Menu
LIFESTYLE / INTERVJU

New York Stories: 24 sata u Velikoj jabuci

Iva Kušurin (aka @kusurinka) je zagrebačka studentica koja je u posljednjih nekoliko godina barem jednom godišnje posjetila čarobni New York. Kad završi ispite na Pravnom fakultetu, pakira kofere i odlazi u posjet bratu koji živi i radi u Americi. Kako ne poznajem nikoga tko je u New Yorku bio više puta od Ive, zamolila sam je da mi kaže nešto više o ovom fascinantnom gradu. Odustala sam od klasičnog intervjua i pitala Ivu što bih tamo mogla raditi u 24 sata. Odgovori su u nastavku…

Foto: Privatna arhiva

Kako za tebe izgleda idealno jutro u New Yorku – gdje je dobar doručak, izvrsna kava, gdje odlaziš ako poželiš provesti aktivno jutro, a gdje ako već od početka dana želiš obilaziti kulturna događanja?

Moji najdraži ‘doručci’ su bili odlasci u Levain bakery po jedan ogroman chocolate chip cookie s orasima. Za tu nazovimo ‘pekaru’ sam saznala preko ratingsa na TripAdvisoru, ali vjerujte mi, zaluđenost je potpuno opravdana. Postoji ih nekoliko u gradu, ja uvijek idem u onu na Upper West Sideu jer je jako blizu Central Parka do kojeg se prošetam, pa ondje u miru jedem taj ogromni keks.

Toliko je dobar da sam našla copycat recept na internetu i radim ih tijekom godine, postao je favorit u mojem užem krugu ljudi. Ako želite okus New Yorka, javite mi se pa vam ga možda prišapnem 😉

Što se tiče aktivnog jutra, meni je svako jutro aktivno jer javni prijevoz u NYC koristim ako je isključivo nužno – Manhattan je odličan za preći ga cijelog pješice, etapu po etapu. No, ako se baš moram odlučiti za nešto, Central Park je divno mjesto za opustiti se jer nudi pregršt sadržaja i nevjerojatnu prirodu usred tako visokog i modernog grada. Ondje možete trčati, voziti bicikl, šetati ili samo ležati na travi.

Kulturna događanja u New Yorku su tijekom dana za mene bili uglavnom muzeji i tu bih od srca preporučila Museum of Natural History koji je imao glavnu ulogu u filmu ‘Noć u muzeju’. Tamo mi nikad nije dosadno i stvarno sadrži neke impresivne artefakte te je jako poučan. Jedna ‘tajna’ u obilasku svih muzeja po NY je ta da nikad ne moraš platiti punu cijenu karte – dosta muzeja ima dane na koje je ulaz besplatan, a dosta ih funkcionira po principu donacija gdje svatko donira koliko je u njegovom budžetu (uključujući i ovaj). Vjerujte mi da na ovaj način možete uštedjeti puno $$$ koji će vam kasnije svakako biti potrebni jer grad je jako skup.

Koliko se kultura  ispijanja kave u Zagrebu razlikuje od one u New Yorku?

Što se kave tiče, New York nema dušu za nas Balkance. Nije mi se još dogodilo da sam popila kavu iz keramičke šalice. Moram priznati da sam u ovom pogledu kao mali turist svaki put jer ja naprosto obožavam ići u Starbucks. Kafići sa prostorom za sjedenje su rijetki, a oni koji takav prostor i nude, nekako ne osjećaš tu opuštenost kao što bi kod nas na špici, na rivi ili bilo gdje drugdje.

Kava se pije brzo, kao čista kofeinska doza, nema onog smiraja i šalice koja traje dva sata. Mislim da im to jednostavno nije u krvi jer tamo je sve brzo – i hrana i ljudi i život.

 Vrijeme je ručka. Tvoje omiljeno mjesto u kojem se osjećaš kao doma je…

Bit ću pravi Amer i reći da su mi najdraži ručkovi bili u Shake Shacku, poznatom fast food lancu koji pravi burgere, shakeove i ostale tipične američke proizvode. Ima jedan koji se nalazi u Madison Square Parku u Midtownu gdje se jede na otvorenome i prizor je uvijek divan, bilo ljeto ili zima!

Što se u tvom rasporedu uglavnom nalazi u poslijepodnevnim satima?

Kao što rekoh, jako volim šetati, a šetnica kojoj se često vraćam je High Line koji se prostire zapadnom stranom poluotoka. To je stari željeznički terminal koji je pretvoren u impresivno dugu šetnicu kombiniranu s elementima zelenila što je zapravo čini jednim od poznatih njujorških parkova. Uzduž High Linea su gradski umjetnici pronašli mjesto pod suncem te ima puno simpatičnih grafita te svakako dobar pogled na impresivnu arhitekturu grada u tom jugozapadnom dijelu koja je različita od tipične, visoke, neboderske. Na kraju High Linea se nalazi jedan hotel koji na poslijednjem katu ima rooftop bar (bar i hotel dijele isto ime – The Standard). Krov je otvoren, sa zatvorenim dijelom bara kat ispod. Nalazi se praktički već uz obalu što znači pogled na obe rijeke New Yorka i dio zaljeva. U daljini se nazire Empire State. Vjetar puše, fotelje su roze, kokteli se piju. Što da vam kažem…:)

Imaš dva scenarija. Prvi je da nakon večere slijedi izlazak, a drugi je da nakon večere slijedi mirna i opuštajuća noć u ovoj urbanoj džungli. Gdje ideš i što radiš prema tim scenarijima?

Ne mogu reći da sam puno posjećivala njujoršku klupsku scenu, ali sam imala odličnih večernjih evenata koje bih definitivno preporučila. Prije svega, Broadway je definitivno nešto što se treba posjetiti dok ste tamo. Jeftine karte se mogu nabaviti na TKTS štandovima kojih je u gradu nekoliko i nude ulaznice za predstave tog dana po 50% popusta. To naravno nikad nisu one najtraženije predstave, ali nađe se odličnih stvari. Od predstava bih preporučila Chicago kao jeftinu varijantu i Book of Mormon kao nešto skuplju. Hamilton je jedna od predstava koju definitivno želim vidjeti u budućnosti, ali nije za studentski budžet.

Noć za opuštanje bi bila baseball utakmica na Yankees stadionu u Bronxu. Ta utakmica, unatoč tome što ni sad ne razumijem sport u potpunosti, je nešto potpuno drugačije od sportskih evenata koje sam posjetila u Europi. Dođeš tamo u popodnevnim satima, kupiš si neki suvenir na stadionu, popneš se do svojih mjesta, a ondje ispred svakog ulaska na tribinu stoje barem dva štanda s fast foodom, sokovima, pivom. Tu preporučam da otpustite kočnice jer sve je primamljivo i isplati se probati. Sama utakmica nema velikih tenzija, na tribinama se često upadne u spontano navijanje i sve je jako opušteno. Zna trajati i po 5 sati i nije potrebno ostati do kraja, bitno je osjetiti tu atmosferu koju jednostavno ne mogu opisati dok je ne doživite.

Također ću reći da su najjeftinija mjesta za koja sam kupila karte bila među boljim mjestima – pogled na teren je bio odličan, a to su bila jedina natkrivena mjesta kad je počela padati kiša. 🙂

I za kraj – izdvoji tri lokacije koje su te oborile s nogu, a da se ne nalaze u baš svakom turističkom vodiču?

Jedna od tih je već navedeni Standard, nju mi je otkrio brat i stvarno joj se rado vraćam, a na popisu najljepših barova nikad nisam zapazila njegovo ime unatoč spektakularnom pogledu.

Pri prelasku Brooklyn Bridgea u njegovom podnožju nalazi se park na obali rijeke iz kojeg se pruža prekrasan pogled prema Manhattan Skylineu. Mislim da nije toliko popularan jer se ne nalazi na samom Manhattanu, ali najbolji pogled dobiješ tek kad se malo odmakneš 🙂

Last but not least – za vrijeme zadnjeg boravka u New Yorku zapravo uopće nisam stanovala u New Yorku nego u jednom malom gradu u općini Greenwich, država Connecticut. To cijelo područje je od New Yorka udaljeno sat vremena vlakom. To je jedan cijeli mali svijet potpuno drugačiji od gradske užurbanosti, nalazi se na obali, kućice su sve u istom drvenom stilu, kao izmišljene. Nema puno života, ali redovno ima neki coffee shop ili ice cream place u kojem možeš uzeti nešto za u hodu i jednostavno se diviti jednostavnosti. Stvarno preporučam od srca, ako imate dovoljno vremena da koji dan odvojite i za okolicu New Yorka.