Menu
LIFESTYLE

Serije koje su obilježile moju 2019.

Godinu koju upravo ispraćamo provela sam uz, malo je reći, sjajne serije. Ustvari, mini – serije. 

Evo mojih top pet, poredanih bez posebnog redoslijeda:

The Loudest Voice

Naklon do poda za savršenu glumačku postavu fenomenalne biografske mini-serije o životu Rogera Ailesa, čovjeka koji je Fox News oblikovao u jednu od najmoćnijih, najutjecajnijih medijskih propagandnih mreža u povijesti.


Serija se fokusira prvenstveno na proteklo desetljeće u kojem je Ailes postao jedna od najistaknutijih ličnosti modernog američkog konzervativizma, baveći se nekim od najvažnijih trenutaka Ailesova profesionalnog života, uključujući napade 11. rujna, američke predsjedničke izbore 2008. i 2016. godine, kao i optužbe Ailesovih kolegica i suradnica za seksualno uznemiravanje i nagodbe koje su okončale njegovu karijeru.

Glavne uloge tumače Russell Crowe, Seth MacFarlane, Sienna Miller, Simon McBurney, Annabelle Wallis, Aleksa Paladino i Naomi Watts.

U sedam nastavaka serije nije bilo mjesta za prazan hod, zbog čega je svaki trenutak napet. Serija pruža savršen uvid u kompleksan svijet ovog medijskog mogula, oko kojeg se ni nakon njegove smrti ne prestaje dizati prašina.

The Act

U protekloj godini bilo je teško zaobići krimi seriju “The Act”, za koju nije jednostavno vjerovati da je zasnovana na stvarnim likovima i događajima. Stvarnost je doista nerijetko okrutnija od fikcije, čemu su svjedočili svi oni koji su se upoznali s pričom Gypsy i Dee Dee Blanchard. U osam epizoda svjedočimo šokatnom slijedu događaja u životu majke i njezine naizgled bolesne kćeri.  Gypsy je cijelo desetljeće provela u invalidskim kolicima, potpuno ovisna o pretjerano zaštitnički nastrojenoj majci Dee Dee. Sve dok jednog dana nije shvatila da je potpuno zdrava…

U glavnim ulogama su moja omiljena Patricia Arquette (zbog koje sam gledala i ovu seriju) te zadivljujuća Joey King.

Za one koji žele saznati više detalja o životnoj drami koja ledi krv u žilama, preporučujem i dokumentarac  “Mommy Dead and Dearest”.

Olive Kitteridge

Niz nastavljam još jednom mini-serijom.  Ova četverodijelna drama iz 2014. priča dirljivo slatku, zajedljivo smiješnu priču o naizgled mirnome gradiću rastrganom aferama, zločinima i tragedijom, ispričanu kroz oči umirovljene učiteljice Olive Kitteridge, čija zločesta duhovitost i otresitost maskiraju toplo srce dobre osobe.

Serija je snimljena prema Pulitzerovom nagradom nagrađenom istoimenom romanu  Elizabeth Strout, a i sama je osvojila brojne nagrade struke.

U ulozi glavne junakinje našla se Frances McDormand, za koju bi svaki epitet bio understatement.

Male laži

Nekako mi je logično da se druga sezona “Malih laži” nađe i na mom popisu najboljih serija 2019. godine. Iako me uvođenje novog lika o kojem svi pričaju,  Mary Louise Wright koju utjelovljuje Meryl Streep, nije posebno oduševilo, obožavam ovu seriju od prve do posljednje epizode. Jednako kao seriju obožavam i njezin soundtrack.

Više o  “Malim lažima” pisala sam početkom godine u ovom tekstu.

Godine i godine

Počela sam gledati prvih deset minuta prve epizode serije “Years And Years” i odustala. Drugu šansu dobila je nakon nagovaranja nekoliko prijateljica koje su je gledale u isto vrijeme. I drago mi je da je bilo tako.

Ova britanska drama u šest nastavaka prati članove mančesterske obitelji Lyons čiji se životi sastanu jedne sudbonosne noći 2019. godine. Radnja ove iznimno zanimljive serije zatim prelazi u budućnost te prati živote, sreću, tugu i ljubavi Lyonsovih tijekom idućih petnaest godina.