Menu
LIFESTYLE

Paris stories: Grad stila

Ovu temu već dugo izbjegavam u nadi da mi kolumne pročita barem 5% muške populacije, ali došla je na red i ona – moda. No dobro, možda ipak zainteresira pokojeg modnog mačka, primijetila sam ovog Badnjaka da grad obiluje njima.

Prije nekoliko tjedana posjetile su me mama i teta. Sestre vrlo sličnog stila s velikom ljubavi, kako prema Parizu, tako i prema modi. Normalno, vrijeme se provodilo po robnim kućama i u par odabranih ulica – ne nužno u shoppingu, već u razgledavanju i probavanju.

Kako bi moja mama rekla – i dućani se u Parizu mogu smatrati muzejima. Prvo sam se smijala, ali u pravu je. Osim što su ti dizajni zaista impresivni, čak se i po cijenama se mogu usporediti s umjetničkim djelima. Velvet Gucci čarape s jako creepy mačkama po sebi – 1000 eura. Nosivo i isplativo, taman za prošetat se po adventu i pokapat malo vina po njima.

Ali sve u svemu, super su si one to isplanirale. Probaju pokoji kaput, ponude ih šampanjcem i makaronima pa na kraju kažu da ipak moraju još malo razmisliti i krenu dalje.

Fotografije: Laura Grlić

Pariz je, kao što svi znamo, prijestolnica mode i umjetnosti, a francuski stil dobro je poznat svima. Iako je grad doista raznolik, nije teško primijetiti Francuskinju na ulici.

Elegantno i ležerno – tako bi se najbolje opisao pravi francuski stil. Nije potrebna šminka i frizura ili pak neki dodatak koji je te sezone “in”. Potreban je jedan kvalitetan komad poput kaputa, balonera ili torbe i stvoren je taj je ne sais quoi.

Tamo nećete vidjeti da apsolutno svaka cura nosi onaj remen s dvije kopče, naravno na neki debeli knitwear sa šminkom u jesensko-zimskim tonovima i tip top frizurom spremnom za crveni tepih, ali, prošećete li se jedno subotnje jutro špicom, to je sve što ćete vidjeti. Nemojte me krivo shvatiti, i ja sam guilty i u Zagrebu iz nekog razloga ne izlazim iz kuće dok mi frizura i šminka nisu na mjestu, a outfit pažljivo odabran.


U Parizu nisam niti jednom upalila peglu za kosu (jer mi je ionako potpuno ravna) dok ju tu već svako jutro koristim dok svaki pramen nije na mjestu.

Ipak, vuče me taj francuski stil pa se sve češće zadržavam samo na basic odjelu dok sve one sezonske, imasvakacurauzagrebu, komade izbjegavam.

L’être qui ne vient pas souvent à Paris ne sera jamais complètement élégant.

Balzac je poručio da dok ne posjetite Pariz ne možete biti elegantni – ne slažem se u potpunosti, možete ga posjetiti i preko Googlea ili nekog inspo hashtaga na Instagramu i eto elegancije, ali razumijem poantu!

Držite to na umu dok planirate svoj novogodišnji outfit, ako ste kao ja pa ga naravno dva dana prije još uvijek nemate.