Menu
GASTRO

Nestlé i hrvatski chefovi zajedno za smanjenje otpada od hrane

Povodom Međunarodnog dana kuhara, Nestlé i omiljeni hrvatski chefovi pozvali na uključivanje djece u kuhanje i upozorili na važnost smanjenja otpada od hrane

Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima, kako bi u mjesecu u kojem se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan kuhara, skrenuo pažnju javnosti na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.

Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka „Chefovi Vrte Zdravi Film“, a koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Ove aktivnosti dio su projekta Vrtim Zdravi, koji već 11 godina u Hrvatskoj provodi aktivnosti usmjerene na stvaranje zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane, stoga su chefovi svoje recepte osmislili uz savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica.  Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno ili se nije pojelo za ručak.

Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. „Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole, zato sam se i odlučio za jela s neuobičajenim začinima“, izjaviojeMate. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je u 15 jednostavnih savjeta.

Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe, koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. „Planiranjem obroka i promišljenim popisima za kupovinu možemo osigurati da ništa od kupljenih namirnica nećemo baciti, kao što smo to pokazali u današnjim receptima“, objasnio je Mario, koji je s gledateljima podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.

Robert Hromalić osmislio je dvije slastice –  čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea. Robert je pokazao da se i slastice mogu pripremati uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića. „Danas smo žitarice iskoristili za pripremu moussea. Osim u desertima, žitarice s vaših polica, možete začiniti medom i tostirati u pećnici 10 minuta na 150 stupnjeva. Pomiješajte sa suhim voćem i uskladištite u staklenku, kako biste imali domaću granolu spremnu za doručak“, objasnio je Robert Hromalić.

„U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere, chefove koji svojim iskustvom i savjetima mogu pomoći svima da usvoje nove održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima“, izjavila je Irena Merkaš,voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Nestlé nastavlja s aktivnostima za bolju, zdraviju i održiviju budućnost, educirajući svoje zaposlenike, partnere ali i širu javnost za dobrobit cijele zajednice.

Video serijal „Chefovi Vrte Zdravi Film“ pronađite na nestle.hr od 15. listopada 2021. godine.