Menu
LIFESTYLE / INTERVJU

Pronađi svoj ritam u udruzi Amazonas!

Ovaj tjedan prošao je u egzotičnom duhu jer smo se družili s udrugom Amazonas, točnije sa simpatičnom Tenom koja nas je inspirirala na jedno drugačije razmišljanje o životu. Odlučili smo se upoznati sa pokretima capoiere, posebne vještine koja svoje korijene vuče iz Brazila, a karakterizira ju zarazna energija i zanimljiv ritam koji opušta sve koji ga prakticiraju i širi neku posebnu  energiju i osmijehe. Vrijeme je da se okušate u novom ritmu!

Udruga Amazonas postoji već 13 godina. Kako je došlo do njezina osnutka?

Udrugu smo osnovali nas nekoliko entuzijasta nakon što smo se zaljubili u capoeiru. U to vrijeme capoeira u HR nije postojala i mi smo bili prvi koji smo probijali led. Ubrzo smo se povezali s jednim brazilskim majstorom capoeire koji je tada živio u Budimpešti i tada je sve buknulo, putovali smo i pohađali radionice, organizirali aktivnosti ovdje, a udruga i aktivnosti su rasle i širile se.

Koliko je članova trenutno u udruzi i koje sve aktivnosti imate?

Trenutno imamo 60-ak članova i oko 100 korisnika koji sudjeluju u našim programima. Ponosni smo na to što smo prepoznati u Hrvatskoj, a i šire kao snažna i kvalitetna škola capoeire. A s vremenom smo se kao udruga razvili, pa su se i aktivnosti proširile, uz capoeiru imamo i program „Fluid balance“ – program akrobatskog izričaja pokreta koji imaju korijene u capoeiri, gimnastici, plesu i cirkusu. Nadalje, organiziramo radionice različitih afro brazilskih izričaja – plesa i glazbe. Isto tako, vrlo smo aktivni u lokalnim zajednicama te provodimo programe socijalnog karaktera, usmjerene ranjivim skupinama društva, volonterske programe te programe međunarodne suradnje i projekte u okviru Erasmusa.

Na koji ste projekt udruge najponosniji?

Najponosnija sam upravo na naše socijalne programe. Prvi je program „Tribo Moderna – capoeira za toleranciju i nenasilje“, usmjeren djeci koja dolaze iz rizičnih okruženja, a u programu capoeiru koristimo kao alat za učenje socijalnih vještina. Djeca kroz sudjelovanje razvijaju samopoštovanje te usvajaju vještine nenasilnog rješavanja sukoba i uče prihvaćati različitosti. Drugi program je „Uključi s(v)e!“, on je usmjeren mladima koji su u nepovoljnom položaju (iz sustava socijalne skrbi ili nezaposleni) od 15 do 30 godina koji se kroz sudjelovanje mogu besplatno uključiti u naše aktivnosti te kroz volonterske programe, sudjelovanje u edukacijama i međunarodnim razmjenama povećavaju kvalitetu života i aktivno sudjeluju u društvu. Oba programa prepoznata su od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

Fotografije: Udruga Amazonas

Kako bi približila capoeiru građanima, kako bi im najjednostavnije objasnila o čemu se tu radi?

Capoeiru nazivaju i šahom u pokretu. Zamislite da s nekim komunicirate bez riječi, u ritmu glazbe te kroz udarce, pokrete izmicanja, kretanja i akrobacije kreirate jedan fluidan dijalog, igru nadmudrivanja koja je izuzetno atraktivna.

Koji su izrazi važni za igru capoeire i što oni simboliziraju, mogu li se neka znanja primijeniti u svakodnevnom životu?

Upravo ovi koje sam spomenula. Dijalog, ritam, kreativnost, elegancija, fluidnost. Capoeira je prije svega vrlo zabavna aktivnost. Ono što proizlazi iz filozofije capoeire je upravo opuštenost, kako u capoeira igri tako i u životu. Rekla bih da nas capoeira uči kako stvari gledati s pozitivne strane, kako se opustiti i uz svakodnevni strest i užurbani ritam života.

