Menu
MODA

Brend RANRA dobitnik je Zalando Sustainability nagrade na Tjednu mode u Kopenhagenu

  • Rodno neutralna kolekcija modnog brenda RANRA, s naglaskom na dugovječnost i korištenje uzbudljivih tekstilnih tehnika i boja, predstavljena je na impresivnoj reviji
  • RANRA i Zalando kreirat će ekskluzivnu kolekciju kako bi potaknuli daljnji razvoj inovativnog i održivijeg dizajna
  • Zalando Sustainability nagrada dodjeljuje se s ciljem poticanja modnih brendova na istraživanje alternativnih pristupa dizajnu i proizvodnji u modnoj industriji, s naglaskom na više odgovornosti i manje štetnosti za okoliš
Foto: James Cochrane

Zalando, vodeća europska online platforma za modu i životni stil, u partnerstvu s Tjednom mode u Kopenhagenu, brendu RANRA danas je dodijelilačetvrtu Zalando Sustainability nagradu. Modni brend RANRA, neuobičajeno za održivije kolekcije, žiri je posebno impresionirao neočekivanom kombinacijom boja i tekstura na modnoj pisti, stvorivši time izrazito visokomodnu reviju. Žiriju se svidjela dugovječnost koju je brend imao na umu pri stvaranju kolekcije, s mnoštvom adaptabilnih i raznovrsnih komada. Ovo je četvrta sezona trogodišnjeg Zalando strateškog partnerstva s Tjednom mode u Kopenhagenu, s ciljem stvaranja odgovornije modne industrije i podrške Zalando do.MORE strategiji. Zalando Sustainability nagrada za cilj ima potaknuti modne brendove na istraživanje održivijih alternativa i prepoznavanje strategija koje doprinose manje štetnoj budućnosti.

James Cochrane

Prema mišljenju žirija, kolekcija prikazana na Tjednu mode u Kopenhagenu u prvi plan je istaknula lokalizirani lanac opskrbe, s materijalima podrijetlom iz Italije. Neuobičajena kombinacija materijala i tekstura učinila je svaki komad uzbudljivim statementom na modnoj pisti. Brend RANRA osvojio je nagradu od 20.000 € i Zalando partnerstvo za razvoj ekskluzivne kolekcije koja će dodatno iskoristiti održivija dizajnerska rješenja u upotrebi materijala, proizvodnih procesa, tehnoloških rješenja i dosljednosti. Veći dio kolekcije za proljeće/ljeto 2023. predstavljene na Tjednu mode u Kopenhagenu, Zalando će učiniti dostupnom za više od 49 milijuna kupaca na 25 europskih tržišta.

Alice Marshall, direktorica nabave ženske odjeće u Zalandu i članica žirija Zalando Sustainability nagrade je izjavila: “Zadovoljstvo nam je predstaviti brend RANRA kao četvrtog po redu dobitnika Zalando Sustainability nagrade na Tjednu mode u Kopenhagenu za proljeće/ljeto 2023. Žiri i ja osobno smo impresionirani predivnim i uzbudljivim korištenjem boja i materijala u prikazanoj kolekciji. Rodno neutralni aspekt kolekcije, čini je zaista zanimljivom i inkluzivnom za sve. Radujemo se suradnji s brendom RANRA u kreiranju kapsulne kolekcije koja će nastaviti istraživati tehnološki napredak i inovacije koje Zalando kupci žele.

Osnivači brenda RANRA, Arnar Mar Jonsson i Luke Stevens su poručili:

“Vidjeti naš rad prepoznatim od strane tako prestižne nagrade, znači nam sve na svijetu. Naš cilj je od početka bio stvoriti brend koja će imati utjecaj na industrijske procese proizvodnje; interveniranje unutar postojećih proizvodnih metoda i prilagođavanje povijesnih pristupa koji nude održivija rješenja za probleme s kojima je industrija danas suočena . Osvajanje ove nagrade veliki je korak u daljnjem definiranju tog puta. Više nego ikad, osjećamo se motiviranima nastaviti pomicati granice dizajna odjeće i načina na koji definiramo održivost.”

James Cochrane

Članica žirija Cecilie Thorsmark direktorica Tjedna mode u Kopenhagenu, je izjavila: “Sretna sam što i ove godine, na Tjednu mode u Kopenhagenu, surađujemo sa Zalandom jer njihova Sustainability nagrada aktivno potiče pozitivne promjene u cijeloj industriji. Kao članici žirija, proces ocjenjivanja velikog broja inovativnih brendova koji istražuju i provode održivije pristupe i pridonose odgovornijoj modnoj industriji bio je uzbudljiv. Odabir brenda RANRA kao pobjednika Zalando Sustainability nagrade, dugogodišnja, neprestana predanost brenda u kombiniranju napora u pogledu održivosti s inovativnim idejama ne samo da rezultira iznimnim dizajnom, već također otkriva i eksperimentalni pristup održivosti koji je uistinu inspirativan.”

Drugoplasirani, RÆBURN i MWORKS žiri su zadivili svojim inovativnim pristupom prema održivosti i inspirativnim kolekcijama za proljeće/ljeto 2023. i budućnost modne industrije.

Revije finalista Zalando Sustainability nagrade predstavljene su u Pressenu na Tjednu mode u Kopenhagenu od 9. do 12. kolovoza 2022. Kolekcije su također prikazane i na Zalando Greenhouse, digitalnom izložbenom prostoru koji potrošačima diljem svijeta omogućuje pristup putem livestreama. Ostali ekskluzivni sadržaji, kao što su panel razgovori održani u srijedu, 10.kolovoza – “Što je potrebno kako bi modna industrija bila cirkularna” (s voditeljicom Lucy Maguire, urednicom trendova u Vogue Businessu te Laurom Coppen, voditeljicom Zalando Circularity, Andreom Baldom, izvršnim direktorom Gannija i Annom Vilén, voditeljicom komunikacija za inovacijski projekt SipTex u Sysavu kao panelistima).