Menu
INTERVJU / KULTURA

Netipični ljubavni roman “(Moj) Dnevniče” Jelene Kastaneti polako puni police knjiga svih sanjara

Danijel Brezak
Mladu spisateljicu, vječno veselu i prepunu ljubavi, Jelenu Kastaneti predstavili smo prije nekoliko mjeseci u njenom prvom intervjuu za Collage.hr. Tada smo željno iščekivali izlazak njezinog prvog romana “(Moj) Dnevniče”. Prije nekoliko dana sam osobno fulala, ne jednu, nego dvije tramvajske stanice čitajući prve rečenice ove, kako Jelena kaže, “priče o ljubavi”. Ono što najviše oduševljava jest činjenica kako radnja romana nije stvarna, ali svi osjećaji o kojima Jelena piše su itekako stvarni, te će se u njima pronaći svaka osoba koja je (bila) zaljubljena do ušiju u onom najpozitivnijem smislu tih riječi.
Iza Jelene je prva zagrebačka promocija njenog romana koja se održala u Johann Francku. Iako joj je zelena omiljena, na sebi je imala predivnu bijelu haljinu Dijane Viljevac, tako da je osim redaka iz njenog romana i Jelena sama oduzimala dah svima prisutnima. Ovo ljeto je možemo očekivati u Slatini, Čakovcu i Šibeniku, a saznali smo i koji su još gradovi u planu. Postavili smo joj nekoliko pitanja o samoj knjizi, a za kraj smo vam pripremili malo iznenađenje.
Danijel Brezak

Danijel Brezak

Jelena, za početak, reci nam ukratko o samom romanu – o čemu se radi?

“(Moj) Dnevniče” je roman o djevojci skrivenoj iza knjiga. Kako se ponekad čini da čovjek ne bira knjigu, nego knjiga čovjeka, tako i nju knjiga odabere. Čitajući, zaljubljuje se u napisano, a posredno i u onoga koji je knjigu napisao. Ubrzo otkriva tko se krije iza pseudonima na koricama knjige koju je toliko zavoljela. Pod stvarnim imenom urednik je u izdavačkoj kući. Što to znači za nju koja oduvijek sanja o tome da napiše roman? Koliko daleko on živi? Što će se dogoditi nakon što mu se ona odluči javiti? Hoće li se ikada sresti?

Ovo možda nije tipična ljubavna priča, ali je još kako – priča o ljubavi.

 Kome je roman namijenjen?
Knjiga je prvo bila namijenjena mladima, posebno ženama, no što više povratnih informacija imam o knjizi, više shvaćam da je namijenjena svima koji vole ljubav i koji su sanjari kakav ja jesam.
Kakvi su do sada komentari na knjigu, koji ti je omiljeni komentar i od koga je došao?
Komentari ne samo da su pozitivni, nego su još osvrti na knjigu zbilja dugački i nevjerojatno mi je koliko sam uspjela ostaviti dojam na ljude do te mjere da odvoje od svog vremena toliko puno da mi ispišu i stranicu, dvije teksta. Svjesna sam da neće svi komentari biti pozitivni (ne znam postoji li išta toliko ultimativno da nema negativnih komentara) i veselim se i nekim konstruktivnim kritikama koje će mi zasigurno pomoći da se u narednim knjigama ostvarim kako sada možda nisam znala. Omiljeni komentar nemam jer ih je toliko da ni dvadeset omiljenih ne bih mogla izdvojiti.
Danijel Brezak

Danijel Brezak

Što sljedeće planiraš – novu knjigu?
Tako je! Uzela sam si bila kratki odmor, a sada radim na knjizi koja bi trebala izići van na proljeće 2019. Osim toga radim na jednom projektu o kojem ću vam više moći otkriti za kojih mjesec, dva. No, recimo da će se dijelovi knjige koja slijedi uskoro moći čuti i vidjeti na zanimljiv način.
Gdje još možemo očekivati promocije knjige?
Moja prva promocija održala se na dan kada je roman izišao, 14.06. u Johann Francku (Zagreb) i premašila je sva očekivanja s obzirom da je došlo gotovo 200 ljudi. Iduća je promocija 13.07. (petak 13.) u Slatini. Nakon toga sam u Čakovcu 29.07. (datum na koji sam 2010. izdala svoju prvu knjigu) i još 8.8. u Šibeniku. Sve u znaku broja 8 koji predstavlja beskonačnost.
Još je puno gradova u igri; Pula, Rijeka, Zadar, Split, Osijek, Bihać, Mostar, Sarajevo, Beograd, Novi Sad, no za njih još uvijek nemam konkretne dogovore. Doći ću, sigurna sam, u svaki grad u koji me pozovu.
 A što bi ti sada rekla mala Jelena od 11 godina koja tek započinje avanturu pisanja?
Mislim da bi me jedanaestogodišnja ja samo zagrlila. Više ne bi ni bilo potrebno. Ja bih joj rekla ono što govorim sebi i drugima:
Snovi su ostvarivi, naravno. Samo ćeš, radeći na njima, morati jako dugo biti budna.
Danijel Brezak

Danijel Brezak

 I za kraj, kako možemo naručiti knjigu?

Knjiga se može naručiti na web stranici mog izdavača, CeKaPe-a. Osim toga, može se pronaći i u knjižarama. Prva knjižara koja je dobila knjigu je Školska knjiga.

Budući da smo se i sami zaljubili u ovaj roman, na svom Instagram profilu u suradnji s Jelenom organizirali smo giveaway romana “(Moj) Dnevniče”. Jedva čekamo vidjeti tko će biti najsretniji knjigoljubac koji će za nekoliko dana na plaži uživati uz ovu najljepšu priču o ljubavi.