Menu
MODA

Modna priča: Hermès Birkin

Jane Birkin, modna je ikona prošlog stoljeća, koja se za vrijeme svog umjetničkog djelovanja uvijek nalazila negdje između filma i glazbe. Svoj prvi veliki uspjeh doživjela je izvedbom “Je T’Aime…Moi Non Plus.” Zanimljivo je kako je unatoč britanskom podrijetlu, svoju karijeru odlučila graditi u Francuskoj gdje je njegovala izgled tipičnih Francuskinja te tako zaslužila status modne ikone.

Francuski dizajner modne kuće Hermès, Jean-Louis Dumas, 1983. sjedio je do Jane prilikom leta iz Pariza u London. Poznato je kako je Jane gotovo uvijek nosila ovaj ceker, a upravo prilikom tog leta osobne stvari su joj  počele ispadati te se stoga poznatom dizajneru potužila kako nikako ne uspijeva pronaći idealnu kožnu vikend torbu u koju bi joj sve moglo stati. Inspiriran tim riječima tada globalno poznate Jane, Jean-Louis odlučio je uvažiti sve njezine prijedloge i ideje vezane za ”idealnu kožnu torbu”,  a već 1984. poznata Birkinica se počela prodavati i tako postala statusnim simbolom svih trendsetterica.

Fotografije: Pinterest

Birkinica se od svojih samih početaka proizvodi u Francuskoj, a postoji podatak kako je samo u 2014.godini proizvedeno više od 70 000 torbi. Za ovu kožnu ljepoticu morat ćete izdvojiti  između 12 ooo i nevjerojatnih 200 000 američkih dolara, ovisno o modelu, stoga nije ni čudo kako je ova torba neprežaljeni stanovnik ženskih ormara diljem svijeta. Zanimljivo je da, ako ikada dođete do svog primjerka ove torbe, vrlo moguće da ćete posjedovati svoju unikatnu Hermès Birkinicu jer se one često distribuiraju po svijetu u ograničenim količinama, a nikada se ne proizvode u isto vrijeme stoga možemo reći kako svaka torba ima neku svoju zasebnu priču. Također, za njezinu izradu navodno je potrebno više od 72 sata preciznog rada.

Ako ste se pitali koliko Birkinica posjeduje i nosi sama Jane, odgovor je da ona uvijek nosi samo jednu, u neutralnoj boji i to sve dok je u potpunosti ne iznosi. Zatim torbu daruje u humanitarne svrhe i dobiva novu. Torbi koju nosi, Jane daje svoj osobni pečat ukrašavajući je, primjerice, bedževima i naljepnicama kako bi torba izgledala manje formalno i snobovski, a više francuski.

Hermès godišnje isplaćuje Jane Birkin naknadu za korištenje njezina imena, koju ona potom donira u humanitarne svrhe udruzi po vlastitom izboru.

Jane je i u 70-ima vrlo aktivna te  još uvijek redovito ide na turneje, najčešće po Francuskoj, Velikoj Britaniji dok  ovog ljeta, 19.08., nastupa u Orchad dvorani u Tokiju. Godine 2001. dobila je priznanje OBE (Officer of the Order of the British Empire) od strane britanske kraljice za njezine glumačke zasluge, kojima je napravila sjajnu kulturološku poveznicu između Francuske i Velike Britanije.