Što je karakteristično za glazbu capoeire?

U capoeiri se koriste brazilski perkusijski instrumenti, glavni je „berimbao“, vrlo specifičan žičani instrument, a njega prate bubnjevi i razne udaraljke. Ritam u capoeiri može biti različite dinamike te on određuje kakva će biti capoeira igra (dijalog)  – opušten i lagan ili vrlo dinamičan.

Kako se rodila tvoja ljubav prema capoeiri i kakve je sve druge promjene ona uvela u tvoj život?

Mene je capoeira osvojila od prvog dana. Kao komplet svega, ritma, dijaloga, akrobacija, dinamike treninga. A s obzirom na to da je toliko raznolika, primjenjiva je u različitim kontekstima.

Po struci sam socijalni pedagog i radim s djecom i obiteljima kojima je često potrebna podrška u suočavanju sa životnim izazovima. Upravo sam capoeiru vidjela kao savršen alat za socijalno uključivanje i za učenje djece životnih vještina: tolerancije, nenasilja, povećanje samopoštovanja i poštovanja drugih. Tako da iako sam s capoeirom krenula iz hobija, s vremenom sam ju uklopila i u svoj posao. Tako je i nastao program “Tribo Moderna” u kojem capoeiru koristimo za učenje socijalnih vještina i uključivanje onih skupina djece kojima je potrebna podrška.

Jesi li imala prilike iskusiti capoeiru u Brazilu? Koje bi bile neke razlike u odnosu na ovu koja se uči u Europi?

Bila sam u Brazilu i razlika je velika.

U Brazilu je capoeira dio nacionalne kulture, Brazilci su kao narod puno opušteniji i u kulturi im je gotovo svakodnevno opuštanje uz ritam i ples. Mi Europljani tu opuštenost učimo, kod nas je život puno brži i stres je prisutniji.

Tako da bih rekla da je glavna razlika upravo u tom stavu i shvaćanju stvari. Kod nas ljudima često situacije u kojima se moraju izložiti pred drugima, raditi nešto kreativno sa svojim tijelom ili recimo zapjevati (što u capoeiri radimo) predstavljaju stres i potrebno im je vrijeme da bi se opustili. A kada se opustimo, sve ide lakše i prirodnije, postajemo protočni.

U Brazilu ljudi to imaju sami po sebi, tako da je cijeli ritam capoeire nešto njima vrlo prirodno i lako može biti dio svakodnevice. Naravno, postoji i druga strana, mi smo naviknuti da u svemu postoji struktura i da stvari počinju na vrijeme, a Brazilci su naviknuti da sve ide polagano, opušteno…I s nekoliko sati kašnjenja 🙂

Kako se uključiti u capoeiru, mora li se ona trenirati odmalena i mogu li nam znanja nekih vještina pomoći u tome npr. određeni sport ili ples?

S capoeirom se može početi bilo kada. Ona ima jako puno aspekata i svatko može naći sebe u nekom od njih. Naravno da će u mlađoj dobi biti lakše raditi razne akrobacije, no sa starijom dobi dolazi i zrelost, tako da će stariji capoeiristi možda lakše razumjeti igru capoeire i biti mudriji u dijalogu.

Kad bi morala odabrati jednu riječ kao sinonim za atmosferu capoeire, koja bi to bila riječ i zašto?

Pozitiva. Zato što je capoeira čista pozitiva 🙂

Koje aktivnosti pripremate za buduće mjesece u kojima bi pozvali nove članove da vam se priključe?

Pozvala bih ljude generalno da pogledaju našu stranicu, sigurno će naći nešto interesantno. Trening capoeire definitivno preporučujem svima, makar za probati.

A uz capoeiru imamo i program Fluid Balance – za one koji žele dublje istražiti svoj umjetnički i akrobatski spektar kretanja, pa razne programe volontiranja, edukativne aktivnosti i programe razmjena mladih, Festival brazilske kulture… Potražite nas na www.amazonas.hr