Menu
KULTURA

Proljeće je vrijeme buđenja – probudite se uz ovih 5 bestselera

Piše: Alis Pečarić Marić

Ovo je 5 sjajnih naslova koji će vas probuditi ovog proljeća i od kojih se nećete moći odvojiti sve dok ih u dahu ne pročitate od korica do korica!

 1. Svitanja u Jeninu – Susan Abulhawa – obiteljska drama (Biblioteka Čitaj knjigu & Iris Illyrica)

Fotografije: Alis Pečarić Marić

Susan Abulhawa je “ženski” Khaled Hosseini!

Ovo je priča o gubitku domovine, obitelji, najmilijih ali i o vječnoj nadi u pomirenje uz pregršt opisa ljubavi i vjere usprkos svoj toj tragediji. Likovi Susan Abulhawe  su izmišljeni ali su zato svi događaji u ovom romanu povijesna stvarnost. Dirljiva knjiga za čitatelje koji suosjećaju s ljudskim sudbinama. Dirnut će vas sudbina palestinske obitelji kroz četiri generacije. Posebno će vam se u pamćenje urezati sudbina mlade Amal. Nakon čitanja ove knjige preplavit će vas val zahvalnosti i poniznosti.

 2. Ona prije mene – JP Delaney – napeti psihološki triler (Znanje)

Koja genijalna knjiga. Ova sexy i elegantna „napetica“ držala me je budnom do kasno u noć. Nisam je mogla ispustiti iz ruku. Takve volimo, zar ne?

Biste li vi živjeli u savršenoj kući u kojoj već godinama na tajanstven način umiru stanari? Ovo je roman o psihopatima, sociopatima, manipulatorima, lažljivicama,  opsesivno kompulzivnim likovima koji su tu, svugdje oko nas, a možda i u nama. Preokreti su neočekivani i do samog kraja ne naslućujete kako će Janeina priča završiti. Jedno je sigurno – šokirat će vas.  Mene svakako je.

 3. Armati – Lari Mari –spoj književnosti, filozofije i duhovnosti (Mozaik)

Fenomenalna magična priča koja nas vodi do životnog poziva.“Armati” je roman višeg misaonog nivoa. Duhovna priča koja je prepuna metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica obučena je u ruho zadivljujućeg rječnika. Misteriozna radnja vodi nas do jednog od venecijanskih otoka na kojima se krije tajna obiteljska priča.

Briljantno napisan i nadasve nadahnjujući treći roman opatijskog spisateljskog dvojca Lari Mari. Spoj književnosti, filozofije i duhovnosti koji liječi. Uskrs u Veneciji. Pomrčina sunca skriva veliku tajnu. Dječak Ian Artanian ostaje bez obitelji. Prvo bez baka i djedova, a zatim i bez roditelja. Život mu se promijeni u noćnu moru. Kako bi iskupio grijehe svojih najmilijih i shvatio zašto je baš on preživio, kreće u potragu za životnim pozivom. Jer upravo je životni poziv najdublja svrha našeg postojanja.

4.Dah koji život znači – Paul Kalanithi – potresna, emotivna i iskrena priča koja slavi život (Mozaik)

Zdrav čovjek, ujedno je i bogat, iako toga nije svjestan kaže stara poslovica. „Dah koji život znači“ iskrena je  i dirljiva životna priča jednog neurokirurga koji se suočio sa smrću kao liječnik i kao pacijent. Što život čini vrijednim življenja? Kako se ponašati kada ste svijesni da bolujete od neizlječive bolesti?  Kako se nositi s činjenicom da umirete, a istovremeno imate malo dijete koje tek čeka život? U ovoj knjizi ćete naći odgovore na ova teška i tegobna pitanja kao i na vječno pitanje što je u stvari smisao života.

 5. Ulica krijesnica – Kristin Hannah – potresan roman o ljubavi i gubitku (Znanje)

Kristin Hannah nam i u ovom romanu govori o  ljubavi i gubitku kroz pokretačku snagu prijateljstva koje odoljeva svim iskušenjima. Tog burnog ljeta 1974. godine tinejdžerka Kate Mularkey najpopularnija je cura u školi. Nenadano u njezin život ulazi predivna Tully Hart koja joj začudo želi biti prijateljica. Kate i Tully prolaze turbulentne mladenačke godine. Kate postaje majka, a Tully kreće putem slave i vrtoglavog uspjeha. Jedan izdajnički čin će njihovo prijateljstvo staviti na kušnju.