Menu
LIFESTYLE / LJEPOTA

Pripremite kožu za sunce

Piše: Dora Ivić

Svjesni smo kako je mladolika i neoštećena koža jedan od izazova kojima teži svaka današnja žena, no međutim neki faktori iz okoliša nam učestalo onemogućuju da nam taj uspjeh olako pođe za rukom. Onečišćenja iz okoliša, učestalo pušenje te prečesto izlaganje sunčevim zrakama svakako ostavljaju neželjene efekte na našoj koži. Međutim, pravilnom njegom kože i prehranom možemo svesti oštećenja kože uzrokovana sunčevim zrakama na minimum.

Za one koji imaju najosjetljiviju kožu koja se i pri najmanjem izlaganju suncu redovito odmah zacrveni preporučuje se konzumiranje dodataka prehrani kao što su  kapsule beta karotena koje adekvatno iznutra pripremaju organizam  na sunčevu svjetlost. Na taj se način smanjuje starenje kože uzrokovano slobodnim sunčevim radikalima. Posebnu pozornost treba pridodati dječjoj koži koja ne bi smjela biti izložena Suncu poslije 10 i prije 17  sati, a obavezna je uporaba krema i losiona sa zaštitnim faktorom 50.

Ne bi bila loša redovita konzumacija namirnica kao što su mrkva, rajčica, jagoda, marelica, nektarina, breskva koje u sebi prirodno sadrže karotenoide koji naš organizam štite od pretjeranog sunčevog utjecaja.

Nadalje, na plažu nikako nemojte ići bez šešira i dovoljne količine vode, a kremu s visokim zaštitnim faktorom možete koristiti svakodnevno kao podlogu za make up. Na tržištu u zadnje vrijeme možemo pronaći i balzame za usne s visokim SF-om, pa za potpunu zaštitu potražite i jedan od njih. Ne smijemo se nikako pretjerano bojati sunca jer pravilnom zaštitom i pridržavanjem određenih pravila možemo od Sunca dobiti ono najbolje što za nas radi, a to je sinteza vitamina D o čijoj važnosti smo već pisali.