Menu
KULTURA

Nova dimenzija pisanja knjiga koja će ogoliti vašu svakodnevicu

Emina Pršić i Ivana Šešo izgradile su se na hrvatskoj spisateljskoj sceni, a novom knjigom dokazale su da imaju viziju kako se približiti čitateljima i bez imalo skrivanja približiti im stvarnost koja se zove život

U prekrasnom ambijentu La Grma boutique održana je promocija knjige autorica Emine Pršić i Ivane Šešo“Ljubav, beba, blagostanje i sranje”. Treća je ovo u nizu knjiga, Emine Pršić i Ivane Šešo, koja kroz jedan specifičan, jednostavan, ali i inovativan način pisanja donosi priču o ljubavnim vezama i kaosu koji se događa rođenjem djeteta. Već samo predstavljanje knjige, izazvalo je veliku pažnju i oduševljenje prisutnih, jer su i Emina Pršić i Ivana Šešo ukratko, a opet toliko konstruktivno ne samo približili knjigu, nego prikazali svakodnevicu u njenom najrealnijom obliku, bez imalo uljepšavanje, upozoravajući da je život svuda oko nas. Baš takav, kakav je. i da ga trebamo živjeti punim plućima, ne skrivajući emociju i uživati u svemu dobrom, ali i lošem što nosi. Kroz nas, brak, djecu, obitelj.

Dubravka Strejček Knežević

Da će ova knjiga vrlo brzo zadobiti “povjerenje” javnosti i da bi mogla postati nezaobilazno štivo mnogih bračnih parova, ali i različitih generacija bez obzira na spol i godine, potvrdio je i dolazak mnogih javnih osoba iz društvenog života Zagreba i Hrvatske, koji su ne samo došli podržati ove dvije izvrsne autorice, već i vidjeti kako završava njihova odlična trilogija. Podršku Emini Pršić i Ivani Šešo između ostalog došli su dati i: Severina i Igor Kojić, Lana Jurčević, Lana Klingor Mihić, Dalibor Petko, Antonija Šola, dizajnerica Kristina Burja, vlasnica Fancy Cakea – Ana Marcelić, Zdravko Šljivac, Ivana Paradžiković, Anja Alavanja, zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić, doktor Mario Ćuk, Vladimir Faber, državna tajnica Maja Pletikosa ali i mnogi drugi koji su dio sebe pronašli već u uvodnim riječima autorica knjige.

Ivana Šešo i Emina Pršić Prasnikar svojom trećom knjigom o  kaosu koji se događa u ljubavnim vezama i kasnije (nakon „Nedostaje? Ne! Dosta je“ i „Kad te bajka sastavi, a život rastavi“) zatvaraju puni  pripovjedni krug. Od izlaska iz noćne more veze osuđene na propast, do bajke pronalaženja idealnog partnera i konačno u ovoj knjizi, zasnivanja obitelji, Ivana i Emina pričaju upozoravajuću pripovijest bračnog para i svega što pri rođenju djeteta ne bi trebalo napraviti.

U odgoju prvog djeteta i snalaženju u drastično promijenjenim okolnostima povećanja obitelji svi smo amateri. Po prvi put u životu igramo tu ulogu za koju nije bilo niti jedne probe, ni generalke. Zato griješimo. Naše hormonalno ustrojstvo zadano jednostavnim evolucijskim načelom prokreacije ništa nam ne pomaže, štoviše naši hormoni nisu usklađeni sa našim civilizacijskim normama, običajima i očekivanjima. U prirodi se sve to odvija više manje nesmetano, ali kod nas ljudi gdje se nagoni miješaju s racijom, stvar je, kao što ćete vidjeti iz ove knjige – malo kompliciranija. A i naše civilizacijske norme nažalost uključuju samo možda nehotičnu osudu ponašanja novopečenih majki i očeva – umjesto škole i treninga za roditeljstvo, što nam je prijeko potrebno.

No, nije sve tako loše kako se čini, Ivana u svom dijelu jasno napominje da je njeno iskustvo bazirano na onima koji potraže pomoć, za pretpostaviti je da većina nas ili riješi ovu kompliciranu jednadžbu s tri nepoznanice, ili možda prođe kroz iskustvo prvog djeteta kao kroz dječju bolest kroz koju svi moramo proći pa se previše ne uzbuđuju oko počinjenih grešaka.

Za one od nas koje intenzivno proživljavaju prve dane roditeljstva, Ivana i Emina pripremile su niz poučnih primjera i savjeta.  Ova knjiga će, međutim, biti najkorisnija čitateljicama koji „blagostanje i sranje“ male bebe u kući još nisu doživjeli.

Muškom dijelu čitateljstva će se možda učiniti da su u ovoj knjizi njihovi grijesi predimenzionirani da bi se napravila poanta, no autorice su svjesne, a u terapijskom dijelu priče Ivana to više puta i naglašava, da ovu bogatu tapiseriju nesporazuma, pogrešnih očekivanja, durenja, inata i izdaja pletu četiri ruke i da u rješavanju problema treba prvo poći od sebe.