Menu
LIFESTYLE

Na današnji dan: Princeza Diana slavila bi 56. rođendan

Diana, kraljica ljudskih srdaca (kako se i sama nazvala), rođena je 1.srpnja 1961., a udajom za princa Charlesa vrlo brzo je stekla titulu jedne od najslavnijih žena na svijetu. Iako je čekala budućnost kao engleske kraljice, mlada Diana se nikada nije uspjela nositi s teretom i očekivanjima koja su  bila ispred nje. Svakodnevni život redovito prikazivan u medijima i  okruženost paparazzima, na Dianu su vrlo negativno utjecali, ali za  razliku od mnogih koji su svoju popularnost koristili u svrhu vlastite promocije i interesa, Diana je uspjela u onome po čemu je zasigurno još uvijek u srcu ljudi diljem svijeta. Naime, nošena snažnih senzibilitetom i  empatijomm, omiljena princeza je odlučila svoju moć iskoristiti u svrhu osvještavanja svijeta o globalnim problemima. Svjesna toga kako su  joj kamere za petama svakog trena  te da vjerojatno cijeli svijet razmišlja o tome gdje li je Lady Di u tom trenutku, putovala je u  najmanje zapažene dijelove svijeta i posebnu brigu pokazivala onim najpotrebnijima koji su na taj način dobivali pažnju javnosti.

Fotografije: Pinterest

Veliki doprinos Diana je dala u čišćenju minskih polja (za što je čak dobila i Nobelovu nagradu), a svjetska pozornost za  taj problem uočena je za vrijeme njezino putovanja u Angolu kada je nastala poznata fotografija Diane kako prolazi minskim poljem. Zalagala se za one najodbačenije, pa tako i za  oboljele od AIDS-a.  Na ideju njezinog sina Williama u  New Yorku je organizirana aukcija na kojoj se mogla kupiti odjeća koju je Diana nosila na važnim događajima, a ukupno je prikupljeno 5 milijuna dolara koji su donirani jednoj zakladi za oboljele od AIDS-a. Nažalost, njezini pokušaji u djelovanju kao humanitarke često su bili zanemareni od strane medija kojima je bilo važnije što bolje ‘’prodati priču’’ o njezinom privatnom životu, nego posvetiti se onome za  što je Diana istinski  živjela. Njezini ljubavni brodolomi i  pokušaji da postane sretna i  zadovoljna u privatnom životu bili su  na svim naslovnicama žute štampe tih 90-ih godina, a javno je i  progovorila o svom problemu vezano za nisko samopouzdanje i samoranjavanje u intervjuu za  BBC koji je snimljen u vrijeme dok su ona i Charles živjeli odvojeno. U intervjuu je izjavila kako je njen i  Charlesov brak ipak možda bio malo pretijesan s obzirom na to  da ih je bilo troje, a na pitanje želi li i dalje postati kraljica, Diana je na dopadljiv način odgovorila da ona želi biti ‘’kraljica ljudskih srdaca’’ te je tako pokazala cijelom svijetu što ona želi da bude domena njezinog djelovanja. Nedugo nakon tog intervjua ona i  Charles su se zakonski rastali, ali Dianina aura i  moć nisu mogli nestati  preko noći. I dalje je gostovala na najvažnijim događajima diljem svijeta dok su  njezini govori koje je javno držala svakako ušli u povijest. Njezino ponašanje i medijska eksponiranost nikako nisu bili na volju najvažnijoj britanskoj obitelji, a kraljevska obitelj je često kažnjavala Dianu na način da joj je ograničavala viđanje sinova Williama i Harryja.

Tvrdoglavost i manjak empatije za Dianu, palača je pokazala i tog kobnog 31.kolovoza 1997. kad je Diana tragično preminula u prometnoj nesreći u tunelu u Parizu. Cijeli svijet je očekivao očitovanje kraljice i iskazivanje sućuti, ali tek par dana nakon Dianine smrti kraljica se oglasila javnosti i odlučeno  je da se zastave na  Buckinghamskoj palači spuste na pola koplja kao znak poštovanja i sućuti. Vjerojatno je  najtragičnije u Dianinoj priči to što je nažalost djelovala u vrijeme kada su masovni mediji stupili na scenu, a pristupačna cijena kvalitetnih fotoaparata i vrtoglavi iznos svake Dianine fotografije učinili su  to da se princeza nije uopće mogla sigurno kretati. Posebno prijateljstvo održavala je s Eltonom Johnom koji je na njezinom pogrebu dirljivo izveo ”Candle In The Wind”, pjesmu skladanu baš njoj u čast.  William i Harry kao jedini sinovi prerano preminule  Diane u intervjuima su često izjavljivali kako su od svoje majke primali izuzetnu ljubav koja ih je naučila kako svoju moć iskoristiti tamo gdje je to najpotrebnije. Posebna pozornost medija događala se i za vrijeme veze između princa Williama i tadašnje Kate Middleton, međutim poučen majčinim iskustvom William se trudio čuvati Kate dalje od novinara najbolje što je mogao. Danas nakon toliko godina poslije Dianie smrti i dalje se postavlja pitanje je li palača mogla učiniti više  za Dianinu sigurnost. Međutim, nisu strane teorije zavjere koje i danas donose brojne tvrdnje o tome kako je zapravo kraljevska obitelj sama organizirala Dianinu smrt. 

Vjerojatno njezina najveća ljubav života bio je  uspješni pakistanski kardiokirurg Hasnet Khan koji je osvojio njezino srce svojim umijećem spašavanja ljudskih života. Postoje brojne kontroverze vezane i za njihovu vezu, pa tako da je Diana namjerno ljetovala s Dodijem Al Fayedom kako bi Khan bio ljubomoran te da je zbog njega čak i  htjela preći na islam. Naime, Hasnet je dolazio iz tradicionalne pakistanske obitelji koja je od njega zahtijevala staloženu  i odgovornu ženu koja će na takav način uspjeti doprinijeti obiteljskoj zajednici. Smatra se kako su Diana i Khan prekinuli upravo zbog toga jer se on nije mogao nositi s idejom da je u vezi s najpoznatijom ženom na svijetu kad je on ipak samo kirurg. Tog istog ljeta nakon prekida s Hasainom, snimljene su fotografije Diane kako plovi na jahti  s milijarderom Dodijem Al Fayedom, a vrlo brzo obišle su cijeli svijet. Nedugo nakon toga, oboje su poginuli u automobilskoj nesreći pokušavajući pobjeći od nasrtljivih paparazza.