Menu
JA, MAMA

Četiri važne stvari koje sam naučila na konferenciji posvećenoj mamama*

* …A pritom uopće nemam djecu

Prije desetak dana održana je 7. Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema: Najveći roditeljski izazovi u digitalnoj industriji i kako se nositi s njima.

Kao medijski partneri, rado smo se odazvali pozivu na konferenciju. Postojala je samo jedna sitnica koja mi je prolazila mislima: što ćemo tamo, među silnim mamama, kolegica i ja koje nismo mame? I kako da se poistovjetim s njihovim pričama, kad moji izazovi nisu ni približno jednaki njihovima?

Sasvim neočekivano, kući sam ponijela četiri važne stvari koje sam naučila na konferenciji koja je nenadano postala jedna od najboljih konferencija na kojima sam bila. Kako i zašto, pokušala sam objasniti u tekstu koji slijedi.

Foto: Toni Renaud

1. Postoji jedan cijeli svemir o kojem nisam imala pojma

Taj svemir zove se mameće grupe. Takve online grupe okupljaju nezamislivo velik broj mama koje traže i/ili pružaju pomoć vezano za bilo koje pitanje o majčinstvu. Ako vas u tri u noći probudi pomisao da niste dobra majka, netko će vas spremno i u real-timeu dočekati s ohrabrenjem. S druge strane, na popis novonaučenih pojmova, dodala sam i momshaming. Vežemo ga uz nadmetanje u tome tko će biti bolja majka i dokazivanje da jedna nešto radi “ispravnije” od druge, pa su takve grupe često i poprišta negativne energije koja se, naučila sam u Algebra LAB-u, suzbija dobrim moderiranjem mamećih grupa. S obzirom na moje dugogodišnje forumaško iskustvo, sasvim sigurno mi neće biti teško jednog se dana uhvatiti u digitalni koštac s drugim mamama. Ma što teško, jedva čekam!

2. Karijera ne staje s dolaskom djeteta

Slušajući mame iz različitih digitalnih industrija – mame direktorice, mame poduzetnice, mame iz velikih korporacija – shvatila sam jednu važnu stvar koja im je svima zajednička: karijera im nije stala s dolaskom djeteta. Da, svijet im se okrenuo naglavačke i više ništa nije kao prije, ali sve one i dalje nižu poslovne uspjehe i vode izuzetne, uzbudljive i dinamične poslovne živote. Njima je, uz puno truda, uspjelo ono čime bih se i ja uskoro voljela pohvaliti – izbalansirale su privatno i poslovno, ne zapuštajući nijednu sferu jer su im obje važne i jer ih obje ispunjavaju i čine sretnima. Umanjile su moj iracionalan strah da ću se uskoro morati odlučiti samo za jedno.

3. Mame organiziraju izvrsne konferencije

Oni koji me poznaju, vrlo dobro znaju da obožavam konferencije i da nema te teme, tog govornika i tog panela koje ja ne bih poslušala. U posljednje vrijeme opet prilično često prisustvujem različitim konferencijama i sa sigurnošću mogu reći da je 7. Ladies of New Business jako dobro organizirana konferencija. Mia Biberović ju je, uz  podršku svog tima, uspjela besprijekorno organizirati iz Osijeka. Znam da organizacija vjerojatno ne bi upotrijebila riječ “besprijekorno” jer su savršeno svjesni svih poteškoća koje su nastupile uoči konferencije ili na samoj konferenciji, ali to se nijedne sekunde nije osjetilo i mogli smo samo uživati u sjajnim izlaganjima i panelima izuzetno pametnih, uspješnih, elokventnih, zabavnih i snažnih žena.

4. Svaka mama je supermama

Tijekom par sati trajanja konferencije, 15-ak je mama imalo priliku ispričati svoju priču. Sve su bile sasvim različite i svaka, razumljivo, ima jedinstveno iskustvo. Ipak, otišla sam kući sa samo jednom mišlju: Svaka mama je supermama. Da ne bih (previše) upadala u klišejizirane priče o tome kako je majčinstvo doista najvažnija i najzahtjevnija uloga u životu žene, samo ću reći da su mi njihove priče zorno dočarale istinsku snagu majčinstva te  neustrašivost i ljubav koju imaju samo žene koje su mame. Mame doista mogu sve.