti s nostalgijom.  Drugi scenarij je onaj u kojem u dvadesetima  planiramo zauvijek ostati sa svojom prvom ljubavi. Može biti iz čiste navike i „jer je tako jednostavnije“, a može biti da ste zaista izgradili odnos u kojem ste najbolji prijatelji, najveća podrška i tandem za cijeli život. Treći je onaj najrjeđi i najneočekivaniji – da se nakon mnogo godina sretnete i živite sretno do kraja života, iliti scenarij iz „Notebooka“.

Foto: Pexels & Pixabay

Zašto sve i svakoga uspoređujemo s prvim ljubavima?

Prve su ljubavi često mjerilo za svaku sljedeću.  Toliko je učestalo da ponekad uspoređujemo sadašnju vezu s prvim ljubavima da se jedan znanstvenik našalio kako je tajna uspješne veze zapravo u tome da preskočimo onu prvu vezu. No to je, dakako, nemoguće.

Sjetite se kako je to kada radite bilo što po prvi put – nepoznato je, uzbudljivo je, u vama budi jako intenzivne, ali pozitivne osjećaje i toga se sjećate zauvijek. Posebno kada se tako nešto događa u adolescenciji, doba kada nam zbog rada hormona sve izgleda kao velika stvar.

Nije ni čudo da će upravo ti intenzivni osjećaji na nas ostaviti najveći utisak te da ćemo se prve ljubavi s vremenom sjećati kao najboljeg spoja, najboljeg poljupca, najljepšeg pogleda i osmijeha.Osim toga, naš je mozak takav da voli percipirati samo lijepe i ugodne stvari. To je razlog zašto se najčešće sjećamo samo lijepih trenutaka s našim prvim ljubavima i postajemo nostalgični na neku staru pjesmu, lokaciju, pismo ili ako ih pak slučajno sretnemo.

Stoga, sljedeći put kada se uhvatite da uspoređujete svoju sadašnju situaciju s iskustvom prve ljubavi, uzmite u obzir i ovaj znanstveni dio objašnjenja.

Cijeli život sa svojom prvom ljubavi?

Baka jedne moje prijateljice jednom je rekla nešto što mi je godinama ostalo u glavi, a tek sam kasnije shvatila što je time htjela reći. Naime, rekla je kako su najnesretnije one prave ljubavi koji se nađu odmah, a najsretnije one koji se nađu kasnije.

Ova izjava je za početak nametnula jedno pitanje na čiji se odgovor može napisati bezbroj redaka. Prava ili prva ljubav? Ili oboje?

S vremenom sam zaključila da je prijateljičina baka zapravo samo znala da su veze koje traju godinama jedna priča koja je sve samo ne crno-bijela. Neka istraživanja kažu da takve veze najčešće završe jer jedan od partnera zaključuje kako nije iskusio život u mjeri u kojoj potencijalno bi da je odrastao sam, bez partnera s kojim bi donosio odluke. Dakle, prijateljičina je baka vjerojatno znala koliko je važno moći sebe izgraditi kao osobu kroz različita iskustva, a koliko je to ponekad teško kada odrastate u paru.

Najčešće za parove koji su dugo zajedno čujemo komentare tipa „To je to, ili će prekinuti ili će se vjenčati.“, ili ipak „Navika, obitelj, prijatelji, jednostavnije je ostati zajedno.“, ili onaj najljepši „Oni su se baš našli, kao stvoreni jedno za drugo.“No istina je da jedino taj par zna što točno stoji iza njihove uspješne dugogodišnje prve veze. Stoga i nije neka tajna da iza uspješnih dugogodišnjih veza stoji puno rada i truda koji su prerasli u posebnu vrstu ljubavi, onu za cijeli život.

Treći scenarij: ponovo zajedno

Filmska i uzbudljiva, ova je priča koju baš svi vole čuti jer nalikuje svima onima na kojima smo odrastali, a koje završavaju s rečenicom „i živjeli su sretno do kraja života“. Priznajte, barem ste jednom u životu maštali da i vaša završi tako.

Nancy Kalish je profesorica psihologije koja  je posvetila više od dva desetljeća proučavajući prve ljubavi koje su se nakon mnogo godina ponovno srele. Za početak, objašnjava da je jako važno osvijestiti način na koji su nas prve ljubavi oblikovale, a zatim i činjenicu da smo s njima po prvi put u životu uopće definirali što za nas znači„ljubav“.

I Nancy, kao i mnogi prije nje, zaključuje da nema ništa čarobno u prvoj ljubavi, osim činjenice da je  bila upravo to – prva. No tvrdi kako ima nešto čarobno u tome što nakon mnogo godina prve ljubavi koje su se razdvojile iz raznih razloga ponovno završe zajedno, i sretni.

Među parovima koje je istraživala, neki su ponovno završili zajedno, dok su dvije trećine ispitanika već bili u braku kada su se ponovno susreli sa svojim prvim ljubavima. Oni koji su ponovno završili zajedno, to iskustvo najčešće opisuju „kao da se X godina nije niti dogodilo“  i „kao da se poznaju oduvijek“. 70% njih koji su se susreli, a da su obje strane u tom trenutku bile slobodne, i danas imaju uspješnu vezu ili brak.

Psiholozi koji  se bave temama pamćenja ovo opisuju kao pojavu u kojoj nas prva ljubav zapravo podsjeća na osobu koja smo bili kada smo bili mlađi – bezbrižniji i veseli.

Na temelju ovakvih objašnjenja možemo zaključiti da ako se jednog dana ponovno susretnete sa svojom prvom ljubavi u idealnim okolnostima, susrest ćete se kao izgrađenije osobe, a odnos ćete nastaviti graditi na svim onim lijepim osjećajima i uspomenama od ranije. I onda zaista postanete kao Noah i Ally.

No ipak, nije sve crno-bijelo, a svaka je ljubavna priča posebna radnja sama za sebe.