Menu
KULTURA

Ne propustite retrospektivu Brace Dimitrijevića

Piše: Paula Marasović

U Prostoru za povremene izložbe, na dva kata zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti  27. travnja otvorena je retrospektivna izložba pionira konceptualne umjetnosti, Brace Dimitrijevića. Postavljeno je više od 160 radova, od prvih slika i početaka konceptuale, preko niza vizualno atraktivnih instalacija iz serije Posthistorijski triptih, do radova nastalih baš za tu izložbu i prostor.

Fotografije: Promo

Braco Dimitrijević je rođen u Sarajevu 1948., u obitelji poznatog slikara Voje Dimitrijevića. Diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a postdiplomski studij završio je na Saint Martin’s School of Arts u Londonu. U London je ostao više od 25 godina. Izlagao je u mnogim domaćim i svjetskim renomiranim muzejima i galerijama

Međunarodni ugled stekao je serijom radova ‘Slučajni prolaznici’, golemih foto-portreta nepoznatih ljudi, koje je postavljao na pročeljima zgrada u mnogim europskim i američkim gradovima,  na mjesta inače namijenjena političkim ili reklamnim porukama. Taj koncept je nastavio podizanjem spomenika i postavljanjem memorijalnih ploča u čast nepoznatih građana, da bi u jednom berlinskom parku čak podigao 10 metara visok mramorni obelisk u čast rođendana slučajno odabranog čovjeka.

Braco Dimitrijević od 1976. radi svoje znamenite ˝Posthistorijske triptihe˝ koji se ubrajaju među najpoznatije konceptualne radove današnjice. U triptisima Dimitrijević koristi remek djela starih i modernih umjetnika, od Leonarda, Rubensa i Moneta do Picassa i Maljeviča, te ih povezuje u nove vizualne i konceptualne cjeline. Braco Dimitrijević je tijekom 40 godina rada napravio oko 500 takvih ‘Triptychos Post Historicus’ instalacija u mnogim muzejima i galerijama svijeta, od Louvrea u Parizu, Tate Gallery u London do Guggenheim Muzeja u New Yorku. Na ovoj izložbi to su slike Edouarda Maneta i Diega Velasqueza sa svakodnevnim predmetima poput vila, kišobrana ili jabuka.

Na izložbi je premjerno prikazana prostorna instalacija ˝Lascaux 3000˝, predstavlja realizaciju ambijenta špilje ˝Lascaux˝ kojom je umjetnik, prilikom njezine posjete, bio očaran, pa je jednu cijelu prostoriju posvetio toj temi, a uz to i izradio niz crteža u maniri drevnih umjetnika.

Izložba koja je pokazala sve faze 40-godišnjeg poticajnog i često provokativnog stvaralaštva Brace Dimitrijevića, bit će otvorena do 21. lipnja. Svakako nemojte propustiti ovu atraktivnu izložbu!