Menu
GASTRO

Pogledajte kako je bilo na Greencajgovom 3. rođendanu!

Piše: Dora Ivić

Prije nekoliko dana smo na Zagrebačkom Velesajmu prisustvovali proslavi rođendana jednog od najomiljenih zagrebačkih dućana zdrave i domaće eko hrane – Greencajg. Proslava se odvijala u već poznatoj lokaciji gastro svijeta – Enzita heksagonu, koji je zapravo koncept tvrtke Enzita, a riječ je o najvećoj prezentacijskoj kuhinji u Hrvatskoj.  Ideja o prezentacijskoj kuhinji izrealizirana je u suradnji s tvrtkom Cook Hub početkom ove godine, a njihov cilj je poučavanje korisnika različitim kulinarskim znanjima i vještinama u ugodnom okruženju.

Fotografije: Marija Gašparović

Kao što i priliči jednom takvom događaju, mnoga važna lica iz gastro svijeta prisustvovali su proslavi. Iz Greencajga su za svoje vjerne kupce pripremili besplatno predavanje i radionicu na temu Hrana i misli za zdravu štitnjaču. Predavanje su vodili predstavnici zdravog liječenja Jasna Bolanča i Ivica Duspara, a radionicu sirove hrane Tina Uglješić s poznatog bloga Zelenarium. U nastavku donosimo sve savjete Jasne i Ivice, kao i što je to Tina Uglješić ovaj put ukusno pripremila.

Jasna Bolanča i Ivica Duspara svoje su predavanje započeli  s vlastitim iskustvima vezanim uz bolesti štitnjače, a kroz dijeljenje svoje priče nazočnima su nastojali ukazati na tipične probleme i pogreške glede liječenja navedenih bolesti. Ivica se prije 11 godina susreo s hipotireozom te se nikako nije mogao pomiriti s činjenicom da njegov kvalitetan nastavak života nadalje ovisi o lijekovima koje je dužan piti svaki dan. Na svu sreću, svoje probleme je podijelio s Jasnom te tako započinje njihovo zajedničko putovanje koje je rezultiralo iscijeljenjem od bolesti.

Prehrana oboljelih od bolesti štitnjače nužno mora biti bogata namirnicama koje sadržavaju velike količine joda i selena, a nikako se ne smije zaboraviti redoviti borak na zraku i u  prirodi. Selen je vrlo bitan esencijalni nutrijent jer surađuje s enzimom koji pretvara hormone štitnjače u svoj aktivni oblik, pa su tako meso i namirnice životinjskog podrijetla izvrsni izvori selena. Ono što sam i ja sama po prvi puta čula na predavanju je kako je joga izvrsna za smanjivanje tegoba vezanih uz štitnu žlijezdu jer kao što je već poznato joga je izvrsna za istezanje. Jasna i Ivica savjetuju i svakodnevno masiranje štitnjače, kao i toplo-hladno tuširanje te žlijezde kako bi se poboljšala prokrvljenost. Svakako je stres jedan od bitnih faktora zbog kojeg mogu vrijednosti hormona iznenada početi varirati, stoga je bitno svakodnevno pozitivno razmišljati i posvećivati se vlastitim hobijima. Od prirodnih antibiotika za njih su od velikog značenja tinkture i čajevi češnjaka, korijena sladića i matičnjaka te ih savjetuju i ostalima kako bi se sami uvjerili u njihovu veliku prirodnu snagu i moć.

Za ljubitelje sirove hrane Greencajg se potrudio dovesti Tinu Uglješić s poznatog bloga Zelenarium za kojeg rijetko tko nije čuo. U prekrasnoj prezentacijskoj kuhinji Tina je  ispred prisutnih pripremila 3 jela koja su svi mogli kušati te tako još jednom srušila sve predrasude vezane uz sirovu hranu. Podijelila je svoje jednako mišljenje s Ivicom i Jasnom te istaknula koliko je sirova hrana bitna kod dobivanja energije potrebne za rad koji naš organizam obavlja tijekom rada. Tina ističe kako je njezin život  promijenila knjiga 12 koraka do sirove hrane, Victorie Boutenko koja ju je toliko zaintrigirala da je ubrzo promijenila svoju prehranu. Često se kod prelaska na sirovu hranu nameće problem djece i njihove i ovako izbirljive prehrane, pa tako Tina savjetuje da je s djecom najbolje započeti s voćnim smoothijima za doručak, a onda im polako početi uvoditi i ostale promjene.

Tina Uglješić-Zelenarium i Josipa Bračanov- Cook Hub