Menu
KULTURA

18. Platforma HR – najveći plesni festival u ovom dijelu Europe

Piše: Dora Ivić

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam 18. Platforma HR, najveći plesni festival u ovom dijelu Europe koji je organiziran pod vodstvom plesnog centra TALA. Platforma HR je međunarodni festival koji promovira i prezentira hrvatske, balkanske i europske mlade i afirmirane plesne autore. Platforma HR je od 2000. godine postala jednim od najrespektabilnijih projekata naše kulture. Kroz niz različitih sadržaja plesni i izvedbeni umjetnici će kroz različite formate razmijeniti svoja razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentirati svoj stvaralački rad.

Fotografija: službena facebook stranica Platforma HR

Platforma HR će započeti prezentacijom ovogodišnjih umjetničkih reakcija TASK od 20. do 23.4. – projekta koji već nekoliko godina zaredom plijeni interes struke, autora i plesnih profesionalaca.
TASK je istraživački, izvedbeni, edukativni i dokumentaristički interaktivni projekt, koji u provedbi i realizaciji povezuje i uključuje Hrvatsku, regiju i zemlje EU. TASK je koreografski predložak na kojeg koreografi reagiraju kroz kratku koreografsku formu. Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda s ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja.
Ove godine se nastavlja na prošlogodišnji format kroz dva nova dijaloška TASKa – 19 i 20, nastala u dijalogu po dvoje umjetnika i time ćemo zaokružiti ciklus od 20 izdanih autorskih metoda kojima se služe umjetnici u stvaranju svoje predstave.
U sklopu Platforme HR ove godine će se ugostiti grupa studenata MA Solo/dance/authorship iz Berlina koji će uz izvedbu svojih autorskih TASKova, zajedno s lokalnim umjetnicima i studentima plesnog odsjeka ADU sudjelovati u radionici Dijagnostike. Radi se o dolasku studenata cijele generacije 

Fotografija: službena facebook stranica Platforma HR

Iz plesnog centra TALA naglašavaju kako je suvremeni ples svakodnevica u životu čovjeka i stoga su odlučili dovesti ples tamo gdje se on najmanje očekuje. Naime, radi se Pop Up preformansima koji će se dogoditi po raznim lokacijama u gradu Zagrebu. Jedan takav se dogodio prošli tjedan na autobusnom kolodvoru.

29.4.2017. u 12 sati na Zrinjevcu će se obilježiti Svjetski dan plesa koji se održava već devetu godinu zaredom, a uz zanimljiv i bogat umjetnički program i pretprogram građani i svi ljubitelji plesa će moći uživati u plesnim točkama mnogobrojnih plesnih grupa. Plesnom centru TALA posebno je drago što su u Svjetski dan plesa uključeni ostali gradovi i mjesta u Hrvatskoj kao što su Rab, Rovinj, Karlovac, Split i Varaždin. Na taj se način vrši decentralizacija te ples dolazi u sve dijelove Lijepe Naše.

Fotografija: službena facebook stranica Platforma HR

Vesna Grandeš, organizatorica programa Streetforma, naglašava kako je taj program dio Platforme HR već 5 godina te da traje 3 dana. Zanimljivo je kako ulični ples u Hrvatskoj još nije na nivou na kakvom bi mogao biti, ali iz plesnog centra TALA nadaju se da bi se to uskoro moglo promijeniti